Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hatos fogatot is hajtott Kiss Mónika Diána

Mórahalom - Hogy lesz egy lányból egyszerre ügyvéd, négyesfogat-hajtó és a lovak szakértője? Aki mindezt tudja: a 27 éves Kiss Mónika Diána.
– Aki az első leesés után nem ijed meg, és visszaül, abból még lehet jó lovas – vallja a mórahalmi Kiss Mónika Diána, aki az ország valószínűleg egyetlen amatőr női négyesfogat-hajtója.

A 27 éves mórahalmi lány 15 éves kora óta lovagol. Az első komolyabb rendezvény, amelyen részt vett, egy szilvásváradi lovas világtalálkozó volt még 2000-ben. Egy esztendővel később a szarvasi eseményre már végig lóháton ment Mórahalomról, úgy is tért vissza.

– 2002-ben kipróbáltam a fogathajtást, azonnal beleszerettem. Nem tudnám elképzelni az életemet lovak nélkül – meséli Mónika. Éppen ezért megszerezte a lovastúra-vezetői végzettséget, jelenleg pedig Budapesten végzi a lovastanár és hippológus szakot.

Hopp! Így hajt fogatot egy jövendő hippológus. Fotó: Ábrahám János
Hopp! Így hajt fogatot egy jövendő hippológus.
Fotó: Ábrahám János

– Ez a kifejezés körülbelül annyit tesz, hogy a lovak szakértője – magyarázza a lány. Mónika több vasat tart a tűzben, Szegeden jogot hallgat, már csak egy éve van az egyetemből, egyszer ki szeretné magát próbálni ügyvédként is.

Gyerekkorában nem volt saját állata, így a nagybátyja lovát ülte meg, azóta már a sajátjaival versenyzik. A négyes fogatból három állat testvér, jól megértik egymást az állatok, így ő is kiválóan boldogul velük.

– Nem tudok más nőről, aki négyest hajtana, még a kettes is elég ritka. A múlt hétvégén ötös fogatot is hajtottam, amihez még az egyik anya kiscsikója is csatlakozott, így gyakorlatilag hatos fogattal mentem.
Mónika nemrég a Futó-Dobó Lovasközpontban szervezett egy amatőr hajtóversenyt, a Móra Tourist Nonprofit Kft.-vel közösen. Látványos bemutatókkal készültek a résztvevők, még egy pónifogatot is láthattak az érdeklődők. A jövőbeli ügyvéd és hippológus rendszeresen jár hasonló rendezvényekre, falunapokra.

– Szerintem alapvetően minden ember szereti a lovakat, csak sokan félnek tőlük. Nem tudom az okát, én egész egyszerűen úgy születtem, hogy imádom őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adják-veszik a magyar állampolgárságot Szerbiában

Már nem titok Szabadkán és egész Szerbiában, hogy visszaélések vannak az egyszerűsített honosítási eljárással, a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban. Tovább olvasom