Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Hatósági ár a távhőre, vízre, csatornára

Szeged - Központilag határozza meg a kormány, hogy a szolgáltatók miként számítsák ki áraikat. Az áram- és a gázszolgáltatás lakossági árát most is a minisztérium szabja meg, a szemétszállítás árképzését törvény rögzíti. A távhő árplafonján is dolgoznak. A víz- és csatornadíjak kalkulációjáról nem tudni.
November végére elkészül az az új árképzési rendszer, amivel megállapíthatók lesznek a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási szolgáltatás tarifái – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az országvédelmi akciótervet ismertette a parlamentben. A köztévében azt ígérte: rezsibefagyasztás lesz, mert lehetetlen, hogy az emberek a jövedelmük tekintélyes részét az egyszerű létfenntartásra fizessék ki.

A hatósági ár nem újdonság néhány közszolgáltatásnál.

Az áram és a gáz lakossági árát tavaly óta a törvény értelmében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az idei évtől a miniszter határozza meg. Előtte a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Energia Hivatal döntött róla.

Kozma: Aggodalommal tölt el

Az önkormányzat cégein keresztül a lehetőségei szerint és teljes felelősséggel nyújtja a szegedi lakosoknak a szolgáltatásokat. Ha ezeknek az árát a kormány akarja megmondani, akkor aggodalom tölt el bennünket, hogy miként fogjuk megvédeni a szegedieket. A helybeliek életkörülményeinek és a város sajátosságainak megfelelően működtetjük a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási szolgáltatást, az önkormányzat valósította meg uniós támogatással a csatornahálózat és a hulladékgazdálkodás több milliárd forint értékű fejlesztését – kommentálta a rezsiplafonról szóló javaslatot Kozma József, a szegedi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, a szociális bizottság elnöke.

A hulladékgazdálkodás díjképzését 2000 óta kormányrendelet szabja meg, és jelenleg is rendelet szabályozza. A szegedi tarifákat minden évben az alapján kalkulálja az üzemeltető, a 100 százalékban önkormányzati Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Az árakat a polgármesteri hivatal egyezteti, ellenőrzi – tájékoztatott Makrai László. Az ügyvezető igazgató szerint ennek a rendszernek a felülvizsgálatáról lehet szó. Hozzátette, nem valószínű, hogy az összes szolgáltatóra nézve egységes díjtételt vagy árplafont lehetne megállapítani, hiszen például a szegedi társaság a tarifákban köteles megjeleníteni az uniós beruházásokhoz kapcsolódó fenntartási és üzemeltetési költségeket.

A távfűtés árplafonjának megállapítására a szaktárca – megírtuk – augusztusban kért javaslatot az önkormányzatoktól és a szolgáltatóktól, hogy októberben új hatósági árszabást vezethessen be, mert túl nagynak találták a különbségeket az egyes szolgáltatók tarifái között. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. 51 százalékban önkormányzati tulajdonban áll. Ezért nyilatkozta akkor Juhász Gyula, az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának elnöke, hogy a maximumár megállapításakor több tényezőt kell vizsgálni: a lakosság teherbíró képességét és azt is, hogy nem szoríthatják le annyira a díjakat, amivel működésképtelenné tennék a céget.

