Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Haszontalan gépek százezrekért

Szeged - A betegek nem tudják, mire való, és nem is használják a patikák ügyfélterében kötelezően elhelyezett betegtájékoztató számítógépeket. A drága, de értelmetlen beruházásokat szinte csak a fogyasztóvédők használják célirányosan – meg a gyerekek játszanának rajta, ha tudnának.
– Nem tudom. Nem értek az informatikai dolgokhoz, de nem is mernék hozzányúlni. Lehet, hogy elrontanám – felelte az egyik szegedi belvárosi gyógyszertárban a nyugdíjaskorú Zsitvai Imréné, akitől azt kérdeztük, szerinte mire való az ügyféltérben elhelyezett számítógép.

Aztán elmondtuk neki, hogy azon a betegek kaphatnak tájékoztatást a gyógyszerek áráról, hatásairól, mellékhatásairól, és kereshetnek a rendszerben panaszok, betegségek alapján is medicinát maguknak. Neki nincs erre szüksége – jelentette ki –, inkább a patikust kérdezi meg, mert „az a masina úgyse mondja meg, mit mivel szedhetek".

Egy másik patikában is szerencsét próbáltunk, de a huszonéves Csonka Eszternek se volt ötlete, mire használható a pultra kitett computer. Pedig hívogatóan szólt hozzá a monitor: az „Érints meg!" felirat villogott rajta. – Még föl se tűnt eddig. Sose használtam, de végül is jó ötlet – kommentálta a szolgáltatást.

A vevő inkább kérdez, mint hogy böngésszen. Fotó: Schmidt Andrea
A vevő inkább kérdez, mint hogy böngésszen.
Fotó: Schmidt Andrea

A kisteleki Papp Andor sem tudta, mit keres a számítógép az ügyféltérben – pedig a felesége patikus. Azt mondta, ha valamit tudni akar, inkább a gyógyszerészt kérdezi meg: szerinte ő a garancia a megbízható információra.

Nagyban sincs haszna

– Ugyanaz a tapasztalatunk, mint a kisebb patikáké. Teljesen fölöslegesen foglalja a helyet. Eddig csak a fogyasztóvédők néztek rajta árakat, és a gyerekek próbálnak időnként játszani vele. A páciensek egyáltalán nem használják. Érdemi információkat úgyis a patikus tud adni – mondta el Zolnay Kriszta, a Kígyó Patika vezetője.

Közel két és fél éve tette kötelezővé egy törvény, hogy a patikák ügyfélterében számítógépeket kell elhelyezni a betegek tájékoztatására. Ahol ez hiányzik, nem működik, netán nincs bekapcsolva, azt a gyógyszertárat bírsággal büntetik a fogyasztóvédők. Más kérdés, hogy szinte senki sem használja a gépeket. Vagyis a beruházás kötelező, de értelmetlen.

– Amióta megnyitottunk, csak a fogyasztóvédelmi ellenőrök használták a gépet arra, amire való. Az elmúlt egy évben legfeljebb harmincan, ha nyomogatták. Leginkább a gyerekek, hogy addig se unatkozzanak, amíg a szülő sorban áll – mondta el Lacsán Péter, a Dóm patika vezetője. Persze a gépen nem futnak játékprogramok vagy internet, úgyhogy a kisebbek is gyorsan ráunnak. Az érintőképernyős rendszer kiépítése, a folyamatos frissítésekkel nagyjából negyedmillió forintba került.

Hasonló adatról számolt be Tóth Tamás, a Debreceni utcai gyógyszertár vezetője is, akinél szintén érintőképernyős rendszer működik. Neki a kötelező beruházás 150 ezer forintjába került, plusz a havi áramköltség. Ahogy a többi patikában, nála is a gyógyszerészektől kérnek tanácsot, információt a betegek, csak a fiatalabbak nyúlnak időnként a géphez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puccskísérlet vagy rivalizálás a szegedi Fideszben

Szeged - Puccsszerű hirtelenséggel akartak 119 új tagot felvenni a Fidesz szegedi szervezetébe. Ezzel megváltozatták volna a helyi erőviszonyokat az elnökválasztás előtt – mondja az egyik oldal. Tovább olvasom