Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Határon átívelő lakberendezés: vajdasági színfolt a Dél-Alföldön

Negyven kilométer és egy határátkelő választja el Szegedet és Magyarkanizsát, ám a Dél-alföldi Lakberendező Kiállítás és Vásár (DALK) akkora vonzerővel bír, hogy ez sem jelent akadályt annak, aki szívvel-lélekkel végzi a munkáját. Gyulai Özvegy Andreának a Vajdaság hetilapjaiban állandó rovata is van: lakberendezési tanácsokat ad az olvasóknak.
Gyulai Özvegy Andrea, aki épp a napokban válik önálló vállalkozóvá, idén első ízben mutatkozik be a DALK-on, remélve, hogy a határ megléte sem jelent akadályt abban, hogy az anyaországban is megismerjék a nevét és tevékenységét. A rugalmasság itt is nagyon fontos, ám abban sincs nála hiány, és valljuk be, az a pár kilométer ma már semmit se jelent. Lakhelyén egyedülálló a szakmájában, és most úgy érezte, itt az ideje, hogy megmutatkozzon Szegeden is, ahol már nem jár gyerekcipőben a lakberendezés, ám hiszi, hogy a lélekre való hangolódással új színfoltot hozhat.

A lakberendezésről sokan úgy gondolják, hogy csupán a színek meghatározását, a bútorok elhelyezését és a harmóniára való törekvést jelenti. Ennél azért persze jóval többről van szó, még ha nem is látszik elsőre a háttérben zajló folyamatok tömkelege. Egy lakberendezőnek nagyon rá kell hangolódnia a tulajdonosra, már-már pszichológiai ismeretekkel is kell, hogy rendelkezzen. Mindenekelőtt meg kell, hogy ismerje az egyéniséget, aki abban az élettérben fog lakni. Segítségével előre láthatjuk a készülő otthonunkat, háromdimenziós terveken variálhatunk tapétákkal, kanapékkal, ám ő lehet az is, aki felteszi a koronát közös munkánk gyümölcsére, és egy olyan otthon kialakításában segít, ahol jó lenni, ahová jó megérkezni. A vágyott és nem titkolt cél ugyanis mindenki életében a megérkezés.

A leglényegesebb és a legjobb, ha már az építkezés közben jelen van a lakberendező, ha erre van mód. Ilyenkor sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, hiszen épp ő az, aki még abban is segíthet, hol legyen a lefolyók helye, nem kell később átbarkácsolni mindent, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok. Elsősorban a tér kialakításával kezdődik minden, egy tértervezéssel. Az átgondolt tervek ergonómiai szempontokat is figyelembe véve készülnek. Mit hová, mekkora méreteket használunk. Legyen az egy kanapé, egy tükör, és természetesen a konyhában is egy meghatározott sorrend szerint építjük be a főzéshez nélkülözhetetlen elemeket. Egyrészt hogy legyen helyünk, meglegyen a munkafelületünk, másrészt hogy ne futkározzon a háziasszony több órát a konyhában, hanem szép sorrendben kell haladnunk. Mindent a megtervezett, lehető legjobb kialakítás szempontjából kell követnünk. Itt is, mint mindennek, megvan a maga ideje és helye, pont úgy, mint az életben! Mindent a kellő pillanatban! Minden teret egy más koncepció szerint építünk fel, de az alapja mindegyiknek ugyanaz.

Gyulai Özvegy Andrea szerint nagyon sok szempontot kell figyelembe venni: hányan fognak ott lakni, van-e gyerek az adott családban, a korra is tekintettel kell lenni, sok-sok szegmens összeadása után jutunk el odáig, hogy mindenkinek a személyre szabott igényei szerint találjuk meg a legjobbat. Persze általános praktikai elvek vannak, de ez csak az alap, erre kell rátenni azt a pluszt, ami valójában megadja az érzést, számunkra ez a legtökéletesebb, és erre kell törekedni, nem kizárólag a praktikumra, mert abban oly kevés a lélek, amit azonban nagyon kell figyelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medve matek a Móra-parkban

Medve matek a Móra-parkban
Furfangos észjárás, és jó ötletek - ez volt az alapvető feltétele annak, hogy valaki sikeresen megoldja a Medve Szabadtéri Matekverseny feladatait. Tovább olvasom