Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Havi 44 millióért őrzik az üres szegedi tévét és rádiót

Szeged - Nemsokára kiürítik a március 15-én bezárt szegedi körzeti tévé- és rádióstúdiót. Az épületeket őrzik. A műsorgyártás egy harmadik helyszínen folytatódik, ami körül sok a kérdés.
Több mint három hete, március 15-én bezárt a szegedi körzeti televízió és rádió. Cikkünk írásakor kerestük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) is, a válaszokat viszont csak pár nappal az írásunk megjelenése után küldték el. A sajtóosztály azt írta, a dolgozók elvitték személyes tárgyaikat az épületekből. A tévé Kálvária téri és a rádió Stefánián álló székházából az eszközök egy részét az új szegedi gyártópartner megvásárolja, a többit április közepéig elviszik a budapesti Kunigunda útjára. Utána üresen áll a két objektum.

Ezeket bérbe adják vagy visszaadják az állami vagyonkezelőnek. A tévé őrzése havonta 22 millió 550 ezer forintba kerül, a rádióé 22 millióba. Az 55 szakember elbocsátásáról azt közölték, hogy az utóbbi négy évben Szegedről 4 lépcsőben küldtek el munkatársakat. 2011-ben 23-an távoztak, 3-an a rádióból, 20-an a tévétől. A második hullámban 1 tévésnek szűnt meg az állása. A harmadik etapban 7 embert, 2 rádióst és 5 tévést menesztettek, az utolsó csoportban 24-en távoztak. Közülük 2 munkatársat foglalkoztatnak tovább Budapesten.

A körzeti rádió bezárt székháza a Stefánián. Fotó: Frank Yvette
A körzeti rádió bezárt székháza a Stefánián. Fotó: Frank Yvette

A Kossuth Lajos sugárúti – volt MHSZ-székházbeli – új rádió- és tévéstúdióról alig adtak felvilágosítást. Legtöbb kérdéssel a partnercéghez irányítottak. Annyit közöltek csak, hogy az MTVA egyes kisebbségi és magazinműsorokra kötött nem kizárólagos szerződést a szegedi székhelyű kft.-vel. Román, szlovák, horvát, német, szerb kisebbségi műsorok, valamint a Kvartett és az Alpok-Duna-Adria című műsorok készülnek náluk. Ez a cég az MTVA tárgyi eszközeit nem használja.

Kerestük az új gyártóbázis vezetőjét, hogy bemutathassuk a munkájukat. Ő előbb e-mailben kérte kérdéseinket, majd miután háromszor is átküldtük, és telefonon is sürgettük a választ, a munka nyugalma érdekében nem kívánt reagálni. Azt mondta, túl sok gazdasági jellegű kérdést tettünk fel.

A közpénzek elköltésével kapcsolatban a következőket tudakoltuk: Mi az új stúdió/cég neve? Mekkora a stáb? Az új stúdió helyét bérlik, vagy saját tulajdon? Mekkora és mennyi volt a vételára, illetve mennyi a havi bérleti díja? Mennyibe került a berendezése? Milyen technikát használnak? Tévé- és rádióstúdió is egyben? Milyen műsorok készülnek? Mióta működik?

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem leégett egy egyhektáros terület Alsóvároson

A szegedi tűzoltók és az alsóvárosi polgárőrség tagjai akadályozták meg a tüzet a Boszorkány sziget és a Ballagi tó sor között. Tovább olvasom