Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Hat és fél játszótér balesetveszélyes Felsővároson Fodor-kertben

Szeged - Pénz híján egyelőre maradnak a Kónya Gábor körzetében lévő elavult játszóterek vasjátékai. Van viszont példa a Murányi utcában, hogy pici pénzből, lépésenként is lehet előrejutni.
A Murányi és a Homonnai utca által közrefogott játszótér és focipálya ügyében írt levelet Vincze Mihályné olvasónk. A közelben lakik, látja a két létesítmény hiányosságait. Védelmébe veszi Kónya Gábort, a körzet önkormányzati képviselőjét, aki többször pályázott már a felújításhoz szükséges pénzért. Azt is hozzáteszi: a padok telepítését a lakók kérésének megfelelően az utolsó pillanatban lefújták, hogy a hajléktalanok ne foglalják el. Azokat a padokat, amelyek régebben voltak, az ott lakók felszedték. Látva a közterületi és a játszótéri alap felosztásáról szóló híreket, olvasónk szeretné tudni, mikor kerülhet sorra az ő játszóterük és focipályájuk.

Vannak, akik ragaszkodnak a Murányi utca mellett álló régi játékokhoz, mások lebontatnák azokat. Fotó: Schmidt Andrea
Vannak, akik ragaszkodnak a Murányi utca mellett álló régi játékokhoz, mások lebontatnák azokat. Fotó: Schmidt Andrea

Megnéztük, a hosszú hétvégén annak ellenére fociztak a környékbeli fiatalok a dühöngőben, hogy a kerítése is szakadozott és a betonborítása is gödrös, foltokban kikopott. A játszótér fura, eklektikus kinézetű: megvannak még az öntöttvas mászókák, de már állnak mellettük fajátékok, és újnak látszik a homokozó. Ottjártunkkor tinédzserek nyüstölték a vas játszószereket.

– A területen hat és fél játszótér balesetveszélyes, ez köztük a fél. Azért fél, mert a városi játszótéri alapból egyelőre nem kaptunk rá támogatást, de a képviselői alapomból részletenként nagyjából 2 millió forintot költöttem rá, és még hozzávetőleg ennyi kellene, hogy befejezzük – tudtuk meg Kónya Gábor önkormányzati képviselőtől. Más körzetekhez hasonlóan náluk is többféle véleményt képviselnek a lakók, vannak, akik ragaszkodnak a régi vasjátékokhoz, mások pedig a lebontásukat sürgetik. Mivel a lebontás is súlyos pénzekbe kerül, a városatya addig nem távolíttatja el a vasakat, amelyek az uniós szabványnak megfelelő fajátékokat nem lehet a helyükre telepíteni. Addig a vasjátékok is megteszik. Ugyanez a kettősség megvan a padok ügyében is, van, aki könyörög érte, és van, aki tiltakozik ellene. A focipálya alsó hangon is legalább 4 millió forintos felújításért kiált. A balesetveszélyes betonját aszfaltra kellene cserélni és új kerítést köré húzni.

Olvasóink írták

 • 13. csöcskenőcs 2012. november 06. 23:06
  „elnézést nem tarján hanem fodorkert!”
 • 12. csöcskenőcs 2012. november 06. 22:17
  „Rendben, köszönöm a képviselőúr válaszát napirendre fogom majd tenni az egyik fogadóóráját hogy eltudjak látogatni, és személyesen is beszélgethessek önnel erröl a rendkívűl égetö hiányról, rengeteg pozitivum rejlik egy ilyen jellegű elsősoron felnöttek számára hasznos kondiparkban, nagyon példaértékü lehetne ha ön húzná fel tarján elsö felnött kondicionáló szentélyét, nem hiszem hogy sokmindent igényelne egykét vasdarab egy hegesztöember ill akácfagerendán kívül potom összegből meg lehetne valósitani 100.000 anyagáron de erröl egyszer majd személyesen, addigis ajánlanám figyelmébe az alábbi linkeken található videófelvételeket, mondjuk a benne látható kondipark már komoly felszereltségü azonban megkockáztatom ha egy hasonlót hajlandó volna finansziroztatni ön nevéhez kapcsolhatnánk délmagyaroszág legelsö neves ingyen használható szabadtéri kondicionálóparkját, ám ahoz is rengeteg ötlettel tudnék szolgálni mind esztétikailag, tervezésügyileg, anyaghasznositás terén ill egyéb kiviteli szempontokból is. bátorkodok még egy ötlettel előállni a harmadik videóban szemlélhetö hulladékvasból tákolt kondiciónálópark komplexum is igéretes elképzelés, ez ukrajnában található ha egy hasonlo épülhetne ugygondolom szintén egyedülálló lehetne egész magyarországon:)

