Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hatvan évig betekerve várta a szabadságot a postás zászlaja

Trianon után került Szegedre Romániából az a magyar zászló, melyet tulajdonosa sokáig egy a padláson rejtegetett. A férfi várta, de nem érhette meg hazánk függetlenségét, a lobogót a napokban fia adta át a szegedi múzeumnak.
Utoljára a második világháború idején lobogott a nemzetiszínű zászló, majd az orosz megszállás első napjaiban a gazdája, egy petőfitelepi postás házának padlásán rejtette el. Most, több mint hat évtized múltán a jelkép a szegedi Móra Ferenc Múzeumba került. A műtárgy gazdája a háborúban megfogadta, addig nem bontja ki a nemzeti szimbólumot, amíg az idegen csapatok el nem hagyják az ország területét. Az idős férfi 1967-ben elhunyt, így nem érhette meg Magyarország függetlenségét.

Noha az országból tizenöt esztendeje távozott az utolsó szovjet katona, a zászló továbbra is a padláson maradt. A fiú a napokban érezte úgy, hogy ideje teljesítenie apja végakaratát. Mivel nem érzett elég lelkierőt, hogy kibontsa a betekert darabot, a múzeum munkatársait kérte meg rá.

Katkóné Bagi Éva restaurátortól megtudtuk, a megsárgult csomagolópapírban a jelkép és a ráfonódó nemzetiszínű szalag sértetlenül őrződött meg, mintha csak tegnap tekerték volna bele. A zászló 1920 előtt készülhetett. Történetében annyi bizonyos, hogy amikor a trianoni döntés értelmében kiutasították Romániából az egykori lugosi postást, az MG monogrammal ellátott trikolor ott lobogott a vasúti kocsin, amely a szegedi állomásra hozta a kitelepített magyarokat.

A férfi talán megérezte, hogy ha ő nem is, de a gondosan becsomagolt zászló megérheti a szabadság eljövetelét. A műtárgy jó állapotban van, nincs szükség restaurálásra. Egyelőre a szegedi közgyűjtemény raktárában őrzik, és várhatóan a közeljövőben az új szerzemények között mutatják be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi jogi bírósághoz fordult Bartosné

Az emberi jogi bírósághoz fordult a szegedi önkormányzat városgondnokságának volt dolgozója, aki az… Tovább olvasom