Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Háry János - kicsit másképp

Szeged - Kodály Zoltán daljátékát, a Háry Jánost összművészeti produkcióként mutatják be ma 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban. A rendhagyó előadás rendező–koreográfusa Juronics Tamás.
Más rendezésben újra műsorra tűzte a Háry Jánost a Szegedi Nemzeti Színház, noha három évvel ezelőtt, 2008-ban is tartottak egy premiert Kodály Zoltán népszerű daljátékából. Toronykőy Attila akkori produkciójának is Cseh Antal volt a címszereplője – a mostani előadásban is ő énekli a nagyotmondó mesélőt. Juronics Tamás 2006 márciusában, a Bodolay Géza által vezetett Kecskeméti Katona József Színházban állította színpadra a darabot – annak a sikeres produkciónak a reprízét láthatja most szegedi szereplőgárdával a közönség a nagyszínházban. Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója azzal indokolta a daljáték újbóli műsorra tűzését: ez kicsit másfajta Háry-előadás lesz, mint amit megszoktunk. Többnyire a vicces, humoros helyzeteket szokás Kodály darabjából kiemelni, Juronics más megoldást választott; ez az az út, amelyen a szegedi színház a következő évadban járni kíván.

Az összművészeti produkcióban a Szegény, derék magyar nép a Szegedi Kortárs Balett társulata – jelzi ez is: egyenrangú szerepet kap az előadásban az ének, a színészi játék, a zenekari muzsika és a táncművészet. Juronics Tamás a színház legutóbbi sajtótájékoztatóján Kodály 1926-os, Háry János hőstettei című írását is idézte: „Minden magyar álmodozó. A századok óta szomorú valóság elől kezdettől fogva az illúziók világába menekül. Háry hazudozása azonban sokkal inkább álmodozás. Vagyis költészet..." Kodály persze ezt is írta: „Nem állítom, hogy így van ez jól. Épp ellenkezőleg: ebben gyökerezik sok nemzeti bűnünk, a múlt magyar politikájának sok végzetes hibája. A műalkotásnak azonban nem az a feladata, hogy oktasson, ítélkezzék vagy meggyőzzön, csak az, hogy ábrázoljon."

Juronics Tamás állította színpadra Kodály daljátékát. Fotó: Frank Yvette

Juronics Tamás állította színpadra Kodály daljátékát.
Fotó: Frank Yvette


A több nemzet kultúrájában is felbukkanó nagyotmondó hősök hosszú sorából Háry Jánost elsősorban a hazaszeretete emeli ki – fogalmazott a rendező, aki szerint ez az értelmezés a valóság és az illúzió közötti feszültséget is nyilvánvalóvá teszi.

Az Öreg Háry szerepét Ádám Tamás színművész játssza. Örzseként újra láthatjuk a társulat egykori tagját, Szolnoki Apollóniát, Ferenc császárt Flórián Antal, a császárnét Vajda Júlia, Napóleont Gömöri Krisztián, Mária Lujzát Nánási Helga, Ebelasztin bárót Jakab Tamás, Öreg Marcit, a császári kocsist Lőrincz Zoltán, a Magyar silbakot Rédei Roland, Krucifix generálist és a Muszka silbakot Szívós László alakítja. A közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart a ma esti premieren Kardos Gábor vezényli.

Olvasóink írták

  • 1. karolyfa 2011. május 06. 18:24
    „....és közreműködik még a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara! Köszönjük!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekvédelemről tanácskoztak a dómban

A szemléletváltás fontosságáról, a civilek és az egyház szerepvállalásáról is szó esett azon az országos gyermekvédelmi konferencián, amelyet az ÁGOTA Alapítvány rendezett a dómban. Tovább olvasom