Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Havi 15–20 külföldi után fut a klinika – hiába?

Havonta 15–20 olyan pácienst látnak el a szegedi egyetem klinikái, akinek nincsen biztosítása, és utólag sem egyenlíti ki a számláját. Az összesen 10 millió forintos adósság állandóan újratermelődik.
A baleseti statisztikák szerint nincs különösebb változás; szinte szám szerint ugyanannyi közúti baleset történt a nyáron, mint tavaly. A megye útjain júniustól augusztusig 146 karambolnál helyszínelt a rendőrség, amelyben összesen 160-an sérültek meg könnyebben, 81-en pedig súlyosan. Három hónap alatt 19 áldozatot követeltek az ütközések. Augusztus első felét érezhettük tragikusabbnak, amikor két hét alatt 8-an vesztették életüket, és 31-en sérültek meg az utakon. A hivatalos adatok alapján a tavalyinál kevesebb külföldi okozott balesetet, ám az augusztus eleje ebből a szempontból is kivétel volt. Mi is megírtuk: az E75-ös úti autóbalesetben egy sándorfalvi fiú meghalt, utasa súlyosan sérült, a másik autóban ülő négy román közül kettő szintén súlyosan, kettő könnyebben megsérült. A klárafalvi autóbalesetben öt román szörnyethalt egy rosszkor indított előzésben. Szőregen egy, a sofőrre támadó utas miatt felborult román buszban 23-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket. A sérülteket ezúttal is a szegedi klinikára szállították.

A baleset idején a román busz több utasától hallottuk, hogy nincs biztosítása. Ettől függetlenül természetesen a sebeket, zúzódásokat a traumatológiai klinika ellátta, az orvosok elvégezték a szükséges vizsgálatokat és a sürgős műtéti beavatkozásokat. Azzal zárul a kezelés, hogy a költségéről és megfizetési kötelezettségről még Szegeden aláíratják a dokumentumokat a külföldi páciensekkel.

A román buszbaleset sérültjeit is a szegedi klinikán látták el. Archív fotó: Karnok Csaba
A román buszbaleset sérültjeit is a szegedi klinikán látták el.
Archív fotó: Karnok Csaba

Resch Józseftől, az egyetem klinikai központjának gazdasági igazgatójától megtudtuk, a költségének azonnali kiegyenlítésére a külföldi beteg többnyire nincs felkészülve. Ilyenkor a klinika utólag állít ki számlát, amelyet postán küld a beteg után. Ha utólag sem egyenlíti ki a számláját, a klinika két hónap múlva felszólítást küld, ami rendszerint eredményre vezet. Akinél mégsem, annál jogi úton próbálják behajtani a tartozást. Náció és kezelés szerint nem tartja nyilván a klinikai központ a külföldi betegeket, emiatt nem tudják megmondani, ki a baleseti „adós".

Azt viszont lehet tudni, hogy átlagosan minden hónapban 15–20 renitens beteg kintlévősége után fut az intézmény, és miközben az egykori páciensek fizetnek, gyűlnek az új tartozások is. Összesen körülbelül 10 millió forinttal tartoznak a betegek. A tételek közül a legkisebbek 50–80 ezer forintos számlák, a nagyok összege eléri a 4,5 millió forintot. Ha végképp nem boldogul a szegedi klinika, akkor – 4–5 hónap után – kéri a szakminisztériumtól a kieső bevétel megtérítését. Ez minimális esetben fordul elő – a gazdasági igazgató szerint –, mert az a biztos, amit a klinika maga szed be.

