Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Harry Potter használtan is kelendő

Szeged - J. K. Rowling, Dan Brown és Kertész Imre egy-egy sikerkönyvével próbáltunk szerencsét a szegedi antikváriumokban. A legtöbbet a varázstörténetért kaptuk volna. A Nobel-díjas Sorstalanságot azonban már senki sem keresi.
Első utunk a Körút Antikváriumba vezetett. A három könyvért összesen 1500 forintot adtak volna, és egyenként 980 forintért kerültek volna a polcra.

– Gyakorlatilag nagykerként működünk, az egész országból hozunk könyveket. Inkább vállalat vagyunk, mint üzlet, ezért nem tudunk sokat adni a könyvekért, ugyanakkor mi mindent megveszünk, amit behoznak hozzánk – magyarázta Chovanecz Balázs tulajdonos.

Nagyobb haszonban bízva léptünk be a Könyvmoly üzletébe, ahol alaposan átvizsgálták a könyveket: jó állapotban vannak, bár az egyikről hiányzik a burkolat. Végül kimondták az összeget: 1500, esetleg 2000: a két nagyobbért 800-800, a Sorstalanságért pedig 400. Ezt a könyvet ugyanis nemigen keresik.

Hunyadi Csaba kétezret is adott volna a három könyvért. Fotó: Karnok Csaba
Hunyadi Csaba kétezret is adott volna a három könyvért. Fotó: Karnok Csaba

– A Da Vinci-kódot 1200-ért árulnánk. A Harry Potter hetedik része még új, a boltokban is kapni, talán a duplájáért, vagyis 1600-ért is lenne rá vevő – tájékoztatott Hunyadi Csaba, az antikvárium egyik tulajdonosa. Miután felfedtük kilétünket, hozzátette: szerinte a kódfejtő kalandregényt vinnék el leghamarabb, mert akit érdekel, hogy mi történik a varázslóiskolában, az már rég megvette a boltokban a hetedik kötetet.

Valódi értékek

J. K. Rowling Harry Potter és a halál ereklyéi című könye a boltban 4690, Dan Brown A Da Vinci-kódja 2490, Kertész Imre Nobel-díjas Sorstalansága 1990 forintba kerül.

Hasonló árat vártunk a Kárász utcai antikváriumban is. A pultnál azonban tudtak meglepetést szerezni: rövid lapozgatás után 2500 forintot ajánlottak a három könyvért. Csontos Csaba eladó azt mondta, azért, mert éppen nincs példánya ezekből.

– A Harry Potterre 50 százalékot tettem volna, mert azt még keresik. Dan Brown kódfejtő könyve már nem olyan népszerű. Kertész regénye sem keresett mű. Ezekre csak 40 százalékot tennék. Így körülbelül 5000 forint lenne a három együtt.

Végül a Dekameron Antikvárium felé vettük az irányt. Itt ért bennünket az legnagyobb meglepetés: nem kellenek a könyvek, mert nem keresi azokat senki. Az üzlet munkatársa, Kis Magdolna végül azt mondta, ha megvenné, az eredeti ár 60 százalékát fizetné könyvenként. Tehát csak a Harry Potterért 2800-at adna. A polcra a bolti ár 80 százalékával kerülne: 3500 forintot kérne érte.

Olvasóink írták

  • 2. gyarmati_nő 2008. november 22. 20:41
    „Hőszigetelni kellene... Aztán meg bevakolni...”
  • 1. piszkavas 2008. november 22. 18:19
    „Burkolat, az... Hiányzik róla a burkolat. Az agyam eldobom...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schlanger András hétvégéje: átülteti a gesztenyét

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak… Tovább olvasom