Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Hat lakás gáz és villany nélkül a Szivárvány utcában

Szeged - Két hónapja maradt gáz nélkül 6 lakás a Szivárvány utcában. A családok összesen 10 gyereket nevelnek, és nem tudnak főzni, fürdeni, fűteni. Többségük IKV-bérlő. Az ingatlankezelőtől várják a megoldást, egyelőre hiába. Rettegnek a téltől.
 Felemás folytatás

Az IKV Zrt.-nek most is és minden korábbi gázkikapcsolásnál, amely önkormányzati ingatlanokat érintett, elküldtük kérdéseinket. Hiába, egyik ügyben sem válaszoltak. Visszamentünk megnézni, mi történt. Az Olajbányász tér 1.-ről szeptember 2-án írtunk. Ott az IKV két héten belül ígérte a lakóknak a megoldást, és a 158 lakás vissza is kapta a gázt. A Tavasz utca 7.-ről szeptember 6-án jelent meg, hogy 7 lakás május óta gáz nélkül áll. A házban a helyzet azóta változatlan. Egy idősebb asszony két hete – a lakók szerint az idegességtől – súlyos agyvérzést kapott, azóta a klinikán ápolják.

– Az IKV válaszra sem méltat bennünket, legutóbb csak ügyvéd kíséretében jutottam be az ügyfélszolgálatig. De mivel bérlő vagyok, velem nem állnak szóba. Nincs hová fordulnunk. Nem tudom, mi lesz velünk, egyre hidegebbek az éjszakák – panaszolta Sándor Erzsébet, a Szivárvány utca 50. alatti ház kétgyermekes lakója, karján az egyéves Zolikával.

A hat lakásban július 10-én kapcsolta ki a gázt a szolgáltató, mert szivárgást mért, élet- és robbanásveszélyesnek ítélte a helyzetet. Innen a lakók története sajnos a szokásos: addig nem lehet visszakapcsolni a házukat a hálózatra, amíg a vezetékeket és a berendezéseket rendbe nem teszik. A családok közül kettő a tulajdonosa a lakásának, a többiek bérlők. Mivel a házon belül javítások nagy része a kezelő IKV Zrt.-re tartozik, a lakók két héttel a kikapcsolás után sürgetni kezdték, hogy intézkedjen.

Leírták, hogy 10 gyerek is lakik a házban, közülük 6-an tízévesnél kisebbek. Megoldatlan a főzés, a fürdés, és most már egyre jobban hiányzik a fűtés. Kérték azt is, hogy az ingatlankezelő csökkentse a lakbért a probléma miatt, hiszen ők összkomfortért fizetnek. Erre sem kaptak választ. Továbbra is 15–21 ezer forintot kérnek tőlük havonta. Ez az IKV szerint állítólag a komfort nélküli tarifa.

– Az egyik anyuka a kisgyerekével már elköltözött innen, nem bírta a körülményeket. Ő is tulajdonos, legalább tíz levelet írt már az IKV-nak, de hiába – vette át a szót a lakót képviselő Daróczi Imréné.

Sándor Erzsébet az egyéves Zolikával. Félnek a hideg időtől. Fotó: Schmidt Andrea
Sándor Erzsébet az egyéves Zolikával. Félnek a hideg időtől. Fotó: Schmidt Andrea

 32 ház a megyében

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. megerősítette a lakók által felsorolt műszaki problémákat és a visszakapcsolás feltételeit. Azt is közölte a társaság, hogy a lakóknak tértivevényes levelet küldött a teendőkről a gázellátás érdekében. A Szivárvány utcaihoz hasonló kikapcsolás – nagyrészt gázszivárgás miatt – idén Szegeden 18 címen volt, a megye többi településén összesen 14 helyen.

Az asszony hozzátette, legutóbb azt tudta meg az ügyfélszolgálaton, hogy hosszas procedúra lesz a visszakapcsolás, idén már ne is számítsanak rá. A lakók közös levelükben azt is kérték, hogy a többletköltségeiket fizesse ki az ingatlankezelő, de abból sem lett semmi, pedig a villany jóval többe kerül, mint a gáz. A cég egyetlen gesztusa az volt, hogy pár napja adott két családnak egy-egy rezsót. Erzsébetnek már az sem segít, mert kártyás a villanyórája, elhasználta a rezsó miatt azt a 10 ezer forintot, amit az áramra ebben a hónapban ki bírt gazdálkodni.

Most próbál kölcsönkérni, hogy a két gyerekét fürdetni, meleg étellel etetni bírja. Szomszédja is tanácstalanul nézte a saját előrefizetős villanyóráját, azt mondta, „nagyon csavarja" a rezsó, mert két-három óra alatt főznek meg rajta az öt gyereknek. Eddig az udvarban két téglán gyújtottak alá a fazekaknak, úgy melegítették az ételt és a fürdővizet.

Az asszonyok mesélték, az IKV azt közölte velük, hogy az is hátráltatja a megoldást, hogy a folyosói vécén 200 ezer forint vízdíjhátralék van, azt közösen kell megtéríteniük. Nem értik, miért, hiszen azt a mellékhelyiséget egy család használja, a többieknek van saját vécéjük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyabarát különdíjas halászcsárda

A legjobb vidéki kutyabarát étterem különdíját kapta a szegedi Jobb Mint Otthon Kisvendéglő. Tovább olvasom