Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Havas Henrik nem nyilatkozik a tandíjról és a szerződésről

A rektorok anyagilag nem érintettek, de a szegedi egyetem és annak budapesti tagozatát működtető Havas Henrik-féle cég nyilvánosságra került szerződése hiteles. A médiaintézet diákjai által befizetett tandíjat és a hallgatók után járó állami támogatás nyolcvan százalékát is megkapta a Média Menedzser Oktató Kft. a Szegedi Tudományegyetemtől. A szerződés felülvizsgálatát is tartalmazza Szabó Gábor rektor intézkedéscsomagja.
Mészáros Rezső korábbi és Szabó Gábor jelenlegi rektor is azt mondja, ők maguk egyetlen fillért sem kaptak a hallgatóktól beszedett pénzből. Fotó: Karnok Csaba
Nem mondott igazat korábban Havas Henrik, mert azt állította: cége, a Média Menedzser Oktató Kft. csak – a postához hasonló – közvetítő szerepet játszott a tandíjmentesektől kért „fejlesztési hozzájárulás" beszedésekor. A Magyar Nemzet által tegnap nyilvánosságra hozott szerződés szerint a rádiós és televíziós műsorvezető egyrészt a diákok által befizetett pénzt, másrészt az utánuk járó állami támogatás 80 százalékát is megkapta.

– Ez a Szegedi Tudományegyetem ügye, amivel a rektor foglalkozik, nekem nincs mondanivalóm a témáról – válaszolt tegnap ezzel az egyetlen mondattal lapunknak Havas Henrik. Kérdéseink a magáncég szempontjából előnyös szerződésről, a tandíjak felhasználásáról szóltak.

Ugyancsak elhárította az SZTE-vel kötött szerződésük tartalmát firtató kérdéseinket Érdi Sándor, a Havas többségi tulajdonában lévő médiacég ügyvezetője, az SZTE Budapest Média Intézete oktatási igazgatója. Azt mondta, a szerződés nyilvánosságra hozatalára az egyetem hivatott. Annyit közölt, hogy e szerződés értelmében a Havas-cég működteti az SZTE budapesti kihelyezett tagozatát, és fejleszti az ottani berendezéseket. Elismerte: a cég tulajdona az SZTE BMI három – rádió, tévé, illetve a kettős célú – stúdiójában, illetve a számítógépes tantermekben fölhalmozott minden technikai eszköz, melynek értékét több száz milliósra becsülte.

Nem engedett bepillantást lapunknak a vitatott szerződésbe az SZTE vezetése arra hivatkozva, hogy ahhoz partnere írásbeli engedélye szükséges. Tudomásunk szerint tartalmilag hiteles a nyilvánosságra került megállapodás. A szerződésben az áll, hogy az SZTE-nek járó összegből 10 százalék a BTK-t, 3 az egyetemi rezsielvonást, 2,4 százalék a rektort, 4,6 százalék a kommunikáció képzési szakot illeti meg.

Havas Henriknek nincs mondanivalója a témáról. Fotó: Schmidt Andrea
– Egy fillért sem kaptam ezekből a pénzekből sem én, sem a jelenlegi rektor – jelentette ki Mészáros Rezső akadémikus. Az egyetem előző rektora tőlünk értesült arról, hogy nyilvánosságra került az SZTE és a médiacég általa is aláírt és 2000-től élő szerződése. – A „rektor" kifejezés az egyetemi szerződésekben nem az intézményt vezető személyt, hanem a „költséghelyet" jelöli, vagyis az egyetem költségvetésében egy rovatot, melyen szereplő összeg fölhasználásáról a mindenkori rektor dönt. Az összeg nagyságrendjére nem emlékszem, de abból személyi juttatás nem, csak úgynevezett dologi kiadás fedezhető. Ez a „rektori keret" például a hivatal költségeinek fedezésére, belső pályázatokra, váratlan kiadásokra, utazásokra használható föl.

– Nemcsak személyt, hanem egy intézményt is jelképez a rektor – fogalmazott Szabó Gábor. – Az országos lapban közölt szerződésrészlet valóban félreértésre adhat okot, de leszögezem, hogy a szerződésből anyagi előnye sem elődömnek, sem nekem nem keletkezett.

– Tíz évvel ezelőtt új, versenyképes szakon úgy indult el magas színvonalon a képzés, hogy ez nem csupán finanszírozható volt az egyetem számára, de még szolid hasznot is hozott – nyilatkozta lapunknak a szerződésről Szabó Gábor rektor. – Annak megítélése nehéz, hogy ma is előnyös-e a megállapodás. Újratárgyalását már akkor megkezdte az illetékes bölcsészettudományi kar vezetése, mielőtt megkaptuk volna az oktatási biztos állásfoglalását. Ugyanakkor a médianyilvánosság arra ösztönzött, hogy átvilágítsam az egyetem valamennyi olyan típusú szerződését, amelyeknél az intézmény rangjához méltó haszonképzés is a vizsgálat tárgya.

Tudomásunkra jutott, hogy a bölcsészettudományi kar dékánjával, a médiatudományi tanszék vezetőjével, a gazdasági rektorhelyettessel és rektorelődjével tárgyalt tegnap Szabó Gábor, mára pedig összehívta a bölcsészkari tanács rendkívüli ülését. A Havas-iskola ügyében – információink szerint – az Oktatási Minisztérium egyelőre nem indít vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc hónapja nem tudja eltemetni édesanyját

Muskó Ferenc január közepe óta nem tudja eltemetni az édesanyját a Belvárosi temetőben – a… Tovább olvasom