Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Háromszoros túljelentkezés a szegedi doktori képzésekre

Háromszor többen jelentkeznek idén is a szegedi doktori képzésekre annál, mint ahányan állami ösztöndíjjal lehetnek PhD-hallgatók. A szegedi egyetem 18 doktori iskolájába járó 630 fiatal közül július 5-én 65 jelölt kapja meg a Phd tudományos fokozatot.
Harmadik a Phd-ösztöndíjasok száma alapján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a hazai felsőoktatási intézmények mezőnyében. Így az idén doktori képzésre jelentkező diplomások közül 106 fiatal reménykedhet abban, hogy a havi 91 ezer 50 forint állami ösztöndíjat elnyerve fejelheti meg egyetemi tanulmányait. Ennél háromszor többen, összesen 315-en jelentkeztek a doktori iskolák kapuját megnyitó, e napokban zajló felvételi elbeszélgetésekre – tudtuk meg Egri Katalintól, az SZTE Doktori Intézete tudományos előadójától.

Doktori képzés az SZTE berkeiben művelt négy tudományterületen, 18 doktori iskolában folyik. E leltár alapján a bölcsészek az irodalom-, a nyelv-, a történettudományi és a filozófiai; az orvos- és gyógyszerésztudományi karon diplomázók az elméleti orvostudományi, az inter-, illetve a multidiszciplináris, a klinikai és a gyógyszerésztudományi doktori iskola közül választhatnak.

A társadalomtudományok iránt érdeklődők az állam- és jogtudományi és a közgazdaságtudományi, míg a természettudósnak készülők a biológia, a fizika, a földtudományi, a kémia, a környezettudományi, valamint a matematika és számtudományi doktori iskolában folytathatnak tanulmányokat. Nem minden tudományág büszkélkedhet doktori iskolával, Szegeden nincs ilyen szintű képzés például a pszichológia, a szociológia, az élelmiszertudományok, vagy épp a művészetek terén.

Egyébként a helyi doktori szabályzatot már hozzáigazították a felsőoktatási törvény és kormányrendelet változásaihoz, de a PhD-rendszer lényegében nem változik.

Szeged 18 doktori iskolájába e tanévben összesen több mint 630-an járnak, közülük a téli ünnepségen 75, július 5-én pedig 65 (3 közgazdász, 4 jogász, 6 gyógyszerész, 10 bölcsész, 15 orvos és 27 természettudós) doktorjelölt kap tudományos PhD-fokozatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom