Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hatéves álhír terjed újra a gyerekrablásról

Naponta keresik meg lapunkat aggódó szülők: miért nem írunk a szegedi gyerekrablásokról, az Árkádban portyázó szervkereskedőkről? A válasz: a hír nem igaz.
– Lacika, ne menj messzire! – kiáltott nyolcéves forma kisfia után egy anyuka, majd hozzám fordult: Maga hallotta már? Az egyik bevásárlóközpontból gyerekeket rabolnak el, és eladják a szerveiket. Magas rangú rendőrök is tudnak az ügyről, valószínűleg a jó hírnevüket féltik, ezért nem írnak maguk sem a gyerekrablásról. Nem is engedem el egyedül a Lacikát sehová! – magyarázta az asszony a Dóm téri adventi gyertyagyújtás közben.

Variációk

A „klasszikus" gyerekrabláson túl azt is hallottuk: a gyerekek haját lenyírják, ellenkező neműnek öltöztetik, majd a határon át kicsempészik őket. A legutóbbi legendák szerint a veséjüket is kiveszik, sőt olyan rémhírek is terjednek, hogy a gyermekklinikán feküdt az elrabolt, megműtött gyermek. Mindebből semmi nem igaz.

Hetente telefonálnak szerkesztőségünkbe aggódó szülők, és kérdezik: miért nem írunk a gyerekrablásról, miért hallgat a „cinkos sajtó"?

Az elektronikus levelekben és szóban futótűzként terjedő gyerekrablás egy 2006-os hoax, azaz álhír felmelegítése. Az évekkel ezelőtti legenda forrását az urbanlegends.hu-n is el lehet olvasni, igaz, akkor még az Auchanból „rabolták" a gyerekeket. Az álhír napjainkra tovább fejlődött, kínai-, majd szerb szervkereskedőkkel „gazdagodott". Több, városi legendákkal foglalkozó portál is megírta a semmiből támadt, 2006 közepén világszerte ismertté vált, szakállas történetet az áruházban elrabolt, majd kopaszra borotvált kisgyermekről, akit csak a szerencse és néhány perc mentett meg attól, hogy gyermekkereskedők kezére kerüljön. Az urbanlegends.hu hangsúlyozza: az áruházi gyerekrablásokról szóló álhírek közös eleme, hogy a rendőrség hallgat, „nem lehet erről a hírekben hallani", és az elengedhetetlen külföldi – jelen esetben a szerb – szál. További közös elem, hogy egyik történet sem igaz: senkit sem raboltak el.

– Már az óvodákban is terjed az álhír, emiatt többen nem mernek az Árkádba jönni. A folyosókat kamerák figyelik: nyitás óta egy bűncselekmény, még egy autófeltörés sem történt az Árkádban, nemhogy gyerekrablás – fogalmazott Vizsolyi Dániel. Az Árkád Szeged Bevásárlóközpont igazgatója elmondta, egy hivatalos megkeresést sem kaptak gyermek eltűnéséről. – A mosdókban személyzet is dolgozik, biztosan feltűnne nekik, ha egy aggódó szülő eltűnt gyermekét keresné. De ilyen nem történt! Úgyhogy a karácsonyi programokkal szeretettel várunk mindenkit! – közölte.

A történet teljességéért megkerestük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol a sajtószóvivő megerősítette: nincs áruházi gyermekrablással kapcsolatos eljárás, nem érkezett hozzájuk bejelentés.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. csöcskenőcs 2012. december 14. 11:52
  „ja igen igen, és a ruhaüzletek próbafülkéiben vannnak a titkos csapóajtók amin keresztül egy hangszigetelt sötét szobába rántják a tinilányokat miközbe ruhát próbálnak. hát még egy nyomós indok hogy nelegyél plázaribizli :D”
 • 39. MW2012 2012. december 14. 10:07
  „37. shalomka

