Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Hatmillió forintba kerül az elrepedt a tápai harang

Hatmillió forintba kerül az elrepedt a tápai harang
Karácsony előtt két nappal repedt el a tápéi Szent Mihály-templom egyik harangja. A rendkívül vallásos városrészben a harangszó mindig a hitélet központjában állt. Példátlan méretű összefogás jött létre a harang újraöntésére.
– A tápaiak sosem akartak Isten nélkül élni. Annyira bíztak a segítségében, hogy bármi rossz dolog történt a településen, mindig hozzá imádkoztak – mondta Fodor Istvánné Terike. A nyugdíjas asszony tősgyőkeres tápai, szülei és nagyszülei is itt születtek. – Itt régen mindenki a mezőgazdaságban dolgozott. Szárazság vagy jégverés esetén is Istentől kértünk segítséget – magyarázta. 

Ezért is fáj neki és a mai napig igen vallásos városrész többi lakójának, hogy elrepedt a Szent Mihály-templom egyik harangja, és tönkrement az az elektronikus rendszer is, amivel harangozni tudtak. – Hosszabb harangszó hallatszott Tápén minden reggel, délben és este. Ha napközben szólalt meg, valaki meghalt a településen. A tápaiak ekkor egymást kérdezték: kinek csendítettek? – magyarázta. 
 
A tápaiak sosem akartak Isten nélkül élni - mondta Fodor Istvánné Terike. Fotó: Frank Yvette
A tápaiak sosem akartak Isten nélkül élni – mondta Fodor Istvánné Terike. Fotó: Frank Yvette


– Karácsony előtt két nappal repedt el az egyik 350 kilós harangunk. Nem lehet megjavítani. Harangöntéssel csak egyetlen ember foglalkozik az országban, Őrbottyánban. A templom másik két harangja is rossz állapotban van, de ezeket még fel lehet újítani, és korszerűsíteni kell a templom elektromos hálózatát. Ez összesen hatmillió forintba kerül – mondta a templomot vezető Szabolcs atya. Adományokból szeretnék a felújítást elvégezni és az új harangot megvásárolni, a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban ezért rendeznek jótékonysági farsangi bált szombat este. A bevétel a plébániához kerül. Már elővételben elkelt az összes belépőjegy, 180-an vesznek részt a farsangon. 

– Példátlan méretű összefogás jött létre a harangért. Botka László szegedi polgármester kérésemre 500 ezer forint azonnali támogatást adott, a Tápéért Alapítvány 100 ezer forinttal járul hozzá az újjáöntéshez – mondta Szécsényi Ferencné szocialista tápéi önkormányzati képviselő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Együtt megszüntetné a KLIK-et

Az Együtt szerint a KLIK nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tovább olvasom