Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Havi 150 ezer forint a használt ruhákból

Szeged - Évente 1,8 millió forint támogatást kap a sárga színű használtruha-gyűjtő konténerek bevételéből az ÉTA Országos Szövetség – közölte az ügyvezető igazgató, aki korábbi cikkünkre reagálva példákat is említett, miket valósítanak meg az adományból.
Nem igaz, hogy a Szüma Kft. használt ruhaként értékesíti a sárga színű gyűjtőkonténerekbe dobott adományokat – mondta el a február 22-én, Trükköznek a használt ruhákkal? címmel megjelent cikkünkre reagálva Rubovszky László, az ÉTA Országos Szövetség ügyvezető igazgatója. Megtudtuk, hogy a gyűjtést végző Szüma Kft. a hordásra már alkalmatlan ruhákat ipari célra hasznosítja, a bevételből többek között üzemelteti a begyűjtést végző gépjárműveit, és fizeti az alkalmazottai bérét. A szekszárdi székhelyű Szüma minden hónapban 150 ezer forint adományt biztosít az ÉTA Szövetségnek – hangsúlyozta.

Felszólítást kaptak

A Szüma Kft. felszólítást kapott, hogy március 10-éig szállítsa el azokat a gyűjtőkonténereket Szegedről, amelyeknek lejárt az engedélyük
– tudtuk meg Molnár Lászlótól, a Városüzemeltetési Iroda vezetőjétől. Korábban elmondta, hogy egyedül az újszegedi, Fésű utcai konténernek van meghosszabbított engedélye 2014. december 31-éig. Aki a rászorulóknak szeretne tiszta, jó állapotú ruhát adni, elviheti a máltaisokhoz a Csanádi utca 9. szám alá (nyitvatartási időn kívül a kerítésnél lévő ládába helyezhető a ruhanemű), vagy például a Magyar Vöröskereszt Kópé pontjához, a Napfényparkba, ahol hétköznap 9–18, szombaton 12–18 óra között tartanak nyitva.

Megírtuk, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője arra panaszkodott, egyre kevesebb ruhát kapnak, már szinte darabonként osztják ki azokat a létminimum alatt élőknek. Kifogásolta, hogy a konténerek feliratairól nem derül ki egyértelműen, mi lesz a bedobott adományokkal.

– Saját szememmel láttam többször, hogy milyen szemeteket dobnak be a gyűjtőkonténerekbe. Szakadtak, rongyosak, némelyiknek ételmaradék van a zsebében. De kétségtelenül időnként akad egy-egy használható csomag is, amire jó érzéssel mondhatom, hogy ha kimosom, egy másik ember hordhatja – fogalmazott Rubovszky. – Amikor kérdezem az intézményvezetőktől, hogy kérnek-e ruhát, szóljak-e a Szüma Kft.-nek, akkor több mint 50 százalékban azt válaszolják, hogy nem, mert tele vagyunk ruhákkal – fűzte hozzá.

A 17 éve alakult ÉTA Szövetség fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó intézményeket, szervezeteket segít. A ruhagyűjtésből éves szinten 1,8 millió forint támogatást kapnak a velük együttműködő Szüma Kft.-től. Ebből az összegből például diákönkéntes programot szerveznek Mezőberényben, Szeghalmon, Gyulán és Mezőkovácsházán. A nagy érdeklődés miatt bővítik a partnerek körét. Mentálhigiénés programjukban olyan családokat nyaraltatnak, akiknek egy-egy családtagjuk értelmi fogyatékossággal élő ember. Részt vesznek a korai fejlesztésben, lakóotthonok működtetésében, nappali ellátásban, többféle terápiás szolgáltatásban. Rubovszky László elmondta, jelenleg 74 tagszervezetük van Magyarországon, működésük az egész ország területére kiterjed. A szegedi KORINTA Alapítvány is a szervezet tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvert és lőszert rejtegetett a busz utasa

A 42 éves férfi ellen lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indult… Tovább olvasom