Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Határon átnyúló makettek

Szeged - A Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola és a Szabadkai Politechnikai Iskola húsz diákja vett részt a közelmúltban egy modellezőtáborban, amelyet az IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként szerveztek.
A negyven diák egy hét alatt a szabadkai vár, két napsugaras ház és az alsóvárosi ferences templom 1713-as állapotának modelljét készítették el.
A 10. b osztályos Bárkányi Dániel azt mondta, a legnehezebb a legapróbb részek méretarányos elkészítése volt. – A szabadkai várhoz készült „cserepeket" például fél centiméterszer egy centiméteres, körülbelül két milliméter vastagságú farostlemezből ollóval vágtuk ki. Nem volt egyszerű, sok türelem kellett hozzá – mesélte a fiú.

A Vedres diákjai a ferences templom makettjével. Fotó: Frank Yvette
A Vedres diákjai a ferences templom makettjével. Fotó: Frank Yvette

A Vedres diákjai négyes csoportokban készítették el a ferences templom 1:150-es modelljét, majd darabonként rakták össze. A tábor szakmai vezetője Kratochwill Mátyás volt, aki tanácsokkal segítette a diákokat. A Vedres igazgatója, Deák Attila elmondta, a tábor résztvevői a korabeli rajzok alapján készítették el a modelleket, ami építészetileg és építészettörténetileg is érdekes feladat volt.

A ferences templom az Alföld egyik leggrandiózusabb középkori műemlék temploma. A középkorban a térség egyik legnagyobb fontosságú egyházi építménye lehetett. 1509. augusztus 5-én szentelték fel a Havas Boldogasszony tiszteletére. Ekkor tartják a Mátyás király téri Havas Boldogasszony-templom búcsúnapját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 napot kaptak a házbontásra

Szűcs Norbert a baktói kiskertekben épített nagyobb házat a megengedettnél. Miután ez kiderült, elmondása szerint mindent megpróbált, hogy fennmaradhasson a háza. Tovább olvasom