  ime:
  video1: http://www.youtube.com/watch?v=h36NOC2Kzrk
  video2: http://www.youtube.com/watch?v=HuHnruVXyyE
  video3: http://www.youtube.com/watch?v=MNte5pRNsa4

  köszönöm a figyelmét.”
 • 11. GondaIstván 2012. november 06. 20:15
  „3. Szobatigris: Gratulálok, ön nyert! Azaz igen nagy szerencséje van, mert fideszes körzetben él. Ezért semmi akadálya, hogy annyi pénzt költsenek a játszótérre, amennyit csak akarnak. Nem kell ide szakértő, csak szóljon a fideszes képviselőjének, és azonnal lesz pénz mindenre. Már kifogyott a játszótér felújítási alap, de ez sem akadály. Azonnal átcsoportosítanak valahonnan. Hónapról hónapra ezt tapasztalom meg az Ifjúsági és Sportbizottság jobbikos tagjaként. Ha labdarúgásról, sportpályáról, játszótérről van szó, csak a fideszes körzetek a nyerők.”
 • 10. gaborkonya 2012. november 06. 19:38
  „T. 9-es, streetball palánk már van a körzetemben. A másik felvetése érdekel, jöjjön el egy fogadóórámra és beszélgessünk a megvalósithatóságáról! Árakról is sziveskedjen tájékozódni. Üdv. K.G.”
 • 9. csöcskenőcs 2012. november 06. 18:04
  „Kónya úr azért ha már erre járt, láthatta a hozzászólásaimat minekútán az ön kezelésében van a szóban forgó terület illett volna reagálni a fölvetéseimre. Ha még olvassa ezt legyen szíves kérem pótolja véleményezését. ui: egy bizakodó szavazója”
 • 8. bánki 2012. november 06. 15:35
  „A francba is !

  Játszótér nélkül a grundokon nőttem fel!

  Gyerekeim, ezek szerint nem EU komfort játszótereken nevelkedtek.

  Az unok ám hátrányos ???????????????????

