Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hatvanadik érettségi találkozó a Kőrösy szakközépiskolában

Harminchatan érettségiztek 1947-ben, de szombat délelőtt már csak tizenegy öregdiák állt a Kőrösy József Szakközépiskola előtt. Az egykori osztálytársak a negyvenedik találkozó óta, minden évben összejönnek Szegeden, hogy felelevenítsék a régi emlékeket.
Tizenegy öregdiák diskurált a Kőrösy József Szakközépiskola előtt szombat délelőtt – a hatvanadik érettségi találkozón. Közülük alig néhány élt a Tisza-parti városban a felső kereskedelmi iskola befejezése után. Van, aki Budapestről utazott le, és olyan is, aki Dunakesziről.

Keserédes a beszélgetés. Szomorúan sorolják, ki nem tudott már eljönni, hogy harminchatból mára tizenegyen maradtak. Tanáraik közül senki sem él. Utoljára tornatanárukat búcsúztatták. Majd mesélnek életükről. – Mi most várjuk a dédunokánk születését – dicsekszik az egyik volt kőrösys.

– Nekem már kettő is van – vág vissza egykori osztálytársa. Megtudjuk, a háború alatt sem voltak csínymentesek az iskolás évek. Akkoriban még nem Kőrösynek hívták a kereskedelmi iskolát, amely csak jóval később, az 1955–56-os tanévben vette fel a nagy statisztikus nevét. Történeteket hallunk barátságról, összetartozásról, kötelező munkáról, sőt egy tanárról írt humoros versike miatti kicsapásról. Van, akiből újságíró lett, és olyan is, aki a francia idegenlégióba bújt el a világ elől. Amikor mindenki megérkezik, felmegyünk a régi osztályterembe.

– Ne olyan öregesen! – zrikálja Doba István a folyosón sétáló társait. Szép lassan mindenki beér. – Nem muszáj a helyedre ülni – hangzik a kedves útbaigazítás az úrtól, aki „levezényli" a találkozó formális részeit.

– Javaslom, kedves barátaim, hogy egyperces néma csenddel adózzunk egykori tanárainknak, és osztálytársainknak, akik már nem lehetnek velünk – mondja. A tisztelgés után megszavazzák, hogy továbbra is minden évben találkoznak, majd elindulnak egy belvárosi étterembe. Oda már nem kísérjük el őket. Magára hagyjuk a tizenegy öregdiákot hatvan évvel ezelőtti emlékeivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romantikus döcögés az Újszeged – Mezőhegyes vasútvonalon

Tizenegy megálló, hatvanhat kilométeren. Mindezt kilencvennyolc perc alatt teszik meg a 121-es… Tovább olvasom