Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Hatvannal a lakóövezetben

Szeged - Lassan két hónapja hiányoznak a beton virágtartók Szegeden az Ipoly sor végéről: a forgalom számára ismét megnyitott utcában a lakók idegeit a szabálytalanul közlekedő autósok borzolják. A Zsitva soriak örülnek, hogy a két utca immár közösen viseli az átmenő forgalom terheit.
– Tudja, mi nem járt még itt? Kötött pályán közlekedő járművek, vonatok, trolik, villamosok, minden egyéb igen! – panaszolta Radics Béláné az Ipoly soron. A Vértó melletti, lakóövezetnek számító utcát négy év után ismét megnyitották a forgalom számára. 2004 áprilisában azért zárták le, mert a Béketelep, Baktó vagy Sándorfalva felé haladók itt vágták le az utat – elviselhetetlen zajt és forgalmat generálva az Ipoly soron.

Elcsendesedett ugyan az Ipoly sor, de a forgalom nem szűnt meg, csak átterelődött a párhuzamos Zsitva sorra. Ám az önkormányzat mindkét utca lakóinak érdekeit szem előtt kívánta tartani, amikor megnyitotta a lezárt szakaszt, s mindkét utcát egyirányúsította. Az Ipoly sorról így a Csongrádi sugárútra, a Zsitva sorról a Vértói út felé lehet közlekedni.

– Nekünk jobb így. Csak az a baj, a nagy teherautók is bejönnek ide, mintha külön tetszene nekik, hogy hajnali kettőkor, áruval telepakolva zörgetik a csatornafedőket. Rendőrt nem látunk. Nem is a forgalomnövekedés a probléma, hanem a felelőtlenség: a fiatalok gyorsulási versenyt rendeznek a két utcában – mesélték nevüket elhallgató Zsitva sori nők. – Itt nincs gyalogjárda, télen így kriminális lesz a séta. A kisgyerekes anyukák, idősek nagyon félnek. A gyerekek megszokásból kirohannak a parkoló autók közül az úttestre, ahol eddig nem volt forgalom – tette hozzá Radics Béláné.

Lakó-pihenő övezet. A nagyon szigorú szabályokat kevés autós tartja be maradéktalanul. Fotó: Karnok Csaba
Lakó-pihenő övezet. A nagyon szigorú szabályokat kevés autós tartja be maradéktalanul.
Fotó: Karnok Csaba

Ottjártunkkor magunk is szembesültünk az összes közlekedési anomáliával: 10-ből mindössze 3 autó parkolt le, a többi megállás nélkül hajtott tovább – holott lakóövezetbe csak a célforgalom hajthatna be. Egyetlen jármű sem tartotta be a 20 kilométeres sebességkorlátozást, volt, aki 50-60-nal döngetett a fekvőrendőrök, biciklisek között. Bár a sugárút felől nem lehetne behajtani, egy autóst ez sem zavart – nekiindult, a forgalommal szembe. Egy hosszú platójú, két és fél tonnánál egyértelműen nehezebb teherautót is láttunk. Ő sem jöhetne be a lakóövezetbe.

– A sándorfalvi útra igyekvők gyakran levágják az utat, itt mennek el. Sokkal forgalmasabb lett az Ipoly sor, ráadásul ha a férjem a Csongrádi sugárút felől jön haza, körbe kell kerülnie a háztömböt, az egyirányúsítás miatt arról nem hajthat be hozzánk – panaszkodott Baloghné Szűcs Gyöngyi, ugyanakkor hozzátette: – Itt igazságot tenni nem nagyon lehet.

