Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Havonta többtucatnyi támadás

Szeged - Havonta több tucat verbális és fizikális atrocitás éri az egészségügyi dolgozókat Magyarországon. Szeretnék, ha közfeladatuk ellátásakor a pedagógusokhoz hasonlóan őket is fokozott védelem illtetné meg.
A nyár elején döntött a parlament a büntető törvénykönyv szigorításáról: a közfeladatot ellátó pedagógus ellen elkövetett bűncselekmények esetében megemelték a kiszabható büntetési tételek mértékét. 2-től 8 évig, vagy 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntetik a támadót.

A Magyar Orvosi Kamara még a szigorítás elfogadása előtt kérte a kormánytól, hogy a készülő törvényben az egészségügyi dolgozókat is a pedagógusokhoz hasonló védelem illesse meg, de az ágazatban dolgozók kimaradtak a fokozott védelem alól.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kitart a kérés mellett.

Mint az elnök elmondta, az egészségügyről szóló törvény szerint jelenleg csak bizonyos esetekben – például látlelet kiadása, a keresőképesség, illetve az egészségkárosodás mértékének elbírálása és a hatóság megkeresésére vagy megrendelésére végzett vizsgálat során – minősül egy egészségügyi dolgozó közfeladatot ellátó személynek.

Most csak akkor védi a törvény az egészségügyi dolgozót, ha ügyelet közben éri támadás. Fotó: Veréb Simon
Most csak akkor védi a törvény az egészségügyi dolgozót, ha ügyelet közben éri támadás.
Fotó: Veréb Simon

– Havonta több tucat olyan esetről szerzünk tudomást, amelyben kollégáinkat verbálisan vagy fizikálisan bántalmazták. Ráadásul sok atrocitás – a dolgozók szidalmazása, a nővérek szexuális zaklatása, megpofozása – nem is kap nyilvánosságot. Ha egy egészségügyi dolgozót ügyeleti szolgálatban ér támadás, akkor azt a törvény közfeladatot ellátó személy elleni támadásnak minősíti. Ha ugyanez délelőtt történik vele, már nem számít annak – hívta fel a figyelmet az egészségügyről szóló törvényben található furcsa ellentmondásra a kamaraelnök.

Csongrád megyében nem jellemzőek az egészségügyi dolgozókat érő támadások – de négy éve például egy 21 éves, ápolónőként dolgozó medikát szúrt hasba egy késsel egy idős asszony a Szegedi Tudományegyetem II. számú belgyógyászati klinikájának kardiológiai osztályán, amikor a lány az ágyához akarta kísérni a nénit. A rendőrség eddig is közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított büntetőeljárást az ellen, aki egészségügyi dolgozóra támadt annak munkaideje alatt a nap bármely szakában.

Hivatalos és közfeladatot ellátók

A Btk. szerint – a teljesség igénye nélkül – hivatalos személynek minősül a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az alkotmánybíró, a bíró, az ügyész, és a jogszabály alapján közhatalmi, államigazgatási feladatokkal megbízott szervnél, testületnél az a személy, aki közhatalmi, államigazgatási feladatot lát el – például a rendőr. Közfeladatot ellátó személy a honvédség szolgálatot teljesítő katonája, a mentőszolgálat tagja, a polgárőr és a lelkész.  

Technikai hiba

Technikai hiba történt Szócska Miklós szerint. Az egészségügyi államtitkár megjegyezte: a tárca korábban is szorgalmazta az egészségügyi dolgozók fokozott védelmét, és most is azon az állásponton van, hogy súlyosabb büntetést kapjon az, aki megtámadja őket. Azt még nem tudni, hogy a kormány mikor akarja újra módosítani a jogszabályt. Gyenes Géza, a Jobbik országgyűlési képviselője tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján üdvözölte az egészségügyi kormányzati kezdeményezést, de hangsúlyozta: „nem technikai hiba miatt maradtak ki a törvényből az egészségügyi dolgozókra vonatkozó passzusok, hanem egyszerűen nem fogadták el a Jobbik kezdeményezését".

