Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a szegedi Belvárosi temetőbe. A városi temetkezési cég vezetője örömmel fogadta a közgyűlési döntést, mert szerinte így végre rend és béke lesz a sírkertben.
Információs tábla a temetői sorompón – autók csak díjfizetés mellett. Fotó: Segesvári Csaba
– Nyolc éve hetente többször is kilátogatok a Belvárosi temetőbe. Öntözöm a virágokat, és rendszeresen gaztalanítok. A családi sír messze van a bejárattól, ezért autóval szoktam behajtani oda. Felháborító, hogy az eddigi 150 forint helyett 600 forintot kérnek el azoktól, akik kocsival szeretnék megközelíteni szeretteik sírhelyét – mondta dühösen lapunknak Frittman Károly. Az áremelés nem csupán őt, másokat is érzékenyen érintett.

– Néhány hete valóban többet kell fizetnie annak, aki autóval hajt be Szeged legnagyobb sírkertjébe. Végre elérhetjük, hogy a temetőben rend és béke legyen. Az elmúlt években többször előfordult, hogy az autósok összeütköztek egymással, vagy temetési menetbe hajtottak – mondta Hódi Lajos, a városi tulajdonú Testamentum Temetkezési Kft. igazgatója. A szegedi temetők közül egyébként csak a Belvárosiba lehet autóval behajtani, a többi kegyelethelyre nem engedik be a gépjárműveket. Hódi elmondta, hogy a háromszáz százalékos áremelés már ennyi idő alatt is éreztette hatását, hiszen sokkal kevesebben keresik fel a sírokat autóval, mint korábban.

„Ma voltunk a Belvárosi temetőben és majd hanyatt estünk. A behajtásért hatszáz forintot kell fizetni. Tehát aki kapát, gereblyét, locsolót és egy tálca virágot visz, amihez már eleve jármű kell, az fizet vagy cipel. Nem is tudom, mit gondoljak. Másból nincs bevételük?" – adott hangot elégedetlenségének lapunk on-line változatának fórumán egyik olvasónk.

Budapesti árak

A fővárosban összesen öt temetőbe lehet gépkocsival behajtani – tudtuk meg a budapesti temetkezési intézet munkatársától. Varga Julianna elmondta, hogy a Rákoskeresztúri- és a Pesterzsébeti temetőbe 144, míg az Óbudai és a Farkasréti temetőbe 192 forintot kell fizetniük azoknak, akik autóval közelítik meg a sírokat. Korkedvezményt és rokkantsági igazolványt azonban nem vesznek figyelembe: az árak mindenkire vonatkoznak. A Kerepesi temetőbe ingyen hajthatnak be az autósok.

– Úgy gondolom, nincs sűrűn áremelés, és az összeg kifizethető. Azt szeretnénk, ha csak az hajtana be, aki erre tényleg rászorul. Nem az a célunk, hogy ebből pluszbevételt szerezzünk magunknak – reagált a felvetésre az igazgató, aki igazát látja bizonyítani azokban a közvélemény-kutatásokban is, amit az elmúlt években végeztek a temetőbe járók között. – A feltett kérdésekre adott válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a látogatók szerint sok az autó a temetőben, ami nem tetszik nekik – érvelt Hódi Lajos. Az áremelésről a szegedi városi közgyűlés döntött, de a pontos összeg megállapítását az üzemeltetőre bízták. Információink szerint csak annyit kötöttek ki: hétszáz forintnál többet nem kérhetnek el az autósoktól.

A Belvárosi temető előtti parkolóban ötven-hatvan kocsi tud parkolni. Ha telt ház van, kinyitják az új parkolórészt is, ami további négyszáz autó befogadására alkalmas. A hetven év felettiek és a rokkantak továbbra is ingyen mehetnek be gépkocsijukkal a temetőbe. Jogosultságukat személyi igazolványuk vagy rokkantsági kártyájuk felmutatásával igazolhatják.


Lánccal zárt kapu a Kincses temetőnél

A vásárhelyi Kincses temetőbe több mint egy év óta csak azok juthatnak be személygépkocsival, akik mozgássérültet vagy nagyon idős személyt szállítanak. A temető lánccal zárt nagykapuját kérésre a temetőgondnok nyitja ki – ingyen –, hétvégeken 10 és este 7, míg hétköznaponként reggel 8 és este 7 között.
A római katolikus sírkertbe való bejutást a Kutasi út felőli kapunál ugyancsak KRESZ-tábla tiltja. Mint Seidl Ambrus plébánostól megtudtuk, az autóval való behajtást azért méltányosságból elnézik, gondolván azokra, akik nehezen mozognak. A hétvégeken, ráadásul a Jókai utcai kaput is kinyitják. A behajtásért nem szednek pénzt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi világpremier Christopher Lamberttel

Világpremier lesz jövő héten Szegeden: A harag napja című magyar–angol koprodukciós filmet a… Tovább olvasom