Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hatalmas felhőszakadás: az év legérdekesebb vihara Szegeden

Szeged – Egyik pillanatról a másikra teljesen elsötétült az ég Szeged felett. Ömlött az eső, pillanatok alatt 13 milliméternyi csapadék esett.
20:29 Egészen jól megúsztuk a vihart: Vad Róbert rendőrségi szóvivő elmondta, a vihar miatt nem hívták balesethez kollégáit, az autósok többsége – ez a szóvivő saját tapasztalata is – félreállt a viharban, vagy ha lehúzódni nem is tudott, akkor sokkal lassabban, óvatosabban vezetett, mint normál időjárási körülmények között.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | sanyarecords (galéria)

A tűzoltóknak és a katasztrófavédőknek sem volt gyakorlatilag semmi dolguk: mindössze két helyszínre riasztották a tűzoltókat, Szentes és Nagymágocs között, illetve a bordányi úton szakadt le egy faág, mindkét helyszínen hamar megoldották a letört ágak eltakarítását – tudtuk meg Tátrai János szóvivőtől.
"Viharközvetítésünk" véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak, esős fotóikat továbra is várjuk, küldjék be azokat a lenti űrlappal!

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Gyémánt Misi (galéria)


19:28 Tóth Tamás meteorológus az MTI-nek elmondta: az év legérdekesebb viharát élhették át a Tisza-parti város lakói. A vihar hevessége a nyár közepét idézte, júniusban, júliusban szokott ilyen lenni. Októberben ilyen típusú esőzés egyáltalán nem jellemző, ilyenkor az őszi légkörben a tartós, csendes eső a megszokott – tette hozzá.

Ződi Attila képrejtvénye. Mi a megfejtés? A helyszínben segítünk: Zápor-tó.
Ződi Attila képrejtvénye. Mi a megfejtés? A helyszínben segítünk: Zápor-tó.


Közlése szerint a mostani heves zivatar nem tartott tíz percnél tovább, és az automatamérés szerint 13 milliméter csapadékot hozott. Ez az októberi átlagmennyiség harmada, azaz nem volt jelentős mennyiség. A szakember ugyanakkor úgy fogalmazott: most egy olyan zivatarvonal alakult ki a Szeged-Budapest vonalon, amely „néhol még a nyarat is megszégyeníti".

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Német Zsolt (galéria)

19:17 És itt az első poén is a viharról! Vagy tényleg megtörtént a lenti esemény? :-/

Képi megoldás: olvasó-tudósító | damola
Képi megoldás: olvasó-tudósító | damola


19:07 Alig tíz perc alatt mintegy 13,5 milliméter csapadékot mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán. Az OMSZ narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki több megyére is. Őszidőben szokatlanul heves ilyenfajta zivatar, 70-80 kilométeres óránkénti sebességű szél is fújt, sőt Szeged mellett Hódmezővásárhelyen is esett jég.

Így autóztak a szegediek az október 2-i felhőszakadásban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Vihar (Szupercella?) érkezése Szeged-Rókusra (2012. október 2.)


18:22
Kommentelő olvasónk, csonakos nemhivatalos csapadékmérője Tápén 21 millimétert mért.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Nevem senki (galéria)

18:08 Olvasóink információi szerint az Árkádot sem kímélte a heves esőzés: a második emeleti üzletsornál az álmennyezetből folyik az eső, átázott a gipszkarton. Folyamatosan takarítják a folyosót és az üzleteket. Az alagsori Sparban is áll a víz.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Kovács Pál (galéria)

18:02 Az Újszegedi Kisstadion és a Székely sor is inkább egy nagy tóra emlékeztet most, mint útra és sportpályára. A Tisza Volán Focisuli korosztályos csapatainak edzői időben észlelték a veszélyt, így a srácok nem áztak meg, a csapattagoknak néhány csepp jutott csak az esőből. A gyerekek és a szülők 20 percig az öltözőben várakoztak, hogy csendesedjen a vihar. Amikor alábbhagyott az eső, akkor mindenki megdöbbenve látta, hogy a műfüves pályák teljesen vízben állnak. Csónakkal könnyebben lehetett volna közlekedni, mint gyalog. A parkoló autók megközelíthetetlenek voltak a bokáig érő vízben. A Székely soron a gépkocsiknak tengelyig ér a víz.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: Szeged Panoráma (galéria)

17:58 Olvasóink információi szerint Tarjánban borsó nagyságú jég is esett.

