Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Harry Potter mentheti meg a Belvárosi Mozit?

Szeged - A Belvárosi Mozi és a Grand Café munkatársai, valamint civilek is részt vettek a kulturális bizottság hétfői ülésén a városházán. Az első napirendi pont, a mozi épületének sorsa váltotta ki a bizottsági üléseken szokatlan érdeklődést.
Először az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatója, Sódar István számolt be, és elmondta, hogy a teljes elektromos hálózat felújítása 31 millió forint. A polgármester által szerdán ismertetett 860 ezer forintos variáció viszont - mondta - csak "tűzoltásra jó". Többször hangsúlyozta, hogy az épület élet- és balesetveszélyes, ő pedig így nem tud felelősséget vállalni a látogatókért és a dolgozókért. - A hiányosságok nem az utolsó fél évben keletkeztek, folyamatos problémáról van szó, amelyről a vezetésnek tudnia kellett - mondta.

Tóth Károly (MSZP) többek között arról érdeklődött Sódartól, hogy miért volt szükség június 21-i dátummal újabb szakértői véleményre - a mozit egyébként 20-án zárták be -, amikor rendelkezésre állt egy április közepén írt szakvélemény is. Tudni akarta továbbá, hogy miért egy sülysápi, magasépítési területen dolgozó szakértőt kértek fel az újabb szakvélemény elkészítésére, miért nem egy szegedi vagy megyei érintésvédelmi céget.

(A sülysápi szakvéleményre hivatkozva zárták be a mozit, és ez volt az, ami 180 milliós felújítási költséget tartalmazott. Ebben építészeti munkák is voltak, csak a tervezés például 10 millió forintba került volna).

Sódar István azt mondta: a dátum az iraton elírás, és szerinte nem az a fontos, hogy az illető sülysápi-e, hanem hogy referenciákkal rendelkezik.

Kulturális bizottsági ülés a bezárt mozik ügyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Solymos László alpolgármester többször is azt kérdezte az ügyvezetőtől, hogy miért nem tájékoztatta időben a tulajdonos önkormányzatot a helyzetről, és hogyan lehetséges az, hogy a bezárásról az erről szóló sajtótájékoztató előtt néhány perccel értesült az önkormányzat. "Április közepén miért nem kivitelezőt keresett, miért újabb szakértői véleményt kért?" - tette fel az alpolgármester a kérdést, amire Sódar azt válaszolta: hosszú távon szerette volna megoldani a problémát, nem tűzoltásban gondolkodott. A vita során azt a kérdést is feltették az ügyvezetőnek, hogy ezek szerint két hónapig életveszélyben dolgoztak-e a mozi munkatársai.

A közel kétórás vitában komoly szerepet kapott Harry Potter. Tóth Károly (MSZP) szerint 5-10 millió forintos bevételkiesést jelent, ha a július 15-i bemutatót nem tudja megcsinálni a mozi.

A Belvárosi Mozi jelen lévő dolgozói közölték: a nyitás után két hét, mire újra vetíteni tudnak. Ez azonban nem helyfüggő munka, tehát ha tudják a nyitás időpontját, akkor időben el tudják készíteni az előkészületek, meg tudnak rendelni például egy olyan filmet, mint a Harry Potter következő része.

Haág Zalán (KDNP), a kulturális bizottság elnöke fogalmazta meg a határozati javaslatot, amely szerint felszólítják Sódar Istvánt, hogy haladéktalanul gondoskodjon az élet- és balesetveszélyes helyzet elhárításáról, szerezze be az újranyitáshoz szükséges tűzoltósági engedélyt, és tegye lehetővé a mozi és a Grand Café haladéktalan újranyitását.

Kulturális bizottsági ülés a bezárt mozik ügyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A bizottság ezen kívül felkéri az IKV Zrt. igazgatóját, hogy a cég augusztus 15-ig műszakilag mérje fel az épület állapotát, és határozza meg a biztonságos törvényes működést lehetővé tévő javíttatás költségeit. A szakvélemények alapján az IH pedig tegye lehetővé a szükséges javíttatások elvégzését. Ha ennek költségét nem tudja saját forrásból biztosítani, részletes és igazolt költségigénnyel kérje az önkormányzat segítségét. Az IH ügyvezetője készítsen hosszú távú intézkedési tervet a felújításról szeptember 15-ig.