Fokozott ellenőrzést kér a képviselő

– A visszajelzések alapján úgy látom, a vártnál könnyebben fogadták az Ipoly soriak a döntést, kezelhető az átmenő forgalom. Kompromisszumot kötöttek a Zsitva soriakkal, elfogadták a „közös teherviselést" – fogalmazott Ménesi Imre, a terület önkormányzati képviselője, ám kiemelte: problémát jelentenek a teherautók, furgonok, utánfutós kocsik, amelyek az átlagosnál nagyobb zajterheléssel közlekednek, figyelmen kívül hagyva a lakó-pihenő övezetre vonatkozó KRESZ-t. A képviselő ezért kérte a rendőrségtől, fokozottan ellenőrizzék a környéket.

Mit mond a KRESZ?

„Lakó-pihenő övezetbe csak a következő járművek hajthatnak be: kerékpár, az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 2500 kg megengedett össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző, legfeljebb 3500 kg megengedett össztömegű tehergépkocsi". Itt „legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni", és a „lakó-pihenő övezetben" a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára. Ha az úton járda nincs, a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. közlekedő 2008. június 10. 05:56
  „Kisrezsi!
  Leírtad a kulcsszót : a KRESZ-t be kell tartani. Mindenkinek!
  Még az Ipoly és a Zsitva soron élőknek is!
  Aki valamelyik utcában él,és van szeme és önkritikája az tudja,hogy miről beszélek.
  Nem csak az autósokkal van a baj,hanem azokkal az emberekkel is akik "a más szemében a szálkát is észreveszik,a sajátjukban a gerendát sem".
  Bocs a kirohanásért,tisztelet a kivételnek.”
 • 41. sziszko2 2008. június 09. 16:28
  „Macs!
  Bocs a beszólásért most olvastam el rendesen a hozzászólásod, már értem, hogy ez nem nekünk szól hanem a kivételezetteknek:)”
 • 40. Sziszko2 2008. június 09. 16:26
  „Tisztelt Macs!

