Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Hat hét alatt hat bombariadó Szegeden

Szeged - Négy órára ismét megbénult tegnap a szegedi főtér és környéke – bombariadó volt, az utóbbi másfél hónapban hatodszor. Most a bíróságot fenyegették – ezzel, 6 hét alatt 6 fenyegetéssel „körbelőtték" szinte a teret. Bombát ezúttal sem találtak a tűzszerészek.
Ismeretlen férfihang jelentette be tegnap reggel 9-kor a szegedi rendőrség telefonügyeletén, hogy bombát robbant a szegedi bíróság épületében. A megyei és a városi rendőrség félszáz embere lezárta a környező utcákat. Kiterelték az embereket a bíróság és a Tisza Szálló épületéből, és távozniuk kellett a nagyszínház hátsó traktusában dolgozóknak is. Leálltak a villamosok. Elterelték a forgalmat. Kiürítették a karácsonyi vásár házikóinak felét. A járókelők láthatóan bosszankodtak, hogy nagyot kell kerülniük. A bombára legyintettek, mondván: már megint a szokásos. A többség a tehetetlen rendőrséget szidta, amiért nem képes a sokadik fenyegetésre sem eredménnyel reagálni. Mindenki válogatott büntetési módszereket ajánlott, közmunkával és jókora pénzbüntetéssel.

A Széchenyi téri karácsonyi vásár árusai csapot-papot otthagytak. Csábi Gergő illatszer- és borárus standjáról bekapkodta a Tiffany-lámpákat, az italokat letakarta, a többi maradt. A fiatal szegedi férfi majd felrobbant a bosszúságtól. Egy ideig a tér széléről figyelt, azt mondta, enélkül is nagyon vérszegény az idei vásár. A bombariadó nagy kiesést jelent neki. Később a hideg elől a nyilvános vécébe húzódott. Délután 1-kor költözött vissza az élet a belvárosba. A rendőrök nem találtak bombát. A megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a fenyegető hangjáról készült felvételt a korábbiakhoz hasonlóan nyilvánosságra hozzák. A kiszállás költsége – korábban írtuk – egymillió forint körüli.

A karácsonyi vásár házikóinak felét is ki kellett üríteni. Fotó: Segesvári Csaba
A karácsonyi vásár házikóinak felét is ki kellett üríteni.
Fotó: Segesvári Csaba

– Átadja az összes, a bombariadóval érintett ügy adatát a rendőrségnek a városi és a megyei bíróság. Ezzel segítjük a rendőrségi eljárást. Ha az elkövető kézre kerül, a bíróságok az összes kárigényüket benyújtják neki. Ez az előzetes számítások szerint is több millió forint, hiszen a két bíróság mellett három ügyészség – a városi, a megyei és a katonai – is leállt fél napra több tucatnyi tárgyalással, háttérmunkával.

Megnövekednek az útiköltségek, ügyvédi, szakértői és ülnöki díjak. Az eljárásokat a lehető leggyorsabban újra kiírjuk – tájékoztatott Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese, szóvivő. A bombariadó vis maior, vagyis a karácsonyi vásár szervezőitől függetlenül bekövetkezett esemény. Ezért kártérítést fizetni vagy engedményt adni a Szegedi Városkép Kft. nem tervez – tudtuk meg Szélpál Gábor ügyvezető igazgatótól.

A Tó Presszót is megfenyegették

Este újabb bombariadó volt Szegeden. Ezúttal a változatosság kedvéért a mentőállomást hívta föl valaki fél hatkor – valószínűleg ittas állapotban –, és közölte: este fél kilenckor fel fog robbanni a Pentelei sor 4. szám alatti épület földszintjén üzemelő Tó presszó. A rendőrök azonnal intézkedtek: a tízemeletes ház minden lakásából kihívták és száz méterrel távolabb küldték az embereket, kordonnal zárták le a környéket és az ide vezető utakat, átvizsgálták a presszót, a lépcsőházat. Robbanószerkezetet nem találtak. A helyszínen lévő kollégánk azt mondta, hogy a presszótulajdonos feleségét a rendőrök bevitték a mentőállomásra, hátha a hangfelvétel alapján fölismeri a telefonálót. A kordont este háromnegyed kilenckor oldották fel, a lakók ekkor térhettek haza.

Riadótörténet

2008. október 28.:
A rendőrségre telefonált egy nő, aki azzal fenyegetőzött, hogy bomba robban a Széchenyi téren, a CIB Bank, a nagyposta és a városháza környékén. A hatóság beazonosította a hívás helyét, de nem akadtak a fenyegető nyomára.
November 17.: Ismeretlen férfi telefonált az Országos Rendőr-főkapitányságra: a szegedi Kiss Menyhért utca és a városháza között parkoló autókban robbanószerkezetet hoz működésbe.
November 20.: Egy ismeretlen férfi az APEH központi számán közölte: a Bocskai utcai székházban két C4-es robbanószerkezetet helyezett el. Egy Anna-kúthoz közeli nyilvános fülkéből telefonált.
November 22.: Telefonon jelentette be egy ismeretlen, hogy bombát helyezett el a Lidl Áruházban. A rendőrök mindkét szegedi áruházat kiürítették.
November 24.: Telefonon kapott riasztást a rendőrség: ismét a szegedi APEH-székház felrobbantásával fenyegetett az ismeretlen. A délutáni csúcsforgalomban megint 3 órára lezárták a Kossuth Lajos sugárutat és a Bocskai utcát. Bombát nem találtak.
December 8.: Férfi riasztotta a rendőrségi ügyeletet, hogy bombát robbant a Széchenyi téri bírósági épületben. Egy másik férfi a Tó presszó  felrobbantásával fenyegetőzött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés napfény, rossz hangulat

Szeged - Míg nyáron 820-830 órányi napsütést élvezhetünk, télen alig több mint 190 a napfényes órák… Tovább olvasom