Mindez a tervek szerint azt jelenti, hogy a mozi - ahol már folynak a munkálatok - a közvetlen balesetveszély elhárítása után kinyit, aztán kezdődhet a hosszabb távú felújítás tervezése és a rekonstrukció.

Varga Antal (Jobbik) szerint politikai hisztériakeltés, nem összefogás volt, ami a mozi körül az elmúlt napokban történt. A jogi bizottság is tárgyalni fog szerdán az ügyről, ennek kapcsán Varga megjegyezte, ő inkább Boros Gyula miatt – a cég korábbi vezetője – aggódik, nem Sódar István miatt.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. szandokán 2011. július 04. 13:16
  „Mire észbekaptok,már fél Szeged megnézi a neten.”
 • 43. meska 2011. június 29. 08:42
  „Bele lett rángatva..? Osztott, szorzott, elvállalta. Megtette, amit gondolt, vagy amit kértek tőle. Nem is akármit. Akkor most miért is kezdjük el "Pistát" sajnálni?”
 • 42. tom_peris 2011. június 28. 22:36
  „Meg kell jegyeznem hogy kívülröl is látszik az hogy Sódar Pista bele lett rángatva ebbe a játékba... Azt kell szidni aki belerángatta ebbe és nem őt...”
 • 41. Evelyn_26 2011. június 28. 22:34
  „Sódar takarodj!”
 • 40. nemecsekerno_007 2011. június 28. 18:55
  „20. kalkutta 2011.06.27. 23:38

  Amíg vannak akiknek az egzisztenciája ezektől az emberektől függ, illetve amíg itt egymást ekézik az emberek.”
 • 39. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. június 28. 18:10
  „Ejnye, Tóni.”
 • 38. macs 2011. június 28. 17:07
  „34. TPZ_00,
  "ha az én alkalmazottaim így viselkednének ( még ha jogosan is) másnap nem kellene bejönniük dolgozni."
  Kikre gondolsz, pénztárosra, jegyszedőre, gépészre? Hogy viselkedtek? Ja, teljesen elfelejtettem, hogy olyan mint jog manapság nem létezik. Bocsi.”
 • 37. harcsabajusz 2011. június 28. 16:56
  „"34. TPZ_00 2011.06.28. 15:59"
  Megnyilvánulásodból sejthető, hogy valószínüleg életedben nem voltál a Grand Caféban, úgy mondsz véleményt. Hogy némi képed legyen miröl írsz butaságokat, összefoglalom: a GRand Café Szegeden az egyedüli hely, aminek moziműsora CSAK művészfilmekböl áll. Folyamatosan lehetőséget nyújt profi és amatőr művészek bemutatkozására (grafika, fotó, festmény, stb.), rendszeresek az előadói estek, kezdő vagy ismert írók bemutatkozása. Ezenkívül nyugodtan lehet beszélgetni is, kávézni, újságot olvasni, stb. Ja, és évente két-háromszor parti is van (pl. szilveszter), de ez nem jellemző.

  Véletlen se menj a Grand-ba, nem neked találták ki! Menj csak a plázába, diszkóba, Sing-sing-be, kocsmába!