  Szerinted nekem nincs jogom a pihenéshez, vagy a többi városinak?
  Szegeden elég sok lakópark és lakóövezet van, de csak kevés közülük ahol kint van a tábla!
  Én is olyan környéken lakom, ahol nem volt forgalom, most van és akkor kit érdekel, vagy kérjek az önkormányzattól engedélyt, hogy egy sorompóval lezárhassam az utcát?”
 • 39. Nagy Áki 2008. június 06. 12:21
  „A kresz-t be kell tartani vitán felül, a vita azon van Kisrezsi, hogy ezt a forgalmi szabályozást ami az Ipoly sorra nézve kedvező csak, mivel érdemelték ki az ott lakók és a többi pár száz utca szegeden miért nem? Mivel különbek mint a többi lakók, hogy az Ő utcájukba más nem hajthat be? Ők viszont minden utcát használhatnak...kivéve a Hosszú utcát bibibí!”
 • 38. Kisrezsi 2008. június 06. 10:49
  „Én értem mi a bajuk és nem kell szerintem szapulni őket sem a ipoly soriakat sem a zsitva soriakat!
  Van egy olyan hogy kresz amit mindenkinek be kell tartani és ennyi!!!
  Nem több a gondjuk csak annyi hogy az autósok szarnak a szabályokra (tisztelet a kivételnek )! De inkább szívjátok a vérüket meg poénkodtok meg tanácsokat adtok nekik de egyszerű ezek az okosságok helyet csak annyit kell csinálni hogy a kresz szabályokat betartva kellene közlekedni kedves autós társaim csak ennyi! Észre ekell vanni magunkat is nem csak a másikat és nem több! Ezen azért el kellene gondolkodni nem ?”
 • 37. városlakó 2008. június 06. 07:34
  „Nagyon érdekes az Ipoly soriak mentalitása...
  Kiállnak a garázsok elé,egymásra licitálnak a szemét autósok miatt.Csak az az érdekes,hogy pont ott lakók is szembehajtanak a forgalommal, vagy kitolatnak szembe a forgalommal mert az biztos szabályosabb ...
  Ha ott lakó hajt be teherautóval és nem rakodási céllal, arra senki nem szól rá,mert a mi kutyánk kölke..
  Az meg hogy ők is használták a Zsitva sort 4 éven át teljesen természetes volt nekik,nem érdekelte őket az ott élők gondja.Most hogy a saját bőrükön érzik az már persze felháborító.
  Meg hogy nincs járda. De van, csak át kellene menni a ház túloldalára,ott autóforgalom sincs,és egészségesebb lenne a babakocsis gyereket ott tologatni,mint a garázsok előtt az úttesten.Ja persze,nincsenek padok,ahová leülve lehet szapulni közösen a világot.
  A gyerekekre veszélyes a forgalom. Van egy nagyon jó játszótér a troli végállomás mögött és a Garam utcai óvodánál is.
  A köpködés helyett gondolkodni is lehet.Persze az jóval megerőltetőbb.
  Vagy el lehet költözni,de az jóval kényelmetlenebb nincs tesco,cora,lidl stb”
 • 36. rókusi 2008. június 06. 07:20
  „A rókusi körúton lakom. Követelem,hogy zárják le,mert a forgalom csökkenti a másfél szobás lakásom értékét!!!! :))”
 • 35. Macs 2008. június 06. 01:07
  „Hát a hozzászólásokat olvasva, az jutott eszembe, hogy a Budapesti körutat is le kellene zárni. Csak buszok járhatnának arra.
  Az itt lakóknak is joga van a csendhez és a nyugalomhoz.”
 • 34. Ukuku 2008. június 05. 23:12
  „Sokan annyira nem ismerik a KRESZ-t, hogy annak ellenére behajtanak egyes utcákba, hogy kint van a behajtani tilos tábla. Történetesen ezt ma ismét tapasztaltam a Zsitvasornál. Na ez felháborító.”
 • 33. sziszko2 2008. június 05. 21:14
  „Lassan odáig fajulnak a dolgok, hogy minden Szegeden lévő kis utca le lesz zárva.
  A kreszt be kell tartani, ez idáig rendben is van, viszont minden Szegedinek joga van mindenhol közlekedni ahol csak kedve tartja.
  Milyen dolog az, hogy az akinek arra vezet az útja ha dolgozni megy, a fél várodt meg kell kerülnie azért mert bizonyos utcákból ahol KÖZPÉNZBŐL aszfaltozott út van, egyszerüen kizárják azokat akik nem ott laknak.
  Kész röhely ez az egész, miért engedi egyáltalán a város, hogy egyetlen egy utcára is kitegyék azt pl: hogy, behajtani tilos csak célforgalomnak!
  Elegem van abból, hogy ha a Corából az édesanyámhoz szeretnék eljutni aki a lomnici utcában lakik, akkor nem mehet át Béke telepen, mert oda is csak az hajthat be aki ott lakik, és körbe kell keringőzni a városon!
  És mi van azokkal akik onnan járnak minden nap a Corába dolgozni, talán a Béketelepiek meg az Ipoly soriak kifizetik neki azt, hogy havonta több mint duplája a benzinköltsége?
  Az infrastruktúra magával vonja a forgalom növekedését is ezt fel kellene már.”
 • 32. susezo 2008. június 05. 14:56
  „kedves autosok,rengeteg mobiltelefonalo sofort latok nap mint nap,javaslom az ismerosom altal hasznaltat:neki ki van hangositva a telefonja,kenyelmesen vezet es beszel .ennyi .”
 • 31. mlx 2008. június 05. 14:42
  „"de az tény hogy az ipoly soron kb 2x annyian laknak... "
  Azért én megnézném a helyedben azt a térképet mégegyszer :)
  Az biztos, hogy az Ipoly sorral szemközti házakban kevesebb lakás van, de az az út nem csak akkora táv... (+ Garam utcától a Csongrádiig és a Csongrádi sgt végi 10 emeletes sor).”
 • 30. knana 2008. június 05. 14:31
  „Köszönjük a minősítést a magam és autóstársaim nevében. Illetve fordítva. Sajnos nem lehet tagadni azt, hogy vannak akik egyedien értelmeznek bizonyos szabályokat, helyzeteket. Ilyenek vannak autós, gyalogos, kerékpáros, motoros .....
  Sajnos azt is figyelembe kell - kellene - venni, hogy Szeged úthálózatát nem ekora számú közlekedési eszközre tervezték. Így sajna próbál mindenki rövídíteni. Mindenki ismeri a Rokusi krt. 16.00 és 19.00-ig időszakot. Leírhatatlan káosz és ebben az a legszebb, hogy a közlekedés jobbítására létrehozott lámparedszert nincs ember aki össze tudná hangolni! (legalábbis a példa ezt mutatja)
  És sajnos mostmár mindenki panaszkodhatna arra, hogy nagy a forgalom a háza, lépcsőháza előtt. Az össze utcát mégse lehet lezárni mert elegem van a közlekedésből. És nemcsak a két említett ucában lakók, ugyanezt eljátszották a Francia "högyön", Újszegeden 2 helyen és még sorolhatnám.
  Sajnos Szegeden már nincs olyan rész, hogy kertváros. Aki csendes helyen szeretne lakni annak v. falúra v. tanyára kell költözni.

