Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója Magyarországon tervezi a verseny jövőjét

Szeged - Óriási előrelépésnek tartja Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója, hogy az Arte Live Webnek köszönhetően idén már világszerte nyomon lehetett követni a verseny szegedi döntőjét. A rendezvénysorozat folytatódik, de a helyszínről még nem döntöttek. Újabb külföldi partnerek is társulnának.
– Az avignoni operaház igazgatója is eljött a szegedi fesztiválra, és felvetette: ők is bekapcsolódnának a rendezvénysorozatba. Ez nem azt jelentené, hogy ott rendeznénk meg a versenyt, inkább azt: minden versenyprodukciót eljátszanánk ott is a döntő után. Így lenne a fesztiválnak egy második helyszíne is. A tárgyalásokat megkezdtük, de még nem írtuk alá a szerződést. A fesztivált semmiképp sem szeretném elvinni Magyarországról – hangsúlyozza Havas Ágnes, a versenyt lebonyolító Armel Produkció vezetője, az operafesztivál igazgatója. Információink szerint még nem dőlt el, hogy jövőre is Szegeden maradhat-e a rendezvénysorozat. Erről legkésőbb január végéig – ameddig a jövő évi versenyt meg kell hirdetni – döntést kell hoznia az Armelnek.

– Egyre több külföldi partner is érdeklődik, például 2015-ben, amikor a csehországi Plzen lesz Európa egyik kulturális fővárosa, az ottani színház is szeretné második helyszínként befogadni a fesztivált. Az Egyesült Államokból is többen jelentkeztek, hogy versenyprodukcióval bekapcsolódnának a projektbe. Ezek az ötletek jól beilleszthetők a koncepciónkba, pusztán a logisztikai és pénzügyi hátteret kell megteremteni hozzá, de ez külföldön kisebb problémát szokott jelenteni. Azt szeretném, ha a kiválasztott végleges hazai helyszínnel többéves szerződést sikerülne kötnünk, hogy hosszabb időre előre tervezhető, kiszámítható legyen a fesztivál. Ez nem elsősorban csak pénzügyi támogatás, hanem legalább annyira a szakmai, emberi hozzáállás kérdése is – fogalmaz Havas Ágnes, aki abban biztos: a verseny koncepcióján nem kíván változtatni. Jövőre a Don Giovanni lesz a népszerű klasszikus mű, de a versenyprodukciónak kiválasztott darabok között továbbra is többségben maradnak a kortárs, új operák. A nagy nemzetközi érdeklődést, figyelmet ugyanis elsősorban ezeknek köszönheti a fesztivál.

A fesztivál egyik közönségdíjasa lett a szegedi Traviata. Ma újra Sergio Foresti énekli Giorgio Germont szerepét, és a második díjas Balczó Péter lesz Alfredo. Fotó: Veréb Simon
A fesztivál egyik közönségdíjasa lett a szegedi Traviata. Ma újra Sergio Foresti énekli Giorgio Germont szerepét, és a második díjas Balczó Péter lesz Alfredo.
Fotó: Veréb Simon

Havas különösen szerencsés döntésnek tartja, hogy idén a műholddal 190 millió nézőt elérő francia–német művészeti televízió, az Arte lett a rendezvény külföldi médiapartnere, mert az internetes élő közvetítés révén a műfaj iránt érdeklődők világszerte nyomon követhették a versenyt. A visszhangból egyértelműen kiderült: a jövő már nem a műholdas csatornáké, hanem az egész világnak szóló, HD-minőségű webtévéé. Az Arte az internetes élő közvetítéshez szükséges csúcstechnikát is Szegedre szállította, annyira fontosnak tartotta a fesztivált. Havas Ágnes a webtévés elérhetőség biztosítását tartja a legnagyobb előrelépésnek az idén.

Szeged marasztalná

– A fesztivált rendező Armel Produkcióval most járt le a három évre megkötött szerződésünk. Már tárgyalásokat kezdtünk a folytatásról is, mert szeretnénk, ha Szegeden maradna a fesztivál – ugyanakkor a lebonyolításnak vannak részünkről szakmai feltételei. A város számára nemzetközi porondra való kilépési lehetőséget és presztízst jelent a fesztivál, amelyet az elmúlt három évben több tízmillió néző követhetett nyomon – mondta Solymos László alpolgármester, aki szerint a külföldi sajtóban is sokat szerepelt a rendezvénynek köszönhetően Szeged.

Olvasóink írták

  • 2. Agyi54 2010. november 21. 14:01
    „..és még egy kér(d)és,nem tudom,rajtunk kívül olvassa-e ezeket a hozzászólásokat mondjuk Havas Ágnes is?
    többen szeretnénk,hogy a szegedi zenekar játsszon a gálán!!!!!!!!!!!!!!!
    köszönjük,ha ismét SÜKET fülekre talált!”
  • 1. Szögedi 2010. november 20. 09:34
    „Jó jó. Minden nagyszerű, de nem lehetne hosszabb a verseny? Miért nem szerepel dupla ennyi versenyprodukció, vagy akár csak kettővel több. És az a plusz kettő lehetne ismertebb mű. Nem azt mondom, hogy Carmen meg Bohémélet legyen, de ritkán játszott fogyasztható operák, nem modern, de az ínyencek számára izgalmas szép darabok. Több színház is jöhetne. És a székek mellett amit elhelyeztek a városban még több fesztiválhangulatot idéző rendezvényre, kiállításra lenne szükség. Ahogyan Miskolcon arról szól az élet, ha operafesztivál van, szóljon itt is arról az élet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páratlan éremgyűjtemény

Szeged - A maga nemében egyedülálló kollekcióval gazdagodott a szegedi Móra-múzeum éremtára. Az… Tovább olvasom