Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Hat megvadult kutya elől menekült Molnár Orsolya

Szeged - Lélekjelenléte mentette meg hat kutya támadásától Molnár Orsolyát, aki hazafelé biciklizett Szegeden, a Móravárosi körúton. Csörög rovatunkba sok bejelentés érkezik a Cserepes sori vad kutyafalkákról. Mindenki tehetetlen. Amíg nem történik tragédia?
– Dorozsmáról tekertem haza a Vadaspark lakópark felé, délután 2 óra tájban a Móravárosi körúton. Egyszer csak a tavak felől, a bozótból hat kutya tört elő. Megrémültem: lélekszakadva, minden erőmből tekertem, hogy lehagyjam őket. De a két nagy testű bírta velem az iramot. Egészen a bevásárlóközpont előtti buszmegállóig üldöztek – idézte fel szörnyű vasárnapját Molnár Orsolya. A 30 éves fodrász azt érezte, ha kicsit is lassít, a megvadult állatok lerántják, és akkor vége. Az eset után nem tudott aludni. Azóta pedig rémálmok gyötrik. Arra nem is akart gondolni, mi lett volna, ha nővérével és annak kisgyerekével sétálnak haza, ahogy szokták.

– Borzasztó nagy probléma, hogy errefelé kutyafalkák garázdálkodnak. Tehetetlen vagyok ellenük. A városőrökkel járőrözünk a Cserepes soron, de némelyik házhoz, ahol lyukas a kerítés,vagy tárva-nyitva a kapu, közelíteni sem merünk riasztó spray nélkül, különben nekünk ugranak a kutyák – tárta szét a karját Katona Gyula városőrvezető. – A piacvezetőség is panaszkodik, hogy a kutyák beszöknek a bódésorra, ami gusztustalan látvány a büfék körül. A környék önkormányzati képviselőjeként többször szóvá tettem a városházán és az ebrendészeknél a tűrhetetlen állapotokat. Úgy tűnik, hiába, amíg tragédia nem történik.

Molnár Orsolya erre tekert, amikor megtámadták. Fotó: Karnok Csaba
Molnár Orsolya erre tekert, amikor megtámadták.
Fotó: Karnok Csaba

Mi is körbejártuk a Cserepes sori házakat. Napközben kutyákat csak megkötve láttunk. A falka hírét viszont hallottuk.

– Nemcsak a jónépeket, minket is megtámadtak, nem is egyszer. Úgy ugráltunk föl a kerítés tetejére – mesélte egy körút felőli házban lakó férfi. A belső utcákban élők szerint hajnalban a legdurvább a helyzet: az IKV-s házakból szökdösnek ki az ebek, és állnak össze rémisztő csapatba.

Tehetetlenek

Az IKV nem hatóság, nem tilthatja meg a kutyatartást. Az önkormányzat általános igazgatási irodája mint „illetékes hivatal" kérdésünkre válaszolva most sem említhetett konkrét esetet. Csak tanácsot kaptuk: pontos cím szerint érdemes bejelentést tenni, mert csak akkor tudnak intézkedni. Kimennek, vizsgálnak, bírságolnak, felszólíthatnak szabályos állattartásra. Szükség esetén – karhatalom segítségével – a végrehajtást, vagyis a kutyák eltávolítását is elrendelhetik. Az ebrendészeti telep algyői munkatársai rendszeresen járőröznek is, de hármuknak sok az egész város. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a területről a közelmúltban 20-25 kutyát vittek el. A Cserepes sori udvarokra az ebrendészek sem mehetnek be az állatok után. Póráz nélkül kint hagyni a kutyát bűncselekmény. Ha nincs beoltva, féregtelenítve, az szabálysértés. Tavasszal – tüzelési időszak lévén – még vadabbak az állatok. Az ebrendészet vezetője kutyatámadás ellen a mozdulatlan vigyázzállást javasolja, hadonászásra, sikoltozásra még vadabbul reagálnak az ebek.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. flexsnake 2009. május 09. 00:46
  „44. esetleg a hungerit is tehetne néhány dolgot. Esetleg.”
 • 43. TELSTAR 2009. május 08. 22:06
  „Esetleg a Négy Tapmancs alapítvány is tehetne egy szalmaszálat körösztbe az ügyben...”
 • 42. flexsnake 2009. május 08. 20:12
  „23. elektromost szerezz be. Nem lesz időd fújkálni ha 6-8 kutya megtámad :)
  kb egy 20as körül van az ára. Nálam mindig van de csak egyszer használtam. A kutya megjegyzi és ha legközelebb meglát akkor bizony támad. Ultrahangos kütyü és menekülnek az állatok.”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2009. május 08. 17:25
  „Kedves p79!