  IDIÓTÁK ! ( mármint a döntők - vagy lóvé )”
 • 7. gaborkonya 2012. november 06. 13:14
  „Kedves Gondapista, Köszönöm a hozzászólásodat! Egyetértek Veled, nekem a Homonnai utcai sportpálya felujitáshoz jövöre még az 1,5+3 M. is nagyon jó lenne....De emlékszel, hogy söpörték le az ezirányú javaslataimat a fideszesek.....Pedig rajtam kivül senki nem ajánlott fel önrészt az egyéni alapjából.! Jövőre újra megpróbáljuk!”
 • 6. csöcskenőcs 2012. november 06. 11:16
  „http://www.youtube.com/watch?v=6vW07ut0cKU bocsánat ez lemaradt erről beszéltem.”
 • 5. csöcskenőcs 2012. november 06. 11:13
  „és ha már felújítanak igazán gondolhatnának a nagyobbakra is, lehetne egy falatnyi streetball pálya a mostani focipálya végében a kavicságy helyén legalább egyetlen egy palánkkal valamint biztosan hallottak már az egész világot meghódító edzésformáról a chalisthenics-ről amit szintén utcákon tudnak gyakorolni a fiatalok rájuk is illene gondolni végre ebben a városrészben is! ha lenne hol sportolni talán kevesebb fiatal ütné el a szabadidejét drogozással italozással! gondolkodjon el a közgyűlés!”
 • 4. csöcskenőcs 2012. november 06. 11:02
  „LENEMERJÉK BONTANI! maximum kicsit helyrekalapálni lefesteni itt ott gumitéglázni! Felújítani, DE NEM LEBONTANI! NELOPJATOK MÁR TÖBB PÉNZT!!!!!!!!!! újjáépítés cimszóval. akkora baja nincsen hogy lekelljen bontatni MOSTMÁR ELÉG!”
 • 3. Szobatigris 2012. november 06. 10:51
  „Itt szeretném megragadni a lehetőséget és felhívni a figyelmet arra, hogy az egyik kiskundorozsmai óvodában, NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN, szeptember elején az összes kültéri játékot szalaggal körbekeríttette, azok használatát az illetékes szakigazgatási szerv megtiltotta, mondván, hogy azok nem felelnek meg a jogszabály által előírt követelményeknek. A homokozót szintén elzárták a gyerekek elől, azért, mert a hivatkozott jogszabály nem engedi hogy a homokozónak beton széle legyen. Jelenleg néhány labda és a szülők által minden reggel személyesen bevitt kerékpárok képezik a játékparkot (a kerékpárokat csak azok a gyerkőcök használhatják, akiknek a szülei ezt előzetesen írásban engedélyezték). Ott tengődnek reggeltől késő délutánig a kisgyerekek, játékok nélkül, az ember szíve szakad meg... Tetézi a helyzetet hogy a nyári zárás óta (július) az óvoda udvarának csak egy részét használhatják a gyerekek, mert az udvar nagy részét -állítólag- frissen füvesítették, és "félő" hogy a gyermekek tönkreteszik a friss füvet! Az óvoda udvara inkább hasonlít háborús övezethez mint NEVELÉSI INTÉZMÉNY parkjához. Az intézmény vezetője pénzhiányra hivatkozik az áldatlan állapotot kifogásoló vélemények megfogalmazóinak.
  Javaslom a Városi Ifjúsági és Sportbizottság részére, hogy szakértők segítségével, személyesen győződjenek meg a fent leírtakról és amennyiben módjukban áll, kérem, segítsenek a helyzet normalizálásában!”
 • 2. GondaIstván 2012. november 06. 10:11
  „Mint a városi Ifjúsági és Sportbizottság jobbikos tagja sajnos testközelből láthattam az egyébként gyászosan kevés, 25 millió Ft-os 2012-es játszótér felújítási keret szétosztását. Egyszerűen botrányos! Csak fideszes körzetben levő játszótér nyerhet. Mintha szegény szegedi gyermek tehetne arról, hogy a város melyik pontjára született. Látszik, hogy a fideszes politikusok képtelenek önmérsékletet tanúsítani, és legalább az igazságosság látszatát fenntartani a pénzek szétosztásánál.
  Épp ezért én azt javaslom, hogy 2013-ban vegyük ki a kezükből a döntést, és tegyük automatikussá a játszótér keret felosztását. Amelyik egyéni képviselő ad a saját keretéből a körzetében levő játszótérre pénzt, az kapjon a városi keretből is kétszer annyit. Tehát pl. Kónya Gábor esetében 2+4=6 millió Ft, ami persze nem sok, de azért már lehet kezdeni belőle valamit.”
 • 1. V42515 2012. november 06. 08:10
  „Kedves újságíró, a címből nem hiányzik véletlenül egy vessző vagy egy "és" szó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába kenik - álmukban csikorog a 2-es

Képtelenek elviselni a 2-es villamost a vértói kiserdőnél lakók. A Tatra-villamosok fülsiketítő csikorgása ellen minden fórumon bejelentést tettek. Tovább olvasom