Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hatalomvágy és kéjsóvárság

Szeged- Alsónadrágban parádézó, hataloméhes elöljárók, könnyűvérű feleség és zsarolásra kész újságíró nevettette a nézőket péntek este a kisszínházban Az elveszett levél című zenés tragikomédia bemutatóján. Ahogy Ádám Tamás rendező ígérte: senki nem ismerhetett magára.
Ádám Tamás rendezésében és Borovics Tamás főszereplésével állították színpadra a kisszínházban Caragiale Az elveszett levél című zenés tragikomédiáját. A rendező ígérete az volt: senki nem ismer majd magára, kizárólag a szomszédjára, és rajta kacag majd. Nem lehet tudni, hogy kire ismertek a nézők, de a kacagás nem maradt el. Láthattunk a színpadon zsarnokot, talpnyalókat, hataloméhes képviselőket és kéjsóvár nőalakot is. Néha feltűnt a polgár is, aki mindig csak azt akarta megtudni, vajon kire kell szavaznia a következő választáson.
 
Kevés kivétellel minden szereplő alsónadrágot viselt a zenés tragikomédiában. Fotók: Frank Yvette

Először talán furcsának tűnt a popócska szó többszöri ismétlése, és a trónszerű árnyékszéken ülő Prefectus, akit Borovics Tamás formált meg, de a nézők percek alatt felvették az előadás ritmusát. A darab egyik kiemelkedő színfoltja Csorba Kata volt, aki Zoelettát, az elnök feleségét alakította. A tragikomédia egyetlen női szereplője remekül játszotta a minden pajzánságra kész, helyezkedni tudó nőszemélyt. Rózsaszín tollboában lavírozott a két fő férfi karakter között. Férjét, az elnököt  Jakab Tamás alakította, aki frakkban, cilinderben és vörös selyem alsónadrágban gördült be egy kerekesszékben. A Prefectus Zoelettának címzett levele indította el a bonyodalmat, amelyben többek között gyémántjércikének nevezi a nőt, és részletekbe menően taglalja, mit és hogyan szeretne csinálni a következő találkozásuk alkalmával.

A kompromittáló papírlapot a helyi újság szerkesztője kaparintotta meg, akit Poroszlay Kristóf formált meg a színpadon. Olyan meggyőzően játszotta az ügyeskedő, hatalmi szféra felé törő sajtómunkást, hogy a nézők garantáltan nem tudtak másra figyelni, amikor kilépett a színfalak mögül. A nagyérdemű nemcsak azt tudhatta meg, hogyan ne folytasson tiltott szerelmi viszonyt, hanem azt is, hogy politikai körökben rendben van az árulás, ha a megfelelő személyek tudnak róla, hiszen abból senki nem szeretne kimaradni.
 
Az elnököt alakító Jakab Tamás és a Zoeletta szerepét játszó Csorba Kata (a háttérben).

A jelmezekért is Ádám Tamás felelt. A hatalmi szférában lévők fölül frakkot vagy zakót viseltek, alul pedig alsónadrágot különböző színekben és fazonban. A darab egyetlen polgára és a készenléti rendőr kapott csak nadrágot. Bár a Barnák László által megformált készenléti Dudu uniformisa alól ki-ki villant egy rikító piros necc atlétatrikó is. A díszlet Mira János munkáját dicséri, aki a színpad hátsó részére fákkal határolt sétányt, előterébe pedig egy díszes rezidenciát álmodott meg.

A központi elem mégis egy trónszerűen megemelt pottyantós vécé volt, amelyet az összes szereplő megjárt, bár rendeltetésszerűen csak kevesen használták.

A meglepően rövid második felvonás végén Kardos-Horváth János Monsieur című dalával búcsúztak a szereplők.

A tragikomédia egyetlen női szereplője remekül játszotta a minden pajzánságra kész nőszemélyt.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pedagógusok sztrájkot terveznek. Egyetért velük?

A pedagógusok sztrájkot terveznek. Egyetért velük?
Szavazzon! Ön szerint jogosan vonulnak utcára a pedagógusok? Tovább olvasom