  "Az Általad leírtakból is azt a következtetést vagyok kénytelen levonni, hogy nem ismered a kutyákat."

  Pontosan így van. Ezért kérdeztem ilyen hülyén. ;-) Köszi a választ!”
 • 40. Csirén 2009. május 08. 08:06
  „Senki nem akar kutyaszakértő lenni, csak egyszerűen nyugodtan végigmenni/biciklizni Szegeden.
  A többi csak mellébeszélés. Intézkedjenek, fogják be az utcán lévő kutyákat ( akár kóbor, akár csak kiszökött) és ha a gazdája nem jelenzkezik, gondoskodjanak róla akik akarnak.”
 • 39. p79 2009. május 07. 22:23
  „Kedves ifj. Nagy Gábor!

  Az Általad leírtakból is azt a következtetést vagyok kénytelen levonni, hogy nem ismered a kutyákat. Szerinted miért kergetik meg a bicajosokat? Mert ki vannak éhezve az emberhúsra??? Ugyanmár...

  Általában ahhoz, hogy egy kutya megvaduljon, kell egy idióta gazda is. Az láncra veri a kutyáját, vagy "jobb esetben" mindig rövid pórázon vezeti, soha nem engedi a többi állathoz, teljesen elszigetelten tartja, így aztán a kutya nem ismeri fel a környezete viselkedését.
  Egy ilyen eb előbb-utóbb agresszívvé válik, nem ismeri fel a területét, és azt sem, hogy ki vagy mi a veszélyes számára. Ha egyszer elszabadul, akkor bárkire vagy bármire TÁMAD! Akár a saját gazdájára is! Ez a megvadult eb nem fog egy női bringást csaholva "végigkísérni", hanem egyszerűen lerángatja a bicikliről.

  A móravárosi kóbor ebekből verődött csapatot viszont a klasszikus falkaszellem vezérli. Magyarul: ha Te pl. arra bringázol, azt lehet, hogy épp csak az egyik eb veszi észre. Mivel VÉDI A TERÜLETÉT, nekiáll ugatni, majd őt követi az egész falka. Az, hogy a lányt csak az elkanyarodó útig "kísérték", nem csak azért volt, mert az alultápláltság miatt gyenge a fizikumuk, hanem mert addig jelölték ki maguknak a területüket.

  viselkedészavar - falkaszellem, érted a kettő közti éles különbséget?

