Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Hátfájást okozhatnak az irigyelt idomok

Szeged - A nők gyakran irigylik, a férfiak tolakodóan megbámulják őket: a nagy keblekkel rendelkező nők hátfájásról, szégyenérzetről panaszkodnak.
A túlzott méretű mell alatti bőrfelületen felmaródás, gombás fertőzés jelentkezhet, tudtuk meg a plasztikai sebésztől. A súly hatását a gyógytornász szerint a rossz tartás is fokozhatja – a nők rejtegetni igyekeznek extrém idomaikat.

A nők részéről irigység, a férfiak részéről sokszor pajzán gondolatok övezik nagyméretű keblekkel rendelkező hölgytársainkat. Ám az érintett nők arról panaszkodnak: könnyűvérűnek tartják őket, nem tudnak megfelelően öltözni, hátfájás gyötri őket a súly miatt.

Fájdalmat okozott

Bár többen vágynak nagy keblekre, mint kisebb idomokra, dr. Bajusz Huba, az egyik szegedi magánklinika plasztikai sebésze nem egy esettel találkozott már, ahol fizikai fájdalmat okozott, vagy egyéb szövődményekkel járt a mell nagysága.

– A túlzottan nagy mellméret gyakran jár együtt a keblek lógásával, amit a kor vagy a túlsúly súlyosbíthat – tudtuk meg a szakembertől: nagy, de formás mellel rendelkezők ritkán szeretnék megváltoztatni az idomaikat. A mell alatti területeken a bőr az izzadás miatt felmaródik, az állandó nedvesség miatt gombás fertőzés és ekcéma is kialakulhat. A mell súlya a gerincet is megterheli, több betege panaszkodott állandó hátfájásról. – Magasság és testalkat kérdése, mekkora az a kebel, ami már egészségügyi problémákat okozhat – fogalmazott a plasztikai sebész. Az OEP állami kórházban azok esetében vállalja a kisebbítés költségeit, akik melléből fél kilónál többet kell eltávolítani.

Egy illatszergyártó cég egyik civil reklámarca: természetes szépség – nagy keblekkel. Illusztráció: MTI
Egy illatszergyártó cég egyik civil reklámarca: természetes szépség – nagy keblekkel. Illusztráció: MTI

Előfordulhat, hogy a hátfájást nemcsak a súly, hanem tartáshiba, gerincferdülés okozza, vagy a vállak nincsenek egyforma magasságban. Ilyenkor a gyógytorna is megoldást jelenthet. A tartáshibát az orvos sok esetben a szégyenérzetre vezeti vissza, amivel Simon Ildikó gyógytornász is egyetértett.

A hátizmok megnyúlnak

– A nő már tinédzserkorban szégyelli, görnyedt tartással próbálja elrejteni túl nagyra nőtt melleit – világított rá a gyógytornász, miért alakul ki az állandó hátfájás. És a nagyobb súly miatt a rossz tartás is hamarabb jár egészségügyi következményekkel: a hátizmok megnyúlnak és meggyengülnek a folyamatos terhelés hatására, nem tartják megfelelően a gerincet.

Akár húszkilós is lehet

Az orvosi praxisban gigantomastia a neve annak a kóros folyamatnak, amikor a beteg melle az újabb és újabb kisebbítő műtétek ellenére folyamatosan nő. A betegség lehet veleszületett rendellenesség, ám a terhesség során is kialakulhat a hormonális változások következtében. A plasztikai sebész is találkozott már néhány ilyen esettel. A kóros gigantomastia következtében a mell akár 10-20 kilogrammosra is megnőhet.

– Hason fekve tanuljanak, tévézzenek – sorolta a jó tanácsokat. A számítógép előtt is üljenek gyógylabdán szék helyett, hogy egyenes legyen a gerinc. A hátúszás is sokat segíthet, és nem árt rendszeresen hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatokat is végezni a tartásjavító torna mellett.

Lógás alakulhat ki

A plasztikai sebész és a gyógytornász egyaránt hangsúlyozta: a túlsúly fokozza a kényelmetlenségeket, így érdemes megszabadulni a felesleges kilóktól. Mellkisebbítő műtétet is inkább akkor érdemes végeztetni, amikor könnyebbek vagyunk, mert a műtét utáni fogyókúra során a mellek mérete is csökken, s ismét lógás alakulhat ki – javasolta a plasztikai sebész, és hozzátette: mivel a beavatkozás a tejcsatornákat is érintheti, jobb gyermekszülés utánra halasztani. – A műtét bonyolultságát az okozza, hogy szélsőséges esetekben 15-20 centiméterrel is emelni kell a mellbimbót, és annak vérellátását, idegellátását, s lehetőleg a kivezető tejcsatornákat meg kell tartani – mondta el a szakorvos: utóbbiak átvágása később szövődményeket okozhat a szoptatásnál.

Műtétek számokban

Dr. Bajusz Huba azt tapasztalta: a mellműtétre jelentkező páciensek 40 százaléka mellnagyobbítás tervével fordul hozzá, 30 százalékuk formai korrekciós műtéteket végeztet. A kisebbítést kérők aránya 10 százalék körül van, ez többnyire formai korrekciós műtéttel is együtt jár. A mell nagyobbítása hazánkban drágább, mint a kisebb keblek kialakítása: ennek oka a jó minőségű implantátumok magas ára, az orvos munkadíja hazánkban ugyanis csak a fele a nyugati kollégákénak. A mellkisebbítés teljes költsége jelenleg 450-600 ezer forint, a nagyobbításé 600-900 ezer forint között mozog.

Olvasóink írták

  • 1. cicik 2008. augusztus 05. 13:34
    „Imádom a nagyokat is, és a kicsiket is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második legkisebb gém

Szeged - Egy szemfüles természetvédelmi őrnek sikerült a Fehér-tavi töltés mentén kódorgó üstökös… Tovább olvasom