Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Használt bútort nem a szegény emberek vesznek

A kinyitható kanapé a sláger a használtbútor-piacon, és leginkább a tavasztól őszig tartó szezonban, amikor az emberek a nyaralókba és az albérletekbe keresnek olcsóbb bútordarabokat.
Kocsárdi Sándor szerint sokan lelik örömüket abban, hogy a lomok között válogathatnak. Fotó: Schmidt Andrea
Nem a szegény ember keresi elsősorban mások levetett bútorát – állítják azok a kereskedők, akik huzamosabb ideje foglalkoznak használt cikkekkel. A szegény embernek ugyanis nem bútorra van szüksége elsősorban. Sok, nehezen élő családnak ajándékba adják az ismerősök a feleslegessé vált berendezési tárgyakat.

Ezt megerősítette Kocsárdi Sándor is, aki boltvezető a Pulz utcai használt bútort árusító csarnokban. Elmondta: a vevők a legkülönbözőbb társadalmi rétegeket képviselik. Sokan lelik örömüket abban, hogy a lomok között válogatnak, emiatt azt szeretik, ha minél nagyobb a rendetlenség. Kocsárdi Sándor azonban inkább rendmániás, a használt bútort is olyan tetszetősen szeretné kiállítani, bemutatni a kétszintes, ez idő tájt kissé hűvös hodályban, mint a vadonatújat. Az üzletben egy fiatal pár éppen olyan szekrényt, szekrénysort keresne, amelyikben sok a polc, de nem talál. Az üzletvezető szerint éppen ez a fajta a hiánycikk, a legtöbb szekrénysor ugyanis duplaajtós, akasztós részekkel rendelkezik, emellett hatalmasak, nehezek. Sok a múlt rendszerből itt maradt, úgynevezett kombinált szekrény is, amelyeket nem szívesen cipelnek fel az emberek az emeletre.

S hogy miből tudnának többet eladni? Konyhabútorból például, de alig van jó állapotú használt a piacon. Amikor az emberek átépítik a konyháikat, akkor jönnek rá, mennyire tönkrement a bútor: a nedvességet nem tűrő forgácslapok megdagadtak, szétáztak. Ezek aztán a szemétben, hulladékudvarokban, és nem a bizományiban kötnek ki. Slágercikk a kinyitható kanapé és a heverő is tavasztól őszig, de leginkább szeptember tájékán, amikor az emberek az albérleteiket és a hétvégi házaikat teszik lakályosabbá az egyszerűbb, olcsóbb bútorokkal. Keresettek a kisbútorok is – ezeket Kocsárdi Sándor szinte újonnan, asztalosoktól szerzi be.

A Pulz utcai bolt szerencséje, hogy biztos háttérrel rendelkezik: egy üzletlánchoz is tartozik, amely két olyan nagy bútorboltot működtet, ahová a vevőket többek között a használt bútor beszámításával is csábítják. És hogy most mi mennyi a használt piacon? Szekrénysort 10-50, ülőgarnitúrát 10-45, kanapét 5-30 ezer forintért lehet vásárolni. Láttam hibátlan dohányzóasztalt háromezerért, valamint egy designos, vadonatújnak kinéző kanapét 40 ezer forintért. Ez utóbbira ottjártunkkor le is csaptak: még hitelt is felvettek az állítólag mindössze két hónapos fekvőalkalmatosságra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom