Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Harry Potter is segít a gyerekeknek a gyógyulásban

Szeged - Mini könyvtárat kapott a Csodalámpa Alapítványtól és a Libritől a szegedi gyermekklinika hemato-onkológiai osztálya. A súlyos beteg makói Birgán Adrienn számítógépre vágyott, csütörtökön őt is megajándékozták.
Két kívánságot teljesített csütörtökön a Csodalámpa Alapítvány a szegedi gyermekklinikán. A hemato-onkológiai osztály kis betegei könyvsarkot kaptak, a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő makói Birgán Adrienn pedig számítógépet.

Gyűjtenek

A Telekom Adományvonal (1788) felhívásával novemberben és decemberben a Csodalámpát támogathatják – hívta fel a figyelmet az alapítvány kommunikációs vezetője, Felkai Márta.

– Gyakran elgondolkodom azon, hogy ki az igazán boldog. Van, aki többet él meg a kevesebbel, más kevesebbet a többel – fogalmazott Várkonyi Ágnes professzor, amikor a gyerekek birtokba vették a körülbelül hat-hétszáz könyvből álló, a Libri által felajánlott mini könyvtárat. Az ötéves, leukémiában szenvedő Balázs előbb egy dinoszauruszokról szóló könyvet emelt le a polcról, majd kicsit később lecserélte a dinókat Thomasra, a gőzmozdonyra. A rosszindulatú daganattal kezelt tízéves Krisztián a Harry Potter-sorozat egyik kötetét választotta. A gyerekeknek dr. Túri Lászlóné óvodapedagógus, az alapítvány önkéntese mutatta meg az újdonságokat. Az ajándékra valóban szükség volt, az osztály játszószobájában eddig csak az dolgozók által otthonról behozott régi könyvek sorakoztak.

– Egy pillanat alatt átrendeződik a könyvespolc, ez önmagáért beszél – mondta Nagy-Kálózy Eszter, aki férjével, Rudolf Péterrel együtt részt vesz az alapítvány munkájában.

Hasznos és örömet szerez az alapítvány ajándéka. Fotó: Schmidt Andrea

Az eseményen ott volt az első osztályos Birgán Adrienn is, aki korábban számítógépet kért az alapítványtól. Szülei nem árulták el neki, hogy miért utaznak Makóról Szegedre, így a kislányt igazi meglepetésként érte, hogy teljesült a kívánsága. Elpirult az örömtől, és halkan mondta: köszönöm. Később elárulta: játszani szeretne az új gépen. Idővel az éppen ma egyéves kisöccsének is kölcsönadja majd, „de most még nem". A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Adrienn a szegedi Fekete István Általános Iskolába jár, kedvence a matematika és az olvasás, nagyon jó tanuló – árulta el az édesanyja. A számítógépre régóta vágyott, de a család nem engedhette meg magának.

Nagy-Kálózy Eszter és a könyvek

– Szívvel-lélekkel támogatom az alapítványt, de a munka oroszlánrészét a Csodalámpa munkatársai végzik. Amiben tudok segítek – mondta el lapunknak Nagy-Kálózy Eszter. A színésznő szerint ennek a munkának úgy van értelme, hogy saját szemével láthatja a gyerekeket, akik alig várják, hogy a sok felnőtt eltűnjön végre, és nyugodtan olvasgathassák, nézegethessék az új köteteket. – A mi korosztályunknak természetes, hogy a könyv az első számú kulturálódási forrás és szórakozás. A húszéves nagylányom igazi mai lány, kevésbé szeret olvasni, minden más vizuális művészeti ág jobban megfogja. A 14 éves kicsi lányomnak viszont igazi élmény elmenni a könyvesboltba és válogatni a könyvek között – mondta a művésznő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kontraszty László hazatér

Szeged - Emlékkiállítás nyílt (mely a jövő évben február 3-áig látható) a kalandos sorsú szegedi… Tovább olvasom