Az 51 százalékos városi tulajdonban álló Szegedi Vízmű Zrt. egyelőre nem nyilatkozik a víz- és csatornaszolgáltatás lehetséges új árképzéséről, amíg törvényi formát nem ölt a javaslat. A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor rádiónyilatkozata szerint jelenleg többszörös különbségeket tapasztalnak a díjszabásban, mert eltérők a helyi adottságok. Hozzátette, nem egységes árakat hoz az új számítási rendszer, hiszen ez amúgy uniós szabályba is ütközne. Helyette arra számít, hogy letisztul tőle a piac, mert a díjtételek azt fogják megszabni, milyen összetevőket kell tartalmaznia az árnak. Van, ahol a változás árcsökkenést eredményez majd, de olyan is lesz, ahol árnövekedést, mert például az amortizációra nem képeztek tartalékot.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Linka11 2011. szeptember 21. 09:26
  „A víz és csatorna díjak pofátlanul magasak : Kérdem én mért is ? Vidéken a lakossági összefogással épültek ki a víz
  vezetékek úgy a hatvanas -hetvenes években. nem kevesen a saját munkájukkal ásták a vezeték helyét.Aztán jött a nagy csatornázási láz /ami jó/
  de azt is többnyire a lakosság és az Unió fizette.Ehhez képest az úgynevezett szolgáltató akinek leginkább a szinten
  tartás a dolga, hihetetlen árakon sarcolja a lakosságot.-Persze mind ezt csak üzleti alapon ,mert ugye az extra profit az jár mindenkinek.Sajnos ez igaz a többi szolgáltatóra is !”
 • 26. SP 2011. szeptember 20. 18:39
  „Hiba az volt,
  hogy a hidegháborús évek után lévő gyengélkedő, nem versenyképes Magyarországra a korrupt vezetők egyből rászabadították felzárkózás nélkül a rabló tőkét.

  A piaci árra,
  a szabad versenyre hivatkozva eltörölték a tisztességes haszon fogalmát is.

  Az ország ezért tart ott, ahol van.”
 • 25. macs 2011. szeptember 20. 11:58
  „24. gombika,
  "szerinted,ha felemelik a rezsidíjakat és az emberek nem tudják kifizetni(ami már ma is nagyon sok embert érint)ki fogja kifizetni????"
  Szerintem az államnak kell szanálnia a cégeket, ki más tudná ezt megtenni. Az állam pedig mi vagyunk. Nem a számlát fogjuk fizetni, az adónkból fogják kifizetni.
  Én problémám továbbra is az, hogy amennyiben az árbevétel nem fedezi a költségeket, akkor ezek a cégek előbb-utóbb padlóra kerülnek. Át lehet nézni a költségeket, és szigorúan csak az indokoltakat elfogadni, minden egyebet le lehet húzni. Aztán lehet minimalizálni a karbantartást, csak a legszükségesebbeket elvégezni, de ez egy idő után csúnya következményekkel jár. Ki lehet hagyni az árképzésből az értékcsökkenést, de miből lesz pénz a berendezéseket cserélésre?
  Előbb-utóbb a béreket is csökkenteni kell, ami vagy létszámcsökkenéshez vezet, vagy bércsökkenéshez. Egyik se jó.
  Szóval, nem egyszerű! A magyar jövedelmek nagyon alacsonyak, és szerintem csak akkor növekedhetnek, ha a magyar gazdaságban egyre nagyobb arányban lesznek olyan cégek, melyek a termékekik/szolgáltatásaik árában el tudják ismertetni a magasabb béreket. Ehhez a világpiacon eladható termékek/szolgáltatások kellenek. És innem kezd érdekessé válni a kérdés.”
 • 24. gombika 2011. szeptember 20. 06:23
  „Még csak most jöttek rá,hogy a minimálbéres ember,"CSAK" a rezsire keres?De legalább történne már valami és valóban a kis jövedelműeket támogatná egyszer a kormány!!!Mert bizony sok embernek gondot okoz a rezsi kifizetése.Van olyan nőőő ismerősöm,aki 2 gyerek mellett,2 munkahelyen dolgozik(reggeltől-estig) és nem,hogy kicsit jobban élnének,hanem szinte semmire sem elég!
  20.macs
  szerinted,ha felemelik a rezsidíjakat és az emberek nem tudják kifizetni(ami már ma is nagyon sok embert érint)ki fogja kifizetni????És ne felejtsük el azt sem,hogy a lakosság nagy része minimálbéres.És még egy tapasztalat:díjbeszedő voltam és nem a kisnyugdíjas nem fizettet,hanem a dúsgazdag Újszegedi!Szóvalnem kell senkinek úgy gondolom vagdalózni a szavakkal(nem Rád értem:macs),mert bárki kerűlhet nehéz helyzetbe!!!!”
 • 23. macs 2011. szeptember 19. 21:37
  „22. SP,
  Mi változott azóta? Megszűnt a KGST.
  Egyébként az olcsó árak az állam eladósodásához vezetettek.”
 • 22. SP 2011. szeptember 19. 20:39
  „Az átkosban a gáz, víz, villany, távhő szolgáltatás viszonylag könnyen megfizethető volt.

