Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Hatósági tehetetlenség ellen Szedd magad! akció

Csongrád megyében kilenc település kapott összesen több mint 36 milliót 6394 köbméter illegális szemét eltakarítására pályázaton, az szja felajánlott 1 százalékaiból. Van viszont falu, amely a hatóságok tehetetlensége láttán maga takarít.
Illegális szemétlerakók felszámolására adott a napokban a környezetvédelmi minisztérium 245,8 millió forintot. A pénz az adózók személyi jövedelemadójának azokból a maradék egy százalékaiból származik, amelyet nem ajánlottak fel konkrét célra. Ezt 100 millióval megtoldotta a tárca, és megpályáztatta. Megyénkben Makó, Mórahalom, Mindszent, Zsombó kért és kapott maximális – 5 milliós – támogatást, Baks 3,1 milliót, Csongrád 3,72 milliót, Deszk 3,83 milliót, Szentes 3,5 milliót, Vásárhely pedig 2,73 milliót. Ebből a településeknek év végéig összesen 6394 köbméter szemetet kell eltüntetniük.

Szatymazon már nem jár kukásautó, hogy elvigye a vegyes kommunális hulladékot, amióta megnyílt a kizárólag szelektív szemetet fogadó új hulladékudvar. Ezért a lakosok, főként pedig az átutazók vadlerakóra vinnék a maradék szemetüket, ha hagyná a hivatal. Ők azonban rendszeresen önkéntesekkel szüreteltetik a szemetet, a hivatali munkatársakkal az élen. Mákos Istvánné jegyző szerint a jó példa öngerjesztő, mivel köztisztaságra szoktat. Emellett sokkal gyorsabb megoldás is, mintha ők a hivatalból küldözgetnének ki felszólításokat, vagy a zöldhatóság beláthatatlan aktatologatására várnának.

Korábban mi is írtuk, hogy az illegális szemét felszámolása a leggyorsabb úton is minimum egy hónapig tart, ha az illetékes önkormányzathoz vagy a környezetvédelmi felügyelőséghez bejelentés érkezik. Ezek a hatóságok próbálják „lenyomozni" a szemét gazdáját, és ha megvan, kötelezik a felszedésére. Csakhogy ezzel a szemét még nem tűnik el. Ha semmi nyoma a gazdának, végeláthatatlan eljárás kezdődik.

Olvasóink írták

  • 1. nakivagyok 2008. július 10. 06:43
    „Jó világtalan a cikk írója. Akkor tájékoztatnánk a tisztelt újságíró urat, hogy a kukásautó jár!!! Szatymazon csak a szelektíves járat ritkult. Micsoda világtalan egy népség írogat ebbe a szennylapba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztár 4: szegedi lehet az év hangja

Szeged - A szegedi Széchenyi téren várja a leendő versenyzőket ma 11 órától a Megasztár 4 stábja. A… Tovább olvasom