Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hatból 4 milliót kap a szőregi rózsafesztivál

Szeged - A 6 millió forintos szegedi idegenforgalmi alapból 4 milliót kap a szőregi rózsafesztivál. Rózsavölgyi József szőregi képviselő szerint nem kellene politikát csinálni a rózsaünnepből.
- Botrány! - Ezt mondja Kormos Tibor (Szabad Város-frakció) és Tóth Károly (MSZP) önkormányzati képviselő arról, hogy 4 millió forintot szavazott meg a szőregi rózsafesztiválnak a jobboldali többségű kulturális bizottság Szeged város 6 millió forintos idegenforgalmi alapjából. A kulturális bizottság alelnöke, Kormos Tibor elmondása szerint Rózsavölgyi József fideszes szőregi képviselő előbb 5 millió forintot kért két hete a bizottsági ülésen. A képviselő úgy véli, hogy Rózsavölgyi a felháborodásukat látva csökkentette 4 millióra az összeget, amit nagy többséggel szavazott meg a bizottság. A politikus elmondása szerint korábban pályázat útján osztották ki az idegenforgalmi alap pénzét. Csak az nyerhetett, aki teljesített bizonyos feltételeket. Az alelnök hangsúlyozta, hogy ebbe a munkába még az Idegenforgalmi Tanácsadó Testületet is bevonták az „elmúltnyolcévben".

Sziromszórás a fesztiválon. Hasonlóan bőkezűen bánik a pénzzel is a kulturális bizottság. Archív illusztráció: Frank Yvette
Sziromszórás a fesztiválon. Hasonlóan bőkezűen bánik a pénzzel is a kulturális bizottság. Archív illusztráció: Frank Yvette

A kétezres évek közepén volt, hogy 10 millió forintos keretösszeget osztottak fel. Tavaly és tavalyelőtt viszont már csak 4 millió forint volt az idegenforgalmi alap, amelyből például a múlt évben 450 ezer forinttal támogatták a nemzetközi tiszai halfesztivált, 360 ezerrel a Múzeumok éjszakáját és 150 ezer forinttal a szegedi várjátékokat. Kormos elmondása szerint ezek után idén már csak 2 millió forintot oszthatnak ki a pályázók között.

Botka László polgármester az idei büdzsé tárgyalásakor bizonyos támogatási keretek – így például a választókörzeti, településrészi és a saját, 5 milliós polgármesteri alapjának – megszüntetésére, illetve különböző alapok – például az idegenforgalmi alap 4-ről 2 millió – megfelezésére tett javaslatot a költségvetési kiigazítás végett. A jobboldali közgyűlési többség elutasította indítványát, megtartotta például 100 milliós választókörzeti és a 30 milliós településrészi keretet, és 6 millióra emelte fel az idegenforgalmi alapot.

Botka 5 millió forintos polgármesteri alapját viszont megszüntette a Fidesz–Jobbik.

– Botka László tavaly és tavalyelőtt is adott a polgármesteri alapjából 2-2 millió forintot a szőregi rózsafesztiválra, amellyel bizonyította, hogy nem szőregi, hanem szegedi, és nem jobb- és baloldali a rendezvény – mondta érdeklődésünkre Rózsavölgyi József.

– Honnan szerezzek pénzt a háromnapos rendezvényre, amelyen tízezrek vesznek részt? Úgy gondoltam, amiben benne vagyok (Rózsavölgyi is tagja a kulturális bizottságnak – a szerk.), onnan próbálok pénzt szerezni. Négyről hat millióra emeltük az idegenforgalmi alap összegét. Ha már megemeltük, úgy voltam vele, igényt tartok a pénzre. Nem tudom, honnan szerezzek támogatást, mert úgy látom, a városi cégeket is megszorították, meg nem is adnak már szívesen, mert csak bírálják ezért őket – mondta a szőregi képviselő. Rózsavölgyi nem tudta megmondani, mennyi az idei, június végi rózsaünnep költségvetése, mert – ahogy fogalmazott – még formálódik a program. A fellépők névsora attól függ, mennyi pénz gyűlik össze. A képviselő szerint nem kellene politikát csinálni a rózsaünnepből, amelynek fővédnöki tisztére Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, védnöki tisztére pedig Botka Lászlót kéri fel.

Olvasóink írták

 • 12. SP 2013. április 24. 08:17
  „10.
  Virágnyelven
  fogalmazd újra, hogy megértsük milyen módon
  trágyázzák a virágföldet, hogy a környék főkertészének a legnagyobb, kivételes, öröme legyen.

  Ez minden
  anyagi áldozatot megér a közpénz terhére.”
 • 11. tatam 2013. április 23. 14:31
  „5. Római! Azt hiszed nekem nagy élmény hallgatni ezt a sok "művészt" hajnalig?? Utána meg jöhet az egész napi takarítás mások után. Felszedni az eldobált dobozokat, poharakat, üvegeket! :-(”
 • 10. tuskóhopkins 2013. április 23. 13:55
  „azért <moderálva> kéne még a <moderálva> <moderálva> <moderálva>, mert nem erre <moderálva>, hanem a jó <moderálva> <moderálva>!!
  Nahát!
  <moderálva>”
 • 9. szegedivagyok 2013. április 23. 10:47
  „A képviselőket nem az eszükért "szeretjük".”
 • 8. Vandorr 2013. április 23. 09:24
  „"Millió, millió, milló rózsaszál..."”
 • 7. kowalsky 2013. április 23. 08:40
  „Ennél értelmesebb rendezvények is vannak a városbab, Ki kapja a fennmaradó pénzt? Dorozsma? Tápé? IH?”
 • 6. Logaritmus 2013. április 23. 08:23
  „<moderálvaymeg szerezz szponzoroktól, ne csak a város pénzét szívjátok el! Ennyire teszetosza alakokat ki látott már?!”
 • 5. M.Aurelius 2013. április 23. 07:47
  „Rózsások vonuljanak, ha van kedvük, ingyen a saját kedvükre.
  Minek a nyikori tük-tük zenebona is hozzá?
  Azért találták ki ezt, hogy a felesleges, levágok rózsaszár ne kerüljön a szemétre. Mert másra nem jó.
  Melléktermék a termesztésben, mint a gaz.”
 • 4. haresz 2013. április 23. 07:36
  „Tavaly is egy rakás <moderálva> értek a fellépők. Nincs szükségünk a <moderálva> play backre. Színvonal is egyre jobban esik. Sikerült ezt is tönkre <moderálva>ni.”
 • 3. mátka 2013. április 23. 07:16
  „A 6 millió forintos szegedi idegenforgalmi alapból 4 milliót kap a szőregi rózsafesztivál....jó lenne pl ha következő cikk bemutatná,az üvegzseb jegyében mire megy el relatív sok-ennyi- pénz...az eseményt látva....egy-két együttesre ill.mire ? helyszínbiztosítás ,színpad, sátor, nem lehet 6 milla.”
 • 2. papsajt 2013. április 23. 06:59
  „ilyen rosszul megy már a rózsásoknak?”
 • 1. Atlasz 2013. április 23. 06:21
  „Ezt a rózsát mi szakítottuk összesen 400 szavazattal, most szagolhatjuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzés után lassan már apad a Tisza

Az Alsó-Tisza Algyőtől lefelé lassan - két centiméter/nap - apad, a szombat éjjel, 763 cm-es vízállásnál megindult tetőzés egy napig tartott. Tovább olvasom