Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Haui József: Én csak rajzolni akarok

Szeged - A képregényfesztivál vendége lesz Haui József rajzfilmes, illusztrátor, képregényrajzoló. Vízipók-Csodapók, a Mézga család és Doktor Bubó megálmodója 60 éves.
És a HaJó jön címmel megnyílt csütörtökön a Somogyi-könyvtár aulájában a 60 éves rajzoló, Haui József képregényeit, könyvillusztrációit bemutató kiállítás. Az alkotó (becenevén HaJó) eredetileg keramikusként végzett, majd 14 éven át a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként dolgozott. Nemzedékek nőttek fel olyan alkotásain, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék, a Kérem a következőt! vagy a Bucó, Szetti, Tacsi. Rajzolt képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Elkészítette két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyvét, rajzolt plakátokat, dobozos puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ábécé mesekönyvsorozatot Vízipókkal, gyerekpezsgős és üdítős címkét, plüssfigurákat, rajzfilm- DVD-borítókat.

Több rajzfilmfigurát álmodott meg Haui József, például Vízipók- Csodapókot.
Több rajzfilmfigurát álmodott meg Haui József, például Vízipók- Csodapókot.

Negyedszer Szegeden A 4.

Szegedi Képregényfesztivált ma 10 és 18 óra között rendezik meg a Somogyi-könyvtár alagsorában és aulájában előadásokkal, kiállításokkal, bemutatókkal. Haui Józseffel 10.20-kor kezdődik beszélgetés.  

– Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele. Mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak is – fogalmaz Haui József szeptemberi kerek születésnapjáról és a munkájáról. A rajzfilmek, illusztrációk és képregények közti átmenetről elmondja: a szegedi képregényfesztivál idején jelenik meg a róla szóló kötet a Színes Képregénymúzeum sorozatban, amelyet Vízipók és barátai címmel állítottak össze a munkáiból. A képregények felől indult, gyerekkorában a francia kommunista párt gyereklapjában megjelent világhírű művészek sorozatait gyűjtötte.

Haui József
Haui József
Sok kapcsolatot lát film és képregény között, hiszen az animációs film előmunkái nagyon sokban hasonlítanak a képregénykészítéshez. A történetet először képekre bontják, ez alapján tervezik meg a mozgást, ami a filmben aztán folyamatossá válik. Jelenleg a Dörmögő Dömötör januári számán dolgozik, egy ideje a keze alól kerülnek ki a Dörmögő-mackók.

– A Dörmögő-történeteket elég szabadon kezelem, a verseket inspiráció alapján illusztrálom, és a kettő együtt alkot egységet. Az is előfordul viszont, hogy szigorúan ragaszkodik egy kiadó ahhoz, hogy csak a tartalomban szereplő dolgok jelenjenek meg – árulja el a rajzoló a kép és a történet egységéről. – Végül is ez egy alkalmazkodás. Részemről bármire képes vagyok, ha azt kérik.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2012. november 17. 19:08
  „Hát igen !

  Ezek valóban rajzfilmek voltak.

  Nézve a mai ,,konzerv" filmeket ????????????????

  Köszönjük a korosztályom nevében !”
 • 2. queenmargareth1 2012. november 17. 12:28
  „KÖSZÖNET,nagyon sok örömöt okozott nekem és a környezetemben minden korosztálynak!:)”
 • 1. bambulla 2012. november 17. 12:11
  „szenzációs rajzfilmek
  nagy köszönet és gratuláció érte”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház-igazgatói pályázatok: 3-ból 1

Újabb öt évig Kallai Árpád a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. Eredménytelen ugyanakkor a szentesi Dr. Bugyi István Kórház élére kiírt pályázat. Tovább olvasom