Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Használt mobilok

Továbbra is vevők a használt mobilokra a szegediek, noha az utóbbi években jelentősen esett az új készülékek ára. Sokan azért nem vesznek új telefont, mert nem akarnak hűségszerződést kötni, mások pedig azért nem, mert ragaszkodnak a régi, jól bevált típusokhoz.
Az Oskola utcai használtmobiltelefon-boltban többnyire közép- és felső kategóriás készülékeket árulnak, emellett pedig szervizelnek is. A majdnem új mobilok ötvenezer forint körüli összegért kaphatók – az elektronikai multik árainál jóval olcsóbban. Balogh Zsolt, a bolt munkatársa elmondta: egy használt mobil áránál főleg az számít, mennyire keresik az adott típust. Az egyik iránt például – noha már négy-öt éve piacon van – még mindig nagy az igény, mert megbízhatónak bizonyult. Egy másikon hiába van kamera, mp3-lejátszó és más kütyü, rossz híre miatt nem veszik.

Csókási Gábor, aki a kilencvenes évek vége óta dolgozik a boltban, elmondta: noha több telefon fogy manapság, mint korábban, az árak azonban folyamatosan esnek, ezért a bevételük sem nőtt. Sok vevőjük Szegeden tanuló külföldi diák, akiknek egyszerűbb kártyafüggetlen mobilt venni, mint körülményes szerződést kötni. Vannak olyanok is, akik havonta, sőt hetente cserélik mobiljukat, míg mások képesek kétszázezret is kiadni egy „presztízsmobilért", ami ugyan nem tud többet, mint egy ötvenezres, viszont lehet vele villogni.

– Minden telefonnak megvan a maga gazdája – mondta Csurgó Attila, a Mikszáth Kálmán utcai Centrum GSM munkatársa arra a kérdésre, mi történik az el nem adott telefonokkal. Kollégája, Szántó László hozzátette: legföljebb három-négy hónapig állnak a pultban a használt mobilok, de gyakran pár órán belül is elkelnek. Elárulták: szinte minden „second hand" mobilboltnak megvan a célközönsége – náluk a négy- és a tízezer forint közötti készülékeket keresik a legtöbben. A legújabb típusok általában már a piacra dobásuk után egy hónappal megtalálhatók a boltban. A telefonok ára itt a koruktól függ: minél régebbi, annál olcsóbb, három-négy évesnél öregebb mobilt azonban nem árulnak. Mint mondják, az üzlet már nem megy olyan jól, mint pár éve, aminek nemcsak a sok konkurens az oka, hanem a mobilok jelentős áresése is. Az átlag mobilos ugyanis új telefont vesz, ha a használt csak pár ezerrel kevesebb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom