Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Hatvan éve nevet együtt Zsuzsika és Aranka

Szinte egyszerre született meg a 60 éve barátnő Horváth Gyuláné és Sziráki Mihályné unokája, Anna és Izabella. Örömüket lapunk Csörög rovatában is megosztották. Meglátogattuk őket, és osztoztunk a családok örömében.
Könnyezve egymás nyakába borult a 68 éves Horváth Gyuláné Zsuzsika és a 65 éves Sziráki Mihályné Aranka, amikor tavaly elmondták egymásnak az örömhírt, télen mindkettőjüknek unokája születik. Zsuzsika örömüket lapunk Csörög rovatával is megosztotta: unokája, Anna január 28-án, Arankáé, Izabella pedig február 11-én látta meg a napvilágot. Egyszerre tudtuk meglátogatni a két családot, mert több mint 30 éve nemcsak barátok, hanem szomszédok is, mindössze 15 másodpercnyi liftezés, hét emelet választja el őket egymástól.

„Az én unokám a te unokád"

Amikor bekopogunk fotós kollégámmal a Rókusi körúti első emeleti lakásba, Aranka nyit ajtót: ölében az egyéves Zsófi, aki bizalommal fordul hozzánk, azonnal kiszemeli magának a tollamat. A kislány úgy elbűvöl, hogy észre sem veszem a babakocsiban a legnagyobb nyüzsgésben is békésen alvó, egy hónapos Izabellát.

Hamarosan előbukkan a másik szobából Aranka másik két unokája, a 12 éves Dani és a 7 éves Ádám is. – Az én unokáim nem tudtak eljönni
– mondja Zsuzsika, miután megismerkedünk, de fényképen megmutatta a 17 éves Adorjánt és a másfél hónapos Annát. Aranka unokái viszont olyanok, mintha az övéi is lennének. Minden gyermek születésénél ott voltak mindketten osztozni egymás boldogságában.

dám, Zsófi és az újszülöttel a kezében Dani. A háttérben Zsuzsika (balról)  és Aranka családi fotókat
Ádám, Zsófi és az újszülöttel a kezében Dani. A háttérben Zsuzsika (balról) és Aranka családi fotókat


– Dani születésénél azt hitték, én vagyok a másik nagyi – meséli Zsuzsika, miközben titkos kézfogást mutat be Danival. Látszik, hogy szeretik, segítik egymást. Dani tanította meg például Zsuzsut (így szólítja Zsuzsikát) a számítógép használatára is.

Aranka és Zsuzsika barátsága hatvan évvel ezelőtt kezdődött. – Arankáék a Tó, mi a Hóbiárt utcában laktunk, együtt játszott az összes környékbeli gyerek: énekeltünk, ugróiskoláztunk, fogócskáztunk, lufiztunk – emlékszik vissza Zsuzsika. – Nem volt akkor különbség értelmiségi vagy kétkezi munkás szülők gyerekei között. A Z. Nagy cukrászcsalád is a környéken lakott. – Soha nem felejtjük el, amikor vasárnap este, a cukrászda bezárása után, kihozták a maradék sütiket, és a gyerekekkel együtt lakmároztunk belőlük. Bizony más világ volt még! – teszi hozzá Aranka.

Színházról, sétáról és nevetésről

Hogy megtudjuk, mennyire más, Danit és Ádámot kérdezem. Nekik még nincs „legjobb barátjuk", és egyelőre el sem tudják képzelni, hogy olyan barátságot kötnek majd valakivel, mint a nagymamák.

– Szerintem a hosszú barátság titka a lelki kötődés, az, hogy megbíznak egymásban, és fontos, hogy ugyanaz érdekelje őket, hogy tudjanak közös programot csinálni, legyen miről beszélgetni. Mamáék imádják a színházat, a szabadtérit soha nem hagynák ki, emellett Pestre is járnak színházba. A múltkor engem is magukkal vittek, óriási élmény volt a Miss Saigon musical – mondja Dani.

Az unokák nagyon sokat vannak Arankával, hétvégén ott is alszanak, ezért jól látják a két asszony közötti barátságot.
Nincs nap, hogy ne találkoznának, általában Zsuzsika jön le a nyolcadik emeletről az elsőre. Ha éppen nem vigyáz a legkisebbekre, akkor Aranka is „felugrik" egy tálca süteménnyel.

Így oldják meg a nők közötti legkényesebb kérdést: nem főznek, sütnek együtt, mert az még a legszebb barátságot is megölheti. Inkább csak beszélgetnek a konyhában, vagy elmennek sétálni. Közben jókat nevetnek: önmagukon, a régi dolgokon, emlékeken, mesélte Aranka. – És persze pletykálnak – szúrja közbe Dani.

Zsuzsika sajátjaként szereti Aranka unokáit, Zsófit (balról) és Izabellát.
Zsuzsika sajátjaként szereti Aranka unokáit, Zsófit (balról) és Izabellát.


Az igaz barátság támogató

A nagyszülők ellágyulva nevetnek ezen. Sokszor tényleg téma a sztárok élete, a politikáról viszont nem szoktak beszélgetni. A családról annál többet: – Nagy fájdalom nekem, hogy a nagyobbik unokám, Adorján messze, a Kanári-szigeteken lakik. Utoljára négy évvel ezelőtt láttam – mondja szomorúan Zsuzsika. Aranka rögtön eltereli barátnője gondolatait. – Amikor Zsuzsu szomorú vagy ideges, mama meg tudja nevettetni, én pedig Varga Miklós Vén Európáját szoktam neki énekelni – meséli Dani.

Emellett a családi ünnepek vagy csak egy közös társasjáték is összeolvasztja a két családot. Ilyenkor természetes, hogy Arankáék Zsuzsikát is meghívják az ünnepre. Amióta nagyszülők lettek, visszatért a két asszony életébe is a társasjáték, gyakran leülnek az unokákkal. – A Gazdálkodj okosan! a kedvencem – mondja Ádám –, de a barátaimmal az interneten játszunk inkább.

Dani hamar reagál testvérére, és összefoglalja, miért különleges a nagymamák kapcsolata: – A mi korosztályunkban elég felszínesek a barátságok, mert mindenki inkább chatel, mint beszélget. Úgy gondolom, hogy az az igazi barátság, ami mama és Zsuzsu között van: őszinte, támogató és önzetlen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírus a családban

A higiénia a legfontosabb, ha el akarjuk kerülni, hogy egy-egy vírus egyszerre betegítse meg az… Tovább olvasom