  knana”
 • 29. Bumburnyak 2008. június 05. 13:42
  „Bocsi Kisrezsi, hogy Kiserzsi-t írtam :)”
 • 28. Bumburnyák 2008. június 05. 13:32
  „Kedves 25 (Kiserzsi)!
  Bár nem tisztem megvédeni a 19 (Zsitva sori) hozzászólót, de én az ő hozzászólásából (lehámozva az érzelmi megnyilvánulásokat) nem a "dögöljön meg a szomszéd barma" mentalitást olvastam ki.
  Inkább a közös teherviselését - a két utca forgalma a 2 utcán menjen, és ne egyen. Ez a mentalitás pedig előrevinné az országot - hogy az Ön szavaival éljek...
  (pl. amikor az adót fizetők hőbörögnek az adóelkerülőkre/csalókra nem biztos, hogy csak a "szomszéd lova" elv miatt teszik...)”
 • 27. Lezervitez 2008. június 05. 13:01
  „Azt szeretem, amikor az autosok szidjak a gyalogost, a gyalogos a biciklist, a bicilist az autost, tiszta ko-papir-ollo.
  A bunkosag nem jarmufuggo.”
 • 26. Kisrezsi 2008. június 05. 11:48
  „Hála istennek a sokat szidott mostani generációban már nincs annyi ebből a nagy segítőkészgből mint az önében !!!! :D”
 • 25. Kisrezsi 2008. június 05. 11:45
  „Jah és kedves 19. (zsitca sori ) Csak így tovább ezzel a mentalitással visszük elörébb az országot : Dögöljön meg a szomszéd lova is !!!! lol ekkora ...................................”
 • 24. Kisrezsi 2008. június 05. 11:35
  „csak azért írtam ehhez a témához felháborodva mert a szegedi autósoknál még z országban is nehéz bunkóbbat találni! Járdán jönnek és dudál a barom hogy menjek arrébb gyalog rááll a zebrára előz a zebra közvetlen közelében és még sorolhatnám a szegedi autósok kifinomult kulturáját :)
  Nagyon kevés az az ember aki csak probál valamennyire szabályossan közlekedni és amikor szól neki az ember mindí valami mással probálja elterelni : a gyalogosok is szabálytalanok , na meg a kerékpárosok....!”
 • 23. Kisrezsi 2008. június 05. 11:26
  „én egy szóval se mondtam hogy az ipoly soron lakok :) valszeg azért mert nem is :)!!”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsák a szegedi lakóparkban

Szeged - A rózsák meghálálják a gondoskodást: gyönyörködtetik a szemet, illatoznak, és még árnyékot… Tovább olvasom