  Üdvözlettel: egy kocsmatöltelék”
 • 36. kávézótöltelék 2011. június 28. 16:32
  „"(tudtommal ez a kávézó egy partis hely) egy hónapig nem tud a kedvenc helyén inni. " Gyökérke a kedvenc hely ritka manapság tessék tiszteletben tartani!!!”
 • 35. meska 2011. június 28. 16:16
  „"Tudtommal partis hely" -ja , ördögtől is való, sőt a bűn melegágya! Borzasztó dolgot szoktak ott csinálni: pl. BESZÉLGETNEK egymással , és nem a szgépüket bszkurálják...egyébként elég pitiáner dolog a tpz-nicket ezügyben felvenni, használni. TPZ és munkatársai hívták fel a figyelmet az ügy jogszerűtlenségeire. Vagyis: az ügyben képben vagy, és aza célod, hogy megfélemlítsd azokat, akik most is az ügy kárvallotjai. Hát, hallod...”
 • 34. TPZ_00 2011. június 28. 15:59
  „Nem tudom miért sírnak a fiatalok, ha elhárítják a problémát akkor újra kinyithat. Én nem szeretném ha a gyermekeim meghalnának a moziba azért mert pár kocsma töltelék (tudtommal ez a kávézó egy partis hely) egy hónapig nem tud a kedvenc helyén inni. A harry pottert meg hagyjuk meg a képviselő uraknak. Nem kellett volna ebből politikai hisztériát csinálni, mert így ha a mozi kinyit, akkor mit várnak majd az alkalmazottak a munkáltatói jogkör gyakorlójától? Aki nevezetesen most még a Sódar gyerek, ha az én alkalmazottaim így viselkednének ( még ha jogosan is) másnap nem kellene bejönniük dolgozni.”
 • 33. boldogferencboldog 2011. június 28. 14:56
  „http://kepfeltoltes.hu/110628/sodar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Neten találtam, vicces, gondoltam megosztom!”
 • 32. meska 2011. június 28. 13:40
  „Teebee, mi oda pl. skandináv filmekre járunk, <moderálva> az rendben van? Egyébként a te világnézetedet is egy közintézmény mosta ilyenre...;) :) /valaki kicsit sok mosószert keverhetött be..:)/”
 • 31. északmagyar 2011. június 28. 13:23
  „Hát ami ebben az országban folyik az borzalom!
  Nem akarok összeesküvés-elméletekbe bocsájtkozni, de azért azt hiszem elég egyértelmű a cikk szövege alapján, hogy miről is van szó VALÓJÁBAN!

  Rakjuk össze együtt!

  "A közel kétórás vitában komoly szerepet kapott Harry Potter. Tóth Károly (MSZP) szerint 5-10 millió forintos bevételkiesést jelent, ha a július 15-i bemutatót nem tudja megcsinálni a mozi."

  "A Belvárosi Mozi jelen lévő dolgozói közölték: a nyitás után két hét, mire újra vetíteni tudnak. Ez azonban nem helyfüggő munka, tehát ha tudják a nyitás időpontját, akkor időben el tudják készíteni az előkészületek, meg tudnak rendelni például egy olyan filmet, mint a Harry Potter következő része. "

  ÁHÁ!

  Sódar István a "Lord of the rings fans against Harry Potter" klub tagja!”
 • 30. nellyke11 2011. június 28. 13:08
  „SÓDAR TAKARODJ !”
 • 29. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. június 28. 12:40
  „Biztos forrásból tudom, hogy télen Wass Albert kötetekkel fűtenek.”
 • 28. teebee 2011. június 28. 12:23
  „Grand cafe a művelődés "meleg" ágya! Heller ÁGI napok, román amatőr film hetek..... és mindez egy közintézményben! Ami bármikor kiéghet! akkor meg a Tóth Karcsi félék egyből holokauszttal vádolnák Sódart! Tipikus ciónista taktika folyik itt!”
 • 27. Egyolvasó 2011. június 28. 10:03
  „Harry Potter mentheti meg a Belvárosi Mozit?

  Csak vigyázni ezzel a Potter gyerekkel, nehogy a pálcájával mutatva azt a varázsigét találja mondani, hogy "KAPITULÁTUSZ" mert utána lehet sírni, volt mozi nincs mozi.:-))))”
 • 26. Commander-V2 2011. június 28. 09:22
  „21: iratgyáros Sonkaember mitől lenne megbízható? Amit csinál az megbízhatóan Botkáéknak kedvez!”
 • 25. meska 2011. június 28. 09:21
  „IH Nonprofi KFT. ;)”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szegedi Kortárs Balett a szófiai operában

Szeged - Unisono - IX. szimfónia címmel kedden a Szegedi Kortárs Balett tizenhárom táncosának… Tovább olvasom