Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Használtelem-begyűjtés – Az egyik hálózat szegedi

Magyarországon két használtelem-begyűjtő hálózat működik. Az egyik a szegedi központú Re-Bat Kht., amely azt ígéri, hogy az iskolákba, nagyobb intézményekbe, bevásárlóközpontokba gyűjtőládákat helyez ki. A kisebb üzleteknek ajánlatos ezentúl megfontolni, hogy kitől vásárolják az elemeket.
A haszontalan elemek környezetszennyezők. Fotó: Frank Yvette
Nem kerülhet ezentúl a szemétbe a használt elem. Ez lenne mindenkinek az érdeke, hiszen környezetszennyező. Ha egy higanyos elemet beledobnának egy kútba, abból legalább tíz évig nem lehetne inni. Márpedig a gyengébb minőségű elemek higanyos eljárással készülnek. Ugyan a drágábbakban már nincs ez a környezetkárosító anyag, de a begyűjtésre vonatkozó kormányrendelet mindenféle elemet és kis kapacitású akkumulátort figyelembe vesz. Ezekből a gyártóknak vagy az első forgalomba hozóknak az idén hét, jövőre tíz, ezt követően pedig tizenhárom százalékot kell begyűjteni. Ha az érintettek nem tesznek eleget az előírásnak, súlyos büntetésre számíthatnak.

Az országban eddig két begyűjtő hálózat alakult. Az egyiket a szegedi ATC Trade Rt., az ország egyik legnagyobb elemforgalmazója hozta létre.
– A Re-Bat Kht.-t azért alakítottuk, hogy minél hatékonyabban működjön a számunkra előírt visszagyűjtés. Ez pedig nem csekély mennyiség, hiszen tavaly 320 tonna elemet forgalmaztunk. Ez azt jelenti, hogy az idén minden hónapban közel két tonnát kell összeszednünk. Ez még nem lehet gond, de mi már a következő évekre gondolunk, amikor sokkal nagyobb lesz a kötelezettségünk – fejtette ki Gajdán Béla, az ATC Trade Rt. elnök-vezérigazgatója, akitől megtudtuk, hogy folyamatosan kötik a szerződéseket és ennek megfelelően helyezik ki a húsz literes gyűjtőket, amiben harminc kilogramm elem fér el. Főként az iskolákkal, a nagyobb intézményekkel és a bevásárlóközpontokkal szeretnének együttműködni. A lakosság a gyűjtőhelyeken ingyen adhatja le a lemerült energiaforrásokat. Jelenleg ebből még csak egy létezik, mégpedig az ATC Budapesti úti székhelyén.

Az igazgatótól megtudtuk: az idén a visszagyűjtés miatt nem emelnek árat, de jövőre néhány százalékos drágulás várható.


Igazolást kell kérni

A kisebb boltokba nem kerülnek ki gyűjtőládák, mert ez megdrágítaná a visszagyűjtést. Ezek az üzletek úgy kerülhetik el a büntetést, ha olyan forgalmazótól vásárolnak, amelyek megoldották az elemek visszagyűjtését. Ezektől igazolást kell kérniük. A tapasztalat szerint több gyártó eddig nem foglalkozott a rendelettel – az üzletvezetők jó ha figyelnek. 


Cs. G. L.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcmilliót kaszált a növényvédelem

Ellenőrzést tart a vidékfejlesztési hivatal: az agrártámogatások nyerteseinél adatokat és… Tovább olvasom