  Most ugyanaz megfizethetetlen.

  Mi változott azóta,
  a tulajdonos igen, a szolgáltatás fő jellegében nem.

  Mi a megoldás? Tulajdonos váltás.
  Mennyen a 3,14-be az extraprofit harácsolásával a rabló kapitalista.”
 • 21. frakk 2011. szeptember 19. 19:28
  „"A magyar tarsadalom egy iszonyatosan erkolcstelen kapitalizmust kapott 20 evvel ezelott; ilyennel a nyugati tarsadalmak nem talalkoztak soha." Ekkora erkolcstelenség nyugaton valóban nem létezik amit itt kialakítottak a vezetőink. Ezt nem 20 éve kaptuk, hanem folyamatosan mi tettük, mi engedtük ilyenné tenni.
  A privatizációt azok hajtották végre akiknek a hatalom közelében sem szabad lett volna lenni. Mára ezek az emberek mesés vagyonokon ülnek. Eladták az államot, úgy hogy abból gyakorlatilag mérhető vagyon nem keletkezett. Mérhető csak a vásárlói oldalon. Mára az irgalmatlan rezsidíjak megfojtják a magyar társadalmat.
  Miért nem jönnek a befektetők amikor Kínai szinten van a munkaerő bére??? Ráadásul Európa közepén??
  1 : óriási a bürokrácia, beépül mindenhová a korrupció
  2: Rezsidíjak miatt nem éri meg nálunk termelni-- szűk csoport saját kezében tartja a nagy elosztó szolgáltató hálózatokat, mindenhonnan leszedik a sápot bármire előfizet a fogyasztó”
 • 20. macs 2011. szeptember 19. 19:19
  „17. cyt,
  igazad van, csak arra a kérdésre válaszolj kérlek, amennyiben egy szolgáltatást a bekerülési költségnél olcsóbban adnak - vagyis az ár nem nyújt fedezetet a költségekre - akkor ez a cég meddig tud működödni? Egy darabig biztosan, de előbb-utóbb valakinek ki kell fizetni a számlát, vagy tévedek?”
 • 19. Naívolvasó 2011. szeptember 19. 18:27
  „Úgy látom, hogy a szolgáltatók még reménykednek....”
 • 18. komment2011 2011. szeptember 19. 16:48
  „A cikk írójának illetve a többieknek. Magyarország lakosságának felét érintően jelenleg is az állam (minisztérium) határozza meg (9/2011 (II.15.) VM rendelet a fizetendő vízdíjat lásd a Regionális Vízműveket. Ezek a díjak jó borsosak.
  Kérdés lehet, hogy ezeket a díjakat jól határozta meg az állam, ha nem akkor van ennek felelőse? Írjunk egy újabb cikket, ha meglesznek ezek az új díjak, hasonlítsuk össze a mostaniakkal ki-ki a magáéval. Szerintetek mi lesz az eredmény....? Mitől gondolják a csonttoronyban élők, hogy ők mindent a lehető legjobban tudnak?”
 • 17. cyt 2011. szeptember 19. 15:15
  „"macs" - gyokeresen elteroek a penzvilag es a tarsadalom erdekei. A penzvilag profitorientalt, a tarsadalom -- a moralisan egeszseges es erkolcsos tarsadalom -- pedig kozossegorientalt. Ez mindent mar alapjaiban es gondolkozasmodjaban mast jelent. Az allamnak szerepe van abban, hogy az allampolgarai minel gondtalanabbul eljenek; ez NEM szerepel a maganvallakozas celjai kozott. Sajnos a mai magyar vilagban nagyon nehez elmagyarazni es megerttetni az emberek tomegeivel azt, miert is mukodik itt nalunk SZINTE MINDEN rosszabbul (es maskent), mint nyugaton. A magyar tarsadalom egy iszonyatosan erkolcstelen kapitalizmust kapott 20 evvel ezelott; ilyennel a nyugati tarsadalmak nem talalkoztak soha. Ezert aztan nem is a nyugati recepteket kell kovetnunk, hanem sajat magunknak kell kialakitanunk a nekunk -- minden allampolgarnak -- jo strategiat es taktikat. Amig nem keso...”