Gigantikus viharfelhők Szeged belvárosa fölött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

17:51 Kollégánk Panek Sándor mobiltelefonos képei a Passzázson készültek.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: Panek Sándor - mobiltelefonnal készült felvétel (galéria)

17:47 Kecskésen a szerkesztőségünk "háta mögött" már süt a nap... Nem mellesleg a hőmérőnk 17 fokot mutat, a vihar előtt 26-oit jelzett, azaz "pillanatok alatt" kilenc fokot hűlt a levegő.


Korábban írtuk:
Szeged Belvárosában hatalmas mennyiségű eső esik: A hidat nem lehet hatvan méterről látni a rakpartról. Az autók a hömpölygő vízben araszolnak. Az elmúlt pár percben használhatatlanná váltak a mobiltelefonok, sem hívni, sem hívásokat fogadni nem lehetett a T-Mobile hálózatán. Mindenhol áll a víz a belvárosban.

Gigantikus viharfelhők Szeged belvárosa fölött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. janett 2012. október 03. 18:18
  „A meterologus legalabb elismeri hogy ilyen vihar erthetetlen,ha megadja a cimet hogy hova akkor elkuldok egy DVD -t hogy Hogy Whit
  aker matematikajaval hogyan csinaljak az allo magnetic teret rarakjak skalar /scalar wavre/hullamra es oda kuldik ahova akarjak,Usa-t igy teszik legkonnyebben tonkre de hogy szegeden mit keresnak azt mar nem tudom.
  En magam lattam a TV-n ahogy Miaminal egy tornado kiment volna az oceanra de megcsinaltak hogy Kb 250 fokkal visszallitottak es bejott Usa ba rombolo erejevel.Ez volt a legnagyobb meggyozodesem hogy ez IGAZ.Attol fuggetlenul hogy hogyan lehet femekkel es fel dragakovekbol csovekbe toltve csinalni felho taszito vagy vonzo eroket kialakitani mar jol koztudott ,ilyen cikkek magyaroknal is vannak es kiserletek.Chem busternek hivjak a nagyobbakat ami eleg veszelyes jatek. Szoval gratulaloka meterolusnak de szerintem nem a global melegedestol van hanem csinalt idojaras.”
 • 45. dBrown 2012. október 03. 16:33
  „42!
  én csak az 5 évvel ezelőtti karácsonyra emlékszek, amikor szenteste villámlott meg dörgött. az nagyobb élmény volt, mintha a hó esett volna :-)”
 • 44. papagalya 2012. október 03. 15:31
  „Az Új híd alatt Újszegeden most is kialakult a mély víz. Szentgyörgyi utca vége. Ott valamit a vízművesek csináltak a múlt héten. De vagy nem ezt (mármint a lefolyót) csinálták, vagy rosszul javítottak. Eszerint ezután is várható a víziautózás, eső esetén.”
 • 43. CID 2012. október 03. 14:15
  „Lébecoltam, te erotikus nyakú szőke ! ;-)

  Egyébként izgi és szép volt a vihar !”
 • 42. IVY 2012. október 03. 13:54
  „Két éve, pl. december elején volt "nyári felhőszakadás", villámlással megspékelve Szegeden. Emlékszik még valaki rá? Épp a Mars téren lóbecoltam, amikor úgy 18.00 óra körül lecsapott.”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2012. október 03. 12:24
  „26. www.eldorado.hu
  "A karácsonyi díszkivilágítást is későn kapcsolják be. November elején fényárban úszik minden fontos hely.
  Szegednek csak akkor jár amikor beindul a Széchenyi tér...!
  De miért is csak akkor???"

  Mert a nevében is benne van: karácsonyi.

  A karácsony pedig NEM novemberben van/kezdődik!

  Még jó, hogy nem szeptembertől kéred a karácsonyi fényeket...”
 • 40. nickolett 2012. október 03. 09:26
  „Na, akkor most csakazértis leírom, amire tegnap gondoltam.
  Volt pár hete az aszályról cikk, a többség lehülyéhezett a klímaváltozás miatt. Mondtam pedig, hogy nem is az az igazán különös, hogy ezen a nyáron nagyon meleg volt, hanem az, hogy egész nyáron nem volt egy vihar. Most meg, így októberre befutott az első nyári vihar. Szerintetek ez normális? Jó, ez egyszeri esetnek tekinthető, még ilyet tényleg nem láttunk, és lehet, hogy én vagyok paranoiás, de tartok tőle, hogy mikor az én óvodásomnak tíz év múlva elmondom, hogy gimis koromban hogy utáltam az októberi hidegeket, és a vastag kabátot, simán nem érti majd, miről beszélek.
  Amúgy meg pont elkapott a vihar két sarokra a házunktól. Volt ugyan esernyőm, de mindegy is, három méter alatt teljesen átázott a teljes ruházatom...”
 • 39. nobody13 2012. október 03. 08:58
  „"Ausztriában kosarak vannak behelyezve, amik könnyebbé teszik a tisztán tartást. Talán itt is lehetne valami hasonlóval próbálkozni."