Olvasóink írták

 • 10. varadipal 2009. szeptember 09. 10:11
  „A traumatológus és egyéb szakorvos -ha lehet- hozza szállítható állapotba a beteget, és küldje tovább a honi ellátó rendszeréhez.A továbbiakban pereskedjen vele az.Nem kellene teljes gyógyulásig fektetni az adófizető pénzén, és kisebb lenne a kintlevőség.”
 • 9. Vicevi 2009. szeptember 09. 08:05
  „Babalala2 leirta a lényeget : persze h. a külföldi beteg pénze kell Ha azok nem lennének már a korházak nyugodtan becsukhattak volna, mert annyira nem fizet a TB, hogy a magyar beteg ellátása is veszélybe került. Hogy ez kinek a hibája ? A sok rokkant nyugdjasé, aki nem az + a dolgozó de tb -t nem fizető magyaroké ! Nem tudom kinek ismerős az adat : 3 millio magyar tart el 7 milliot.
  A zsebbe vándorlás az más kérdés. A magyar is ugyanúgy vándoroltat zsebből-zsebbe ! Csak erről nem szeret beszélni, és az orvosokat hibáztatja. Ez egy agyonrágott csont. Valahol, valaki elkezdte adni a jobb ellátás reményében (nyilván nem az orvos vette ki a zsebéből hanem magától adta), most meg fel vannak háborodva azok is akik adnak, és azok is akik nem.
  Reménytelen helyzetben van az egészségügyi ellátás, aki figyeli a hireket, tudja. Most még kevesebb pénzt akarnak adni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igen kell a külföldi beteg, meg a pénze. És tapasztalatból mondom, hogy azért nem megy a magyar beteg kárára az ellátása. Legalábbis nem azon a szinten, ahogy ez most ´felfújódott´.”
 • 8. floridaimagyar 2009. szeptember 09. 00:30
  „kotelezove kene tenni egyfajta biztositast a busztarsasagoknak az ilyen esetek miatt - en ha roman lennek jol beperelnem a tarsasagot - itt USA-ban milliokat kapnek ha a vezetom elaludna es eltornem a karom a balesetben.”
 • 7. r104 2009. szeptember 08. 21:34
  „A sürgősségi ellátást minden országban térítés mentesen el kell végezni. Ha további kezelés vagy műtét javasolt, de ez már nem fér bele az ingyenes sürgősségi büdzsébe, akkor a külföldi állampolgár Magyarországi képviseletén keresztül lehetne kötelezettségvállalást kérni és csak ezt követően lenne szabad a többit elvégezni. A magán embe tartozását késöbb befizeti vagy sem ez bizonytalan. De a hazája követsége által ellenjegyzett fizetési meghagyást már biztosanbe lehet hajtatni.”
 • 6. babalala2 2009. szeptember 08. 21:25
  „Az előre lebeszélt műtéteket viszont soron kívül elvégzik a románoknak. Vastagon fizetnek ... jut belőle a zsebekbe is.. bőven...
  Versengnek értük a gyógytornászok és az orvosok....
  Nem üzlet a magyar beteg.... keveset fizet a TB utánunk...és nem fizetnek annyit zsebbe sem....”
 • 5. Mil 2009. szeptember 08. 19:42
  „4-es: vagy legyél roma, buzi, muszlim, vagy mittudoménmilyen kisebbségi, és akkor nyert ügyed van e hazában :)
  Amúgy meg fizettessék ki a román TB-vel, akkor is, ha ott sincs nekik fizetve, mégiscsak az ő országuk állampolgárai.”
 • 4. kuyulu 2009. szeptember 08. 19:06
  „Nekem nagyon tetszik!! Ellátják őket,a nejem koleganőjét egy fél oráig ültették a folyosón,mert nem volt jó a Tb je. Makkosházán rabolták ki munkahelyre menet.Szép nagy seb tátongott a fején!!! Ápolónőként dolgozott abban az időben egy Önkormányzati intézetnél.Csak azt nem értem kinek kellett volna intézzni 3 év alatt a tb-jét??”
 • 3. qa 2009. szeptember 08. 19:06
  „9349779-nél az igazság. Lófaxot a klinikák és a kórházak, meg mindenkinek a seggébe! Azt. A külföldit hamarabb ellátják, mint a magyart, mert a külföldi azonnal, kp-vel fizet, a magyar után meg a TB fizet (elvileg, a gyakorlatban meg nem!). Amikor megkérdeztem, hogy ha fizetek a vizsgálatért, akkor megcsinálják-e? Mire a válasz az volt, hogy nem, magyar nem fizetheti ki a vizsgálat díját. Így az élet ezen területén is igaz az a mondás, hogy a magyar másodrendű állampolgár a saját hazájában. A kutyámnak 100x különb orvosi ellátás jut ebben az országban, mint a magyar gazdájának! Lassan megpróbálok beszerezni egy román, szerb, vagy mindegymilyen állampolgárságot...”
 • 2. baja2005 2009. szeptember 08. 18:16
  „Ha pedig a magyar paraszt esik be, akkor ha nem érvényes a TB-je úgy el küldik mint a pinty. A külföldivel miért nem lehet megcsinálni?
  Egyébként a román is EU-tag, s szerintem rá is vonatkoznak az EU-s szabályok (nemzetközi TB kártya) kedves egyetemi "főgazdaságos"”
 • 1. szatyi 2009. szeptember 08. 11:03
  „Nem baj, majd én kifizetem az adómból. És nem lázongok, ha miattuk órákat,napokat kell várnom az ellátásra. Én megértem, hogy "csak" egy hülye helybéli vagyok, aki nem fizet zsebbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell az automatáknak a 200 forintos pénzérme

Hétből egy – ez az eredménye gyorstesztünknek, amiben azt vizsgáltuk, hogy elfogadják-e a fém 200-ast a szegedi belváros automatái. Tovább olvasom