Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Havas Boldogasszony nagybúcsút tartottak Alsóvároson

A búcsú legfontosabb eseménye a vasárnap délelőtti ünnepi szentmise volt, amelyet Székely János, az Esztergom–Budapest Főegyházmegye segédpüspöke mutatott be a családokért.
A hétvégén tartották a Havas Boldogasszony napi búcsút, a Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepét Alsóvároson. A teológia tanítása szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó büntetések elengedése, amelyet a keresztény hívő, aki megfelelően felkészült és teljesítette a kiszabott feltételeket, elnyer önmaga számára az egyház segítségével.

Havas Boldogasszony búcsú a Mátyás téren. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A szegedi ferences templom anyatemploma a római Santa Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkortól szokás, hogy augusztus 5-én mise közben hófehér rózsaszirmokat szórnak a hívek közé, így az ünnepen a népnyelvben rajta ragadt a Havas Boldogasszony elnevezés. Alsóvároson hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a nagybúcsút.

Havas Boldogasszony búcsú a Mátyás téren. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Szombat délután a szerzetesi és a papi hivatásokért tartandó ifjúsági misével kezdődött az ünnep, este a Mátyás téren keresztutat tartottak. A búcsú legfontosabb eseménye a vasárnap délelőtti ünnepi szentmise volt, amelyet Székely János, az Esztergom–Budapest Főegyházmegye segédpüspöke mutatott be a családokért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veteránok jubileumi találkozója

Tizedik alkalommal rendezte meg a Dél-alföldi Veteránjármű-találkozót a Délalföldi Veteránjármű Egyesület. Sok tulajdonos a járművéhez illő, korhű ruhában érkezett. Tovább olvasom