 • 16. horvathi 2011. szeptember 19. 14:40
  „A horribilis téli gázszámlák megjelenése előtt el kellene törölni a cionista energiaszolgáltatók extra kedvezményét, miszerint 60 nap után már kikapcsolhatják a szolgáltatást.”
 • 15. macs 2011. szeptember 19. 14:32
  „14. cyt,
  szerinted az állami tulajdonú cég miért tudná olcsóbban adni a szolgáltatást? Veszteséget nem termelhet, mert akkor valakinek ki kell fizetnie az adósságát. Lásd a kórházak kifizetetlen gyógyszer számlái.”
 • 14. cyt 2011. szeptember 19. 14:09
  „Helyes. A szolgaltatasok magankezbe adasaval ugyanis az elodeink nagyot vetettek. Olyanok kaparintottak meg ezeket a dolgokat, akik kizarolag a piaci profittal szamolnak. A KOZSZOLGALTATASOKNAK "per definicio" koz-(allami) tulajdonban kell maradniuk. Ha ez mar nem megy, akkor pedig ilyen modon kell gatat szabni a pofatlansagoknak. Szoval HELYES a kormany cselekedete. Szerintem.”
 • 13. Larsson 2011. szeptember 19. 13:22
  „Ezzel a hatósági baromsággal már szívtunk egy nagyot, amikor pár év bohóckodás után piaci áron kaptuk a földgázt és jó nagy emelés következett be a számlán!!!”
 • 12. horvathi 2011. szeptember 19. 12:46
  „Véget kell vetni Magyarország és a magyar nemzet cionista kirablásának!”
 • 11. macs 2011. szeptember 19. 12:38
  „Miből gondolja bárki is, hogy ha az állam fogja megszabni az árakat, akkor abban nem lesz elismerve pl. a gázár változás?
  Miből gondolja bárki is, hogy az ország össze településén azonos költséggel állítják elő a távhőt, szolgáltatják a vizet és tisztitják a szennyvizet, kezelik a szemetet?
  Az nem rossz gondolat, hogy költséghatékony gazdálkodásra kényszerítsék a cégeket, de mesterségesen veszteségessé tenni őket, utána pedig vicsorogni rájuk, hát........”
 • 10. Én2 2011. szeptember 19. 12:11
  „Orbán visszaköszön a sokat szidott komm. rendszerbe!”
 • 9. JABBA 2011. szeptember 19. 11:52
  „Mindenki fizessen annyit, amennyit használ. Anno sem értettem, hogy a távfűtés miért is esik alacsonyabb ÁFA tartalomba, mint aki gázzal fűt.”
 • 8. gavallér 2011. szeptember 19. 11:37
  „A hatósági ár arra való ,hogy a magas hívatal előre tudjon kalkulálni. Mármint adó bevételt.
  Hogy aztán pl a fűtésnek ott kellene lenni a legolcsóbbnak ahol a legtöbben használják ez egy másik kérdés.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az éhes darázs a legveszélyesebb

Ugrásszerűen elszaporodtak idén a darazsak. Számuk az elmúlt években folyamatosan nőtt. Rendkívül agresszívak: ahogy ételt látnak, egyből rárepülnek. Tovább olvasom