  Egyébként azoknak a kutyáknak egy része a töltésoldalból keveredett oda, akik korábban az Izabella híd - Motel környékén éltek egy hajléktalan emberrel. Amikor a töltésen futottam, többször is felbukkantak, és engem is megugattak. De mivel én is "szerencsés vagyok és hős", sikerült ép bőrrel megúsznom az oroszlánokat is fenyegető falka "támadását". :-)”
 • 38. hazgondnok 2009. május 07. 20:44
  „Azzal,hogy az ebadót bevezetnék nem érnénk aszt el,hogy a kutyáról a gazdája normálisan gondoskodjon,illetve ellássa.Nagyon sok helyen gondot jelent az,hogy a gyerek könyörög a kutyáért amit a szülő annak ellenére,hogy fogalma nincs a következményekről meg veszi a gyereknek,majd jön az,hogy rugdossák,nem viszik le sétálni ez által nem lesz szobatiszta,miután szinte nyűg a kutya,nem adnak neki megfelelően ételt,és kicsapják,innen indul az,hogy meg vadul a kutya.Nekem is van kutyám,és amióta eszem tudom a tanyán nem 1 kutyánk volt,és soha nem voltak agresszivak,csak abban az esetben ha bántotta valaki,az én kutyámról pedig nem is tudnak a lakók annak ellenére,hogy már 4 éve nálam van,de az ebtartási rendeletet betartom szígoruan:Ami abbóláll,hogy póráznélkü nem viszem le sétálni,a székletét felszedem,és a lépcsőházban nem piszkol,és mindig van friss víz előtte és meg felelő élelem. Pedig én hozzám is úgy került a kutyus,hogy a fiam kapta ajándékba,és meg igérte,hogy gondját viseli,ez két hétig tartott!l És ne feledkezzünk meg a szükséges,és a kötelező oltásokról!”
 • 37. Rika09 2009. május 07. 16:13
  „Molnár Orsolya te szerencsés vagy és hős. Akinek meg intézkedni kellene az tegye a dolgát, mert ő állhat mereven és némán, de a bíróság előtt.”
 • 36. No.6-Sy 2009. május 07. 15:22
  „Akár van gyepmester, akár nincsen, szerintem ebben az ügyben is még idejében lépni kell, és nem megvárni, míg valakit az elkóborolt vagy kóbor csatangoló dögök ténylegesen összemarnak és félholtra traumatizálnak. A kézen-lábon maradandó sebek sem kispályások, de a kutyatámadások okozta pszichés sebek rondábbak, és sokkal tovább gyógyulnak.”
 • 35. Csirén 2009. május 07. 15:09
  „Tévedtek, nincs gyepmester, mert szerencsétlen kóbor állatokat nem lehet holmi vadállat gyepmesterre bízni. A kóbor kutyák begyűjtése már évek óta az Orpheus állatvédő nemtudommi kötelessége ( lenne ), aki viszont közli, hogy ha elszalad a kutya Ők bizony nem tudják befogni, merthát hogyan,,,
  Régen a gyepmester valahogy tudta.
  Maradhatunk annyiban, hogy az embereknek már régen kevesebb joga van a testi épséghez, mint a kóbor állatoknak.
  ( Személyszerint én úgy értem célt az Orpheussal, hogy szóltam a Városgazdákodási vállalat illetékesének ( most valami más a neve a cégnek ) és csodák csodája eredménnyel jártam.)”
 • 34. No.6-Sy 2009. május 07. 14:44
  „A kutya vagy tulajé, vagy senkié, azaz kóbor eb. Ha senkié, akkor bizonyára van gyepmester, aki elszállítja őket a megfelelő helyre. Ha valakié, akkor azt kell felelősségre vonni.

  Móravárosnak van képviselője is - miért nem fordulnak hozzá a panasszal? Az a dolga, hogy az emberek ügyes-bajos dolgaival törődjön, nemde?

  A kedves hölgy a kutyatámadás miatt valószínűleg kissé traumatizált, azért vannak rémálmai, javaslom, ha hosszabb ideig kínozzák, és nem tud az esettel mit kezdeni, ballagjon el a egy pszichológushoz vagy pszichiáterhez. És nyílván nem kéne megvárni, amíg valakit úgy megtámadnak ezek a dögök, hogy fél éltre nyorult lesz miattuk testileg és/vagy lelkileg.”
 • 33. antikos 2009. május 07. 14:19
  „Szétröhögöm magam, a városőrség járőrözik. Hahaha! gyula bátyánk asszonykát szokta hurcolni a bótba, no meg tilosban szeret parkolni. Ez a nagy járőrözés.
  Hozzászólásom komolyabb része: hol van a gyepmester???
  Miért nem büntetik a cigányokat akik nem vigyáznak a kutyáikra?
  Azt hiszem ez a két kérdés hiányzik a cikkből...”
 • 32. emzsr 2009. május 07. 14:08
  „Javaslom, hogy a közterület-felügyelők a kutyákat rángassák, ne a falra ragasztó néniket. :-)))
  Bocs.”
 • 31. ifj. Nagy Gábor 2009. május 07. 13:17
  „Szia p79!