Olvasóink írták

 • 12. papsajt 2010. szeptember 11. 09:02
  „az egészségügyi dolgozókat más okból támadják!
  a tanárt általában kultúrálatlanok ütik meg, de a kórházban más a helyzet. Normális embernek is elfogy a türelme, amikor azt látja mennyire lesz..rják a beteget. Az asszisztens jót beszélget telefonon ,a doktor kávézni van, a beteghordó lóg valahol...”
 • 11. web 2010. szeptember 09. 20:37
  „Ha már privát betegként érkezem a rendelőbe, miért szükséges a taj kártyám? miért nem elég a nevem? és más azonosítóm”
 • 10. varadipal 2010. szeptember 08. 08:20
  „A MÁV Eü. központban háziorvosi beutalóval 2 és fél hónapra vállalnak egy hasi ultrahangot TB-re, és 3/jól látod:három/ napra 4500-ért. Ugyanaz az orvos, ugyanabban a rendelési időben, ugyanazon a gépen.És ez még ki is van írva a rendelőnél. Kiváncsi vagyok, hogy a kifizetett 4500.-Ft után a Tb-hez is benyújtja -e a számlát a vizsgálat elvégzéséről.Csoda, hogy az emberek felkapják a vizet? Ki merte bérbe adni az orvosnak az állam gépeit, amíg hosszú sorok várnak vizsgálatra a nekik járó ingyenes ellátás címén,a Tb költségén? A doki az ajtókon lévő táblák szerint egy folyosón két helyen rendel azonos időben, és még a fizető betegeit is soron kívül tudja fogadni. Nincs itt véletlenül valami maffia szerű szövetség? Mesterségesen sort csinálnak, hogy a baleket lehúzhassák.Kik osztoznak az extraprofiton? Erről is olvsanék pár sort.”
 • 9. mag 2010. szeptember 08. 07:00
  „DE NÉHA MEG IS ÉRDEMLIK”
 • 8. helsinkirokker 2010. szeptember 07. 19:39
  „Szerecsenmosdatás. Szégyen.”
 • 7. deszkás 2010. szeptember 07. 19:04
  „Technikai hiba? Mint az eredetiségvizsgálat?”
 • 6. gróf 2010. szeptember 07. 17:26
  „Mentő(s) ismerősöm mesélte, hogy leintik őket a cigótelep mellett amikor arra mennek (másik megye), hogy fáj a feje adjon gyógyszert...majd mikor mondják, hogy ez nem az a szolgáltatás akkor 1 óra múlva kamu szöveggel kihívják a telepre őket...a doki kinyalja a seggüket félelmében aztán később a magyar betegeket alázza, meg zsebeli be a hálapénzt...bizony ez igaz!”
 • 5. dodó 2010. szeptember 07. 16:27
  „,,nem technikai hiba miatt maradtak ki a törvényből az egészségügyi dolgozókra vonatkozó passzusok, hanem egyszerűen nem fogadták el a Jobbik kezdeményezését"

  Ezzel is a beilleszkedísüket támogassuk!”
 • 4. nyomdasz63 2010. szeptember 07. 16:23
  „Ezt lehet fokozni,ha ROMÁN cigány fekszik a kórteremben!”
 • 3. KolompárRómeó 2010. szeptember 07. 15:09
  „2. hozzászólás gróf 2010.09.07. 14:22

  Én is láttam annak idején. Nem elég, hogy büdösek, de magasról tesznek a szabályokra, üvöltöznek és szólni sem mer az ember nekik, mert attól fél, hogy előkerül a bicska, meg a kard.

  Nem, nem előítélet, hanem tapasztalat.”
 • 2. gróf 2010. szeptember 07. 14:22
  „1!
  Szülészeten a kismamák legnagyobb félelme, hogy mennyi cigó lesz a szobájukban, jönnek a rokonyok, ricsajoznak, tömegelnek és nem mennek ki amikor szoptatna a fehér nő, szólni meg senki nem mer nekik hiszen az rasszista!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. szeptember 07. 14:09
  „Amikor arról ír az újság, hogy orvosokat, ápolókat bántalmaztak, jórészt a meg nem értett színes kultúra jut az eszembe. Nem véletlenül...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuláskontroll: valóság, nem álom

Szeged - Tizedére csökkent a tanulásra fordított időm! - ez minden diák vágya, s a Tanuláskontroll… Tovább olvasom