  Az Árkád Spar húspultja volt, csak nem működött, mert állandóan volt ott valaki, nem tudták lenyitni a padlót. Egyébként a szilveszteri virslit akarták így frissíteni. Miután ez nem jött be, áttértek a gyermek szerv kereskedelemre. Végül is hús-hús, nem mindegy?
  Húúúúú, vazze....”
 • 38. littleflower 2012. december 13. 22:14
  „37. :)))

  az emberek hiszékenysége határtalan. Ezt csak fokozza a sok hülyeség, ami ilyen-olyan csatornákon dől ránk. És akkor a sok krimit (mesét) még nem is említettem, ahol ugyebár minden előfordulhat.”
 • 37. shalomka 2012. december 13. 22:02
  „Én úgy hallottam, hogy a városban volt egy olyan húsbolt, aminek mozgó padlója van. Ha éppen egyedül van valaki a boltban lenyílik, a szerencsétlen leesik egy kamrába, ahol már többen várják és megölik, majd feldolgozzák. Nem tudja valaki melyik lehetett az, vagy egyáltalán megvan-e még?”
 • 36. h65535 2012. december 13. 20:32
  „A rémhírterjesztőket kellene egyszer jól fejbe<moderálva>ni!
  Sajnos túl sok van belőlük. Ráérő, unatkozó semmittevők...”
 • 35. Berlusconi 2012. december 13. 19:57
  „A hír csak félig igaz! Nem gyermekek, hanem anyósok tűnnek el az Árkádban.
  Mama, gyerünk vásárolni!

  Sajnos mindig előkerülnek, miután televásároltak két bőröndnyi rongyot...”
 • 34. klj-54 2012. december 13. 19:36
  „Ismerem a Hoax fogalmát és ismerem az internetes szervkereskedelem ismerhető részét!
  Balgaság lenne hülyeségnek vélelmezni a cikket.
  Semmi kedvem a maffiával és annak magyar helytartóival összekötni a bajuszt, tehát én csak arra utalnék, hogy rendszeresen buknak le csápjai a polipnak azért, hogy a többi ága nyugodtan űzhesse munkáját!”
 • 33. littleflower 2012. december 13. 19:25
  „Én is hallottam, de képtelen voltam a hírt közlőkkel megértetni, h marhaság. Miért pont egy nagyon forgalmas helyről vinnének el gyerekeket, amikor a sötét utcáról egyszerűbb lenne? De mivel olyan személytől hallotta, akinek a testvére nyomozó, meggyőzhetetlen. Lehet, h pont a rendőrség terjeszti? :))))”
 • 32. mattil 2012. december 13. 14:59
  „30. NP1 2012.12.13. 14:21
  "Négy óra körül megyek sörözni a helyi becsületsüllyesztőbe a kollégáimmal - engedelmeddel kiprintelem az elmeszüleményedet és közkézre bocsátom. "

  Az Internet szabad! Printelgesd csak nyugodtan :-)”
 • 31. Pimpa42 2012. december 13. 14:32
  „"A féldecit is bevizsgálta, állítólag nem körtepálinka hanem víz volt benne!"

  Erre mondják: ennek a felese tréfa! :)”
 • 30. NP1 2012. december 13. 14:21
  „mattil 2012.12.13. 13:56

  Bearanyoztad a napomat!

  Négy óra körül megyek sörözni a helyi becsületsüllyesztőbe a kollégáimmal - engedelmeddel kiprintelem az elmeszüleményedet és közkézre bocsátom.
  (nem érdekelnek a szerzői jogok! - ez közkincs, a kultúránk része, nemzetmegtartó alapvetés)
  Hosszasan fogunk akadémiai szintű vitát folytatni a témáról.”
 • 29. acidrain 2012. december 13. 14:15
  „Nálunk nem rabolnak el gyerekeket, hogy eladják a szerveiket!!!
  Úgyhogy a karácsonyi programokkal szeretettel várunk mindenkit!

  ez a mai 10/10 -es.”
 • 28. mattil 2012. december 13. 13:56
  „Atyaég! Még mindíg terjed ez a marhaság?
  Az alábbi kis történetet még 2008-ban írtam, amikor a legerősebben tombolt ez a hoax a megosztókon:

  Sörök tünnek el!

  Mostanában egyre több olyat hallani, hogy fél, vagy éppen egész korsó sörök tűnnek el, nyomtalanul. A minap kaptam egy körlevelet az iwiw-en, ahol egy pesti sörissza írja le, hogy nemrég a sörhasát növesztette kedvenc kocsmájában. Két nagyobb darab fickó megállt előtte, pontos idő felől érdeklődtek, meg tüzet kértek. Majd a főhősnek egy fél körtét fizettek, amit ő nem ivott meg (szerencsére!!!).Ezt követően megfogták a srác söröskorsóját, de ő észrevette, és vissza tudta rángatni. Nem sikerült meginniuk a sörét, de miután kocsijukba szálltak visszakiabáltak hogy "egyszer úgyis megisszuk.."

