Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Határvadászok és határsértők

Szeged - Az embercsempészek folyamatosan csak az alkalmas pillanatra várnak, hogy az országukat érvényes okmányok nélkül elhagyni készülőket több száz vagy ezer euróért a magyar–szerb vagy a magyar–román határon bejuttassák a schengeni övezetbe. Az embercsempészet jól szervezett és jól jövedelmező üzletág.
A határőrség egykori, jelenleg már a rendőrség szegedi, Moszkvai körúti épületéből indulunk a kényelmes, a legmodernebb technikával felszerelt, zöld Nissan terepjáróval. A volán mögött Imre Zsolt hadnagy, alosztályvezető, mellette Pál János alezredes, rendőrségi szóvivő ül. Utóbbiról később kiderül, nemcsak szóvivő, hanem rendkívül képzett okmányszakértő is. A hadnagyról pedig azt tudjuk meg, hogy „legalul", őrmesterként kezdte, évekig posztos határőr volt. Ha valaki, hát ő tudja, milyen mínusz 20 fokban vagy zuhogó esőben órákig a zöldhatárt kémlelni.

Táska ruhával, párszáz euróval nekivágnak

A magyar–román–szerb határ közelében felállított hőkamerás mikrobusz felé tartunk. A határvadászok olyan információkat kaptak a felderítőktől, hogy éjszaka ebben a térségben néhányan megpróbálnak bejutni Magyarország területére, a schengeni övezetbe.

A mikrobuszban ülők a hőkamera képét látják a monitoron.
Fotó: Karnok Csaba

Kérésemre útközben a két tiszt az embercsempészek módszereiről, akciókról, elfogásokról mesél. Elmondják, hogy az embercsempészek tarifái rendkívül eltérőek, 400 és 2500 euró között mozog az ár. Áldozataik többnyire műveletlenek, iskolázatlanok, szegények, ezért munkát, jó fizetést és lakást ígéretével könnyű őket rávenni, hogy az unióban keressék a szebb jövőt. Ezért „érthető", hogy néhány száz euróval és egy kis táskában elférő ruhaneművel, olykor kisgyerekekkel nekivágnak a bizonytalannak. Persze akadnak köztük nyelveket beszélő diplomások is.

A tisztek visszafogottak, nem dicsekednek, pedig az elmúlt években, még határőrként és ez évtől rendőrként, százszámra vadászták le a délvidéken a világ minden tájáról érkező határsértőket.

Tíz kilométert is belát a kamera

Még messze vagyunk, de a „sofőr" lekapcsolja az autó reflektorait, lenémítják a mobiltelefonokat, s erre kérnek bennünket is. Suttogva beszélünk. Megjegyzik, az egyik rejtőzködő járőrautó mellett már elhaladtunk. Mi nem vettük észre az úgynevezett elfogókat. Belőlük a környéken több is van, arra várnak, hogy a hőkamerás autóból a határsértők pontos helyzetét (koordinátáit) megadva riasszák őket. Még Szegeden is cirkálnak bevetésre váró járőrök.

Rendőrkézen

Ebben az évben a Szeged Határrendészeti Kirendeltség rendőrei 84 határsértőt fogtak el, közülük 76 szerbet, 4 macedónt, 4 szírt. A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség 5 szerb, a Nagylak Határrendészeti Kirendeltség 22 moldáv, 1 ghánai, egy román állampolgár bejutását akadályozta meg. A bevetési osztály öt szerb állampolgárt tartóztatott fel. Hat embercsempész is rendőrkézre került, ötöt a szegedi, egyet a nagylaki kirendeltség munkatársai fogtak el.

Pál János szól, hogy a távolban észrevett egy foltot, az lehet a hőkamerás autó. Imre Zsolt rábólint. Pár perc múlva a jármű közelébe érünk. Alig állunk meg, a sötétből máris előbukkan két „árny".

– Ők a biztosítók. A mikrobuszban ketten ülnek, ketten pedig tőlük 30-50 méterre biztosítanak, nehogy meglepjék a bent lévőket. Óránként váltják egymást, szolgálatuk este héttől reggel hétig tart – mondja Imre Zsolt.

A hadnagy néhány szót vált az éjjellátóval és kézi hőkamerával is felszerelt „árnyakkal", közben Pál János odakísér a kisbuszhoz.

A járműből – a tengeralattjárók periszkópjához hasonlóan – kiemelkedő kamera lassan körbe-körbe forog. Ideális időjárási és terepviszonyok esetén akár tíz kilométert is „belát". Bent az egyik monitoron a kamera által pásztázott terület, a másikon digitális térkép látható. Az utóbbi még arra is „képes", hogy elárulja, adott esetben a célpont milyen messze van. Ez az információ azért lényeges, mert az elfogókat a mikrobuszból irányítják a határsértők mögé, elé és mellé, tévedni nem lehet.

Meglapultak vagy visszamásztak

Háromnegyed 11-ig semmi nem történik, addig a hőkamera csak nyulakat lát, ám akkor egy csapásra minden megváltozik. A rendőrök szeme a monitorra tapad, két embert és egy autót vettek észre a határon, de még szerb területen. Állnak. Alig néhány perc múlva, 2-3 kilométerrel távolabb három ember bukkan fel. Lassan egy óra is eltelik, de senki nem mozdul. Egy idő után a három embert már a hőkamera és az éjjellátó is elveszíti. Megindulnak a találgatások: meglapultak vagy visszamásztak. Két járőr elindul feléjük, ők sem találják meg a feltételezett határsértőket. Eltűntek.

Újabb órák múlva a monitoron már nyoma sincs az embereknek, az is lehet, hogy szerb határőrök voltak. Csak nyulak ugrálnak ide-oda. Éjfél körül mi feladjuk és „kiszállunk" az akcióból, a határvadászok maradnak.

– Az embercsempészek egy része ugyanolyan jól felszerelt, mint mi, nekik is van éjjellátó távcsövük és hőkamerájuk. Ők is ugyanúgy ellenőrzik a terepet, mint mi, ha veszélyesnek ítélik a saját akciójukat, lefújják – mondja búcsúféleképpen Pál János.

Olvasóink írták

  • 2. Mil 2008. február 21. 11:23
    „Beszarás, hogy ne tudtak végigvinni egy műszakot a határörök mellett.. Sztem a nagyja az hajnalban történik, nem késő este.”
  • 1. bamba 2008. február 21. 08:47
    „Éljenek a határőr-rendőrök!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spórolnak és pályáznak Zákányszéken

Zákányszék - Csendes, szép kis faluban jártunk Szegedtől húsz kilométerre. Zákányszéken aktívak a közösségek, és a helybeliek keményen megküzdenek minden sikerért Tovább olvasom