Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Hat év telt el Csányi Tamás életmentő beavatkozása óta

Zákányszék -A tüdőbeteg Csányi Tamás majdnem meghalt 2002-ben. Életét Bécsben mentették meg egy speciális beavatkozással. Akkoriban egész Zákányszék összefogott Tamásért, lapunk a műtét után számítógéppel ajándékozta meg. A zákányszéki férfi újra csaknem teljes életet élhet.
Csányi Tamásról utoljára öt évvel ezelőtt írtunk: 2003 tavaszán azt kérdeztük a fél évvel korábban, 2002 októberében életmentő műtéten átesett zákányszéki férfitól, hogy érzi magát. Tamás akkoriban ünnepelte 33. születésnapját, és arról számolt be, gyorsan gyógyul, megint mozoghat, biciklizhet. Beiratkozott egy informatikai tanfolyamra is, hogy használni tudja a Délmagyarország ajándékát, egy számítógépet.

Most, 2008 tavaszán az immáron 38 esztendős Csányi Tamásra rá sem lehet ismerni: 53 kilót nyomott a műtét idején, most 80 kiló a súlya. A beavatkozás előtt édesanyja cipelte utána a harminckilós oxigénpalackot, most minden munkát elvégez a ház körül.

Niki és Tomi az édesapjukkal az üllési parkban Fotó: Karnok Csaba
Niki és Tomi az édesapjukkal az üllési parkban.
Fotó: Karnok Csaba

Hármas születésnap

2002. október 16-át, a műtét évfordulóját második születésnapjaként tartja számon Csányi Tamás. Ilyenkor hármas ünnepséget rendeznek a családban: azon a napon született ugyanis Tamás húgának a fia, a most 5 és fél éves Balázs, valamint Vivien, a legidősebb, 23 éves unoka.

Vagyis szinte teljes az élete: látszólag minden rendben, ugyanúgy szü-
leivel, lánytestvérével és annak családjával lakik a kétszintes házban, a zákányszékiek pedig még ma is megállítják az óvónőként nyugdíjba ment édesanyát, Csányi Szilveszternét, mi van Tamással. Azért nem teljes mégsem az élete, mert hiányzik a munka – korábban építkezéseken dolgozott –, és hiányzik a két kisgyereke is.

Tamás ugyanis a műtétet követően elvált – a hosszan tartó betegség tönkretette a házasságot –, felesége pedig a gyerekekkel Üllésre költözött. A jó kapcsolat azonban megmaradt. Az immáron rokkantnyugdíjas édesapa a két falu közötti távolságot szinte naponta megteszi matuzsálemi korba lépett, Yugo típusú autójával, hogy együtt lehessen az ötödikes Nikivel és a másodikos Tomival. Üllésen is segít a házimunkában, lehetőségeihez képest támogatja az iskolásokat. A Délmagyarországtól kapott számítógép azóta a gyerekekhez került, Tamás pedig egy másik, használt gépet vásárolt. Most azt várja, hogy mielőbb bekössék az internetet.

Az előzmények

Egy látszólag hétköznapi tüdőgyulladással kezdődött Csányi Tamás kálváriája 2000 karácsonyán. Amikor alaposabban kivizsgálták, kiderült, hogy tüdőereinek nagy része elzáródott. Két évvel később pedig már csak oxigénpalackkal tudott lélegezni. Szerencsére nem volt szükség a transzplantációra. Bécsben műtötték 2002. október 16-án: a több mint kilencórás műtét során az elzáródott ereket tisztították ki. A helikopteres szállítás, a beavatkozás és az utókezelés árát az OEP kifizette, viszont az utazási és szállási költségeket nem vállalhatta volna a család, ha nem segítenek a zákányszékiek. Utólag is köszöni a család a falusiak és lapunk támogatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HVG-címlapok csütörtöktől a TIK-ben

Szeged - A Heti Világgazdaság (HVG) címlapjaiból nyílik kiállítás csütörtökön 18 órakor a József… Tovább olvasom