  Tehát ha jól értem, ezek nem megvadult kutyák voltak, hanem csak úgymond szórakozásból üldözték a kerékpárost? Mert utánam is indult már kutya, igaz nem ott történt, de jó fél percnyi 30-as tempó után megunhatta, mert visszafordult, tehát el lehet hagyni kerékpárral is kutyát, ez biztos, és igazából csak a "megvadult" szóhasználaton vitatkoztok/unk, ha jól értem? Azaz ha tényleg megvadult, akkor nagyobb sebességre is képes és akkor már nemigen lehetne elhagyni kerékpárral?”
 • 30. KolomparBeyonce 2009. május 07. 11:14
  „hA RENDESEN LEFURDOTT VOLNA A NO NEM KERGETIK MEG A KUTYAK! VALAKI MONTA NEKI NE FURGYE LE, HAT IGYJART.”
 • 29. redstar 2009. május 07. 11:11
  „Kis húscafatok, beinjekciózva 1-2 ccm fagyálló koncentrátummal...a 8 naptól már nem kérnek...de nem fagynak meg...:)))/azért nyershús, mert azt a gyerekek nem szedik fel.../”
 • 28. cyt 2009. május 07. 11:01
  „Érdekes, pont éppen arra van ilyen probléma??? Érdekes, másfelé nem olyanok laknának, mint arrafelé??? Nem érzi más is azt, hogy "valami hiányzik" a cikkből??? Póráz nélkül kóborló kutyát minden jogszabály "elítél", az "ismeretlen gazdáját" is, akkor ugyebár minden rendben is van???

  Istenem, milyen hülye világ lett Magyarországon! Hová züllesztette a liberalizáció és a pénzvilág az átlag embereket! Nincs az életnek egyetlen egy ici-pici területe sem, ahol százával ne lennének a problémák, de a jogalkotóink és a joggyakorlóink mindenre találnak mindig egy jogszerű megoldást (azaz megy a duma a végtelenségig). A JÓZAN PARASZTI ÉSZ - az hiányzik az irányítóinkból. No meg az egészséges nemzettudat. Kóbor ebek. Ugyan már! Sintért oda, elfogni az ebeket, ... Logaritmus, ugye te sem komolyan kérdezted azt, amit kérdeztél? Választ ugyanis fogsz kapni, de MEGOLDÁST a kóbor ebekre azt NEM. A "kóbor ebek tulajdonosait ugyanis az emberi jogok és a személyiségi jogok védik attól, hogy ... "stb, stb, stb. Szégyen, ami itt van ebben az országban. És mindezt 7 év alatt el lehetett érni...!!!”
 • 27. babocska 2009. május 07. 10:47
  „Réges régen már a bevezetett kutyaadóval le lehetett volna szoritani,ezt a feleslegesen tartott kutyainváziót.Mindjárt meggondolná a gazda,hogy mit is tart.Miért nem akarják bevezetni? Régen is volt,háziörző 6o,.Ft,Lakásban tartott 6oo.-Ft,lóadó 8oo,-.Ft.Miért nem merik bevezetni.???Mire várnak,hogy valakit lerángasson a falka a bicikliről.?Tegyenek ellene már végre valamit.Tenni kellene,de sürgősen !”
 • 26. nanemaaa 2009. május 07. 10:00
  „El tudom képzelni, mi lenne, ha befognák és a sintértelepre szállítanák azokat a kutyákat. Másnap egész oldalas cikk jelenne meg, hogy Kolompár Orbán felháborodott, s a cigányüldözás eme újabb formájának megtorlása okán már nem csak az FBI, de a CIA segítségét is igénybe veszi a rendőrség. A Cserepes sori romák pedig békés felvonulásra invitálják a Kárász utcára a Siófokon már bemutatkozott rokonokat, akik ezt követően baráti látogatást tesznek a Pick kézilabdacsapatánál. A térfigyelő kamerán rögzített jelenet után máig ismeretlen okból holtan összerogyó játékos temetéséről később intézkednek.”
 • 25. palz77 2009. május 07. 09:39
  „Valaki írta, hogy az ember ne biciklizzen ilyen környéken,,,

  Nos, ez az új Napfény bevásárlópark közelében van, Móravárosi krt. Az a gettó amit szerintem mindenki szeretne onnan eltűntetni !

  Szerintem épülhetne annak a helyére egy új CORA vagy Plaza !! :DDDD Úgyis alig van arra valami ! :D”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmában érik csipkerózsika

Szeged - Saját példánkból is tudjuk, mi mindent kell megtanulnia egy kislánynak, hogy nővé érhessen. Hogyan tegyen különbséget jó és rossz között, találja meg a lehetőségeit? Tovább olvasom