Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Hat évtized jelent meg a nagyszínházban

Szeged - Fennállásának 60. évfordulóját színvonalas gálaműsorral, közel 500 táncossal ünnepelte a Szeged Táncegyüttes a Szegedi Nemzeti Színházban. A művészeti vezető szerint a Tisza-parti városban mindig érdeklődnek a néptánc iránt.
 Relikviák az IH-ban

Az alapítóktól napjainkig bemutatja a Szeged Táncegyüttest az a kiállítás, amely május végéig látható az IH Rendezvényközpontban. Az együttes sikereiről láthatnak fényképeket, relikviákat az érdeklődők, és olyan viseleteket is közszemlére tettek, amelyeket az 1970-es évek generációja saját maga készített.

– Igazi ünnep volt. Csodálatos érzések kavarogtak úgy a szereplőkben, mint a nézőkben. Hat évtized jelent meg a színpadon, és olyan táncosok is eljöttek, akik 20, 30 vagy 40 éve nem táncoltak – idézi vissza a május 16–17-i gálaműsorok emlékét Gombos András, az idén 60 éves Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője. A produkcióban közel 500 táncos szerepelt, tavaly május óta szervezték a színvonalas előadást, amelyet három alkalommal láthatott a közönség a nagyszínházban.

– A csoportok újjászervezték magukat, és ők döntöttek arról, hogy melyik, számukra kedves koreográfiával szeretnének részt venni a gálaműsorban. Juhász Zsolt koreográfus barátommal, a Duna Művészegyüttes Harangozó-díjas vezetőjével szerkesztettük meg a műsort, amelyet ő is rendezett. Két héttel a bemutató előtt volt a főpróba, előbb Petőfitelepen, majd az ifjúsági házban állítottuk össze az első, illetve a második félidőt. Ezúton is köszönjük az intézmények segítségét. Érezzük, hogy fontosak vagyunk a város számára, a kiemelt rendezvényeken mindig számítanak az együttesre.

60 éves a Szeged Táncegyüttes. Fotó: Kuklis István (galéria)

Magyarországon csupán három-négy olyan táncegyüttes van a szegedin kívül, amely ekkora jubileumot megélt. A művészeti vezető bízik abban, hogy az együttes még hosszú évtizedek múlva is ünnepelheti fennállását. Mi a népszerűség és a „hosszú élet" titka?


– Nehéz kérdés. 38 éve vagyok az együttesnél, gyerekkorom óta ez a közösség vonzott, és rajtam kívül még százakat, ezreket. Szegeden mindig nagyon nagy érdeklődés volt a néptánc iránt, és nemcsak hozzánk jöttek-jönnek a fiatalok, hanem más csoportokhoz is. A jó vezetők személye is meghatározó volt, az 50-es évektől kezdve: Balogh András, Waldmann József, Mezey Károly, Lutor Gyula, Lengyel Zoltán, Nagy Albert és Zsoldos Ildikó – sorolja. Az ünnepnek pedig biztosan lesz folytatása, mert sokan úgy mentek haza a színházból, hogy folytatni szeretnék. Volt már rá példa, hogy jubileumi műsor után együtt maradt az ünnepi alkalomra összeálló csapat, és a mai napig ropják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a kutya is az asztalon táncolt a borfesztivál záró estéjén

Ha űrlények potyogtak volna az égből, a borfesztivál zárónapján akkor is telt ház lett volna. Ufók ugyan nem, telt ház viszont lett. Óriásgalériával zárjuk mi is a borfesztivált! Tovább olvasom