  A pasi bejelentette az esetet a kocsmárosnál, ahol kiderült, hogy a látott autó rendszáma egy közelben dolgozó kőművesbrigádé. A kocsmáros elmondta, hogy az utóbbi 2 hónapban 17 embernek a sörét itták meg hasonló körülmények között!!
  A féldecit is bevizsgálta, állítólag nem körtepálinka hanem víz volt benne! :-o
  Én nem értem, miért nem lehet hallani a sajtóban ezekről a dolgokról,és hogy miért nem leplezik le a rendőrök, és a kocsmárosok ezeket a kőművesbandákat.

  Én nagyon-nagyon félek, mind én, mind az összes haverom már egyedül jön-megy a kocsmába, hiszen 32 évesen elég nagyok vagyunk már ehhez!
  Már arra gondoltam, hogy ezentul mindíg viszek a kocsmai sörözéshez gázspray-t, boxert, esetleg egy-két tagbaszakadt havert hogy minden kéznél legyen, ha esetleg szükség lenne rá!

  Mit gondoltok, vajon mit lehet(ne) tenni még???

  Az akkori bejegyzés megtekinthető itt: http://www.nlcafe.hu/forum/?id=1057&fid=441&topicid=188616&step=1&page=2&bw=1”
 • 27. NP1 2012. december 13. 13:35
  „aas 2012.12.13. 08:50

  A gyermekrablást és egy bicikli ellopását azonos súlyú esetként kezelni - ez számomra fölfoghatatlan!
  Ráadásul a "súlyosabbik" eset (a jármű meglovasítása) az utcáról történt....
  Kb. ezek azok a kommentek amikkel szemben a a gondolkodó többség szinte eszköztelen.”
 • 26. almostevil 2012. december 13. 12:27
  „12. igazságkereső 2012.12.13. 08:49

  Nem lehetséges, hogy az Árkád bevásárlóközpont tönkretételének szándéka húzódik meg hír hátterében?!

  De, ez valószínűleg így van. Gondoljunk csak bele, hány belvárosi üzletet tett/tesz tönkre az Árkád.
  Igazából nekünk tök mindegy, a szerbek mekkája. A külföldről behozott pénzt adják oda valakinek aki azután külföldre viszi. Max a magyar eladólányok járnak jól, kapnak egy kis fizetést (amit aztán elkölthetnek az Árkádban :)
  A negatív reklám is reklám...”
 • 25. C6H12O6 2012. december 13. 12:27
  „Konkrétan az Árkádra vonatkoztatva valószínűleg rémhír. A statisztikai adatokat nézve /pl Csellengők műsor/ éves szinten 3-4000 gyermek tűnik el Magyarországon. Mondjuk ezek többsége azért előkerül. Világviszonylatban 48-60.000-re teszik a konkrétan szervkereskedés céljából elrabolt gyermekek /főleg csecsemők/ számát. Ők értelemszerűen nem kerülnek elő. Ez ügyben sok ismert személy is hallatta a hangját, de teljesen süket fülekre találtak mindannyian. Volt, aki egy novellát is írt róla, amelyben keményen ostorozta emiatt pl a katolikus egyházat, hogy a befolyásával tehetne valamit, de erre sem volt semmilyen reakció.”
 • 24. gretzki 2012. december 13. 11:50
  „11. azbest 2012.12.13. 08:45

  Nem működik az evolúció. Alacsony a kerítés.

  Már megint ez az alacsony kerítés. Írtam én tegnap egy másik cikknél, hogy fog még problémát okozni... :-)))”
 • 23. cselac 2012. december 13. 11:41
  „:) Pedig még az Árkádot is lezárták és megtalálták az egyik eltűnt kislányt...mondta egy ismerősöm ismerősének az ismerőse :).”
 • 22. macs 2012. december 13. 11:15
  „aas,
  emlékszel még a "Csellengők" című műsorra? Olyan gyerekeket kerestek, akik elmentek otthonról, mert ilyen-olyan okok miatt konfliktusba kerültek a szüleikkel, vagy egyszerűen csak jó bulinak gondolták a csavargást.
  Egyébként, és nem hiszem, hogy ez urbanlegends lenne, a gyerekekre nézve elsődlegesen családi és ismeretségi körben élők jelentenek veszélyt, semmint az idegenek.”
 • 21. KRÁS! 2012. december 13. 10:29
  „azbest fogalmazta meg a legjobban, még talán annyi birkák vályúhoz !”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyékony kokain és rekordfogások

Röszkén találták idén a legtöbb illegális terméket a régióban a NAV pénzügyőrei. Tovább olvasom