Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hat megyében fenyeget a ló-AIDS

Az ország nyolc megyéjének tíz településén kellett forgalmi korlátozást elrendelnie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak, hogy megakadályozza a lovakra veszélyes úgynevezett fertőző kevésvérűség terjedését. Egy sándorfalvi ló is karanténban volt, négy negatív teszt után azonban bebizonyosodott: nem kapta el a betegséget.
Vérszívók terjesztik

A lovak fertőző kevésvérűségét, köznapi nevén fertőző vérszegénységet vagy ló-AIDS-et egy retrovírus okozza, amely az egypatásokat – ló, szamár, öszvér, zebra – betegíti meg. A betegség világszerte előfordul, emberre nem veszélyes. Terjesztésében vérszívó ízeltlábúak (böglyök, szúró legyek, szúnyogok, kullancsok) is szerepet játszanak, de átvihető vérrel is, például nem steril eszközök használatával. Vakcina, gyógykezelés nincs ellene: a megbetegedett lovakat karantén után levágják. Magyarországon minden állattartó köteles jelezni a szolgáltatónak vagy a hatósági állatorvosnak, ha a lován a betegség tüneteit észleli – ez a gyengeség és a vérefogyottság, vemhesség esetén a vetélés.

Lovakat altatnak el vagy tartanak karanténban egy rendkívül fertőző betegség miatt az ország több pontján. A köznyelvben csak ló-AIDS-ként emlegetett fertőző kevésvérűséget március 9-én fedezte fel a Nébih állategészségügyi igazgatósága egy Veszprém megyéből származó, az Üllői Nagyállatklinikán kezelt lóban. Ezt követően a hatóság több állatot is karanténba helyezett. Üllőn hármat, amelyek közül kettőről már bebizonyosodott hogy beteg.

Ezeken kívül hat helyen: Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Hajdú- Bihar, Pest, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találtak fertőzött lovakat. A betegség megerősítésétől számított 90 napig minden állat karanténba került, amelynek során négy alkalommal 21 napos időközzel végzett vérvétellel bizonyosodnak meg, hogy az állat fertőződött-e. Ha igen, le kell ölni őket a többi ló egészségének és az ország állat- egészségügyi státuszának megőrzése érdekében.

Az ügynek Csongrád megyei érintettsége is van. A betegségre az Üllői Lóklinikán derült fény, ott pedig megfordult abban az időben egy sándorfalvi ló is. Igaz, ez nem került kontaktusba a beteg lóval.

– Tudtuk, hogy nem lehet beteg, de az előírásoknak megfelelően 90 napig karanténban volt. Négy negatív tesztet követően újra szabadon mozoghat – mutatta Cselovszki Richárd Oriont. Az ugró ló éppen most kezdett volna versenyezni, de egy baleset közbejött. Egy lemezdarab szétvágta a jobb hátsó csüdjét, a helyreállító operációt végezték a kritikus időszakban Üllőn.

Csongrád megyéből egyedül Orion volt karanténban, de róla is bebizonyosodott, hogy egészséges. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megyéből egyedül Orion volt karanténban, de róla is bebizonyosodott, hogy egészséges. Fotó: Karnok Csaba

– A fertőző kevésvérűség ritka betegség. A versenylovakat, így a mieinket is minden évben szűrik. Éppen ezért nincs pánik a megyében – mondta Cselovszki Richárd, aki úgy gondolja, a mostani országos fertő-
zés sem veti majd vissza a lovas rendezvényeket. – Több tízezer lóból nyolc fertőzöttet találtak, ez egyáltalán nem rendkívüli – tette hozzá.

Orion állatorvosa, Krajcsovics László elmondta, ebben a betegségben régebben elpusztultak a lovak, ma már viszont akár éveken keresztül is vírushordozók lehetnek. Ezért fontos, hogy minden évben vérvétellel szűrjék az állatokat. – Magyarország eddig jó helyzetben volt, de például Romániában már nem biztosított ilyen mértékben a járványvédelem, így egy ottani túralovaglással könnyen behozható az országba ez a fertőzés. Ennek ma már komoly esélye van, így a lótartóknak nagy felelősségük van abban, hogy rendszeresen megvizsgáltassák állataikat. Már csak azért is, mert ha ezt elmulasztják, és kiderül az állat betegsége, nem jár állami kártalanítás a ló elaltatásáért, ráadásul büntetést is kiszab a hatóság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint százasával jónnek a határsértők

315 határsértővel intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén. Tovább olvasom