  Azmennyibekerülne :-O Ne is álmodj róla. Valami szennyfaló baktérium kéne, amit beöntenek, és megeszi a hulladékot, szennyet. Aztán akkorára nő lenn a csatornában, hogy megeszi a humán "hulladékot" is. :-((( A kormány max. ilyenbe fektetne be.”
 • 38. lakatos23 2012. október 03. 08:23
  „30 évvel ezelőtt láttam utoljára, hogy havonta kitakarították a csatorna szemeket. Felnyitották a rácsot és hősszúnyelű lapáttal kiszedték a hulladékot és az iszapot. Akkor még lefolyt a víz az utakról. Most szinte színig vannak kosszal a lefolyók. Ausztriában kosarak vannak behelyezve, amik könnyebbé teszik a tisztán tartást. Talán itt is lehetne valami hasonlóval próbálkozni.”
 • 37. nobody13 2012. október 03. 07:59
  „A Telenor jól vette az akadályokat ;-)) Rendesen működtek a telefonjaink.”
 • 36. PiszokAlfréd 2012. október 03. 07:54
  „Beázott az új, a szuper, a mega, a non plus ultra, bevásárló központ? Ami még csak 1 éves? :-)))))”
 • 35. nobody13 2012. október 03. 05:27
  „Amikor jött, meglehetősen világvége-látvány volt... A csészealjas kép nagyon találó, az ember tényleg ilyen felhőkből várná az idegeneket :-D”
 • 34. qrumpli 2012. október 03. 05:01
  „Tényleg szemerkélt az eső?”
 • 33. daffy 2012. október 02. 23:10
  „Ezt unták meg judáspesten,a közvilágítási naptár által való kapcsolást,vissza mentek alkonykapcsolási üzemmódba.A DÉMÁSZ-nak az idióta hangfrekvenciás kapcsolás közvilágítási naptár szerint,igaz önkormányzatok kérésére,lám itt a vihar és hopp korom sötét.Az alkonykapcsolók,már van ahol főleg telephelyeken,már rég fényt gyújtottak.Mehet a HFK vezérlés,csak más impulzusokkal városonkénti központi alkonykapcsolóval vezérelve,hogy a 2 város vezérlő imp. ne zavarják be egymást.Na meg egész frankón ki lett építve 30-40 éve tűrhető vezetékes közvil. vezérlés központi alk. kapcsoló által.Ezt is sikerült szétcseszni.”
 • 32. gedeon 2012. október 02. 22:45
  „A szegedi felhőszakadás semmi ahhoz képest, amilyen ítéletidő tombolt ma késő délután Szabadkán.”
 • 31. tuskóhopkins 2012. október 02. 21:14
  „az év legérdekesebb vihara,,, szemben az eddigi unalmas viharokkal.”
 • 30. Ebgondolat 2012. október 02. 20:48
  „25. postboy
  Inkább a fejedben uralkodó hatalmas sötétség miatt aggódj!”
 • 29. eleonóra 2012. október 02. 20:44
  „Nagy baj, hogy a csatornák nincsenek kitisztítva rendszeresen.Kisebb esőben elsősorban a parkolókban lehet észrevenni.Ilyen nagy esőben meg hömpölyög az utcán is.A városi világításon tényleg kéne állítani .Reggel indokolatlanul későn kapcsol ki, este meg későn kapcsol be.”
 • 28. chmanor 2012. október 02. 20:33
  „Na az Árkád...a minap Én is észrevettem egy sárga foltot a mennyezeten, úgy tűnik itt a folytatás...”
 • 27. Queenmargareth 2012. október 02. 20:17
  „22. Byron67 2012.10.02. 19:49 Mekkora!!!!
  postboy, még egyszer!!!:)))))))”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztriptízbár lett az Anna fürdőből

Bemutatták a 2009-ben Szegeden is forgatott Magic Boyst. A SZIN-es jelenet kimaradt. Tovább olvasom