Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Hazahozták Seres Gabriella holttestét

Hazahozták a magyarkanizsai temetőből, majd Csanádpalotán elhamvasztották Seres Gabriella holttestét. A lány július 29-én merült el Szegeden a Tiszában, testét 31-én találta meg egy halász a folyó vajdasági szakaszán, rá két napra pedig Szerbiában eltemették. A szülőknek a hazahozatalkor is akadt idegeskednivalójuk.
Seres Gabriella útja véget ér. A hamvait tartalmazó urnát szülei vették át Csanádpalotán. Fotó: Frank Yvette
Hazahozták a vajdasági Magyarkanizsáról a július 29-én a szegedi Laposnál a Tiszában elmerült 14 éves Seres Gabriella holttestét. A lányt két nappal később, a határ túloldalán egy halász találta meg. A boncolás után Gabit a kanizsai Nagytemetőben, jelöletlen sírba helyezték. A családot augusztus 14-én értesítették, hogy valószínűleg lányukat hantolták el a vajdasági városban. Az édesapa, Seres Lajos fénykép alapján azonosította lányát, akit minél hamarabb szeretett volna hazahozatni. Erre csak tegnap, a DNS-vizsgálat lezárása után kerülhetett sor.

– Egy hete kaptuk a hívást a konzulátusról, hogy a minták megegyeznek – mesélte Seres Lajos. Az eredmény birtokában Dér Seregelj Edit, bírósági elnök elrendelte a kihantolást.

A kanizsai temető bejáratán tegnap reggel kilenckor a „2006. szeptember 7-én 8-12 óra között a temető zárva" felirat volt olvasható. A bejárat előtt posztoló polgári szolgálatos katonák csak a szülőket és a temetkezési vállalkozó – aki a hazaszállítás és a hamvasztás költségeit is állta – kocsiját engedték be. Nem sokkal később megérkezett Dér Seregelj Edit is, aki ígéretet tett a médiának, bemehetnek a temetőbe. Szavát betartotta, az újságíróknak a sírtól ötven méterre jelölt ki helyet. Az exhumálás már zajlott, a nyughely körül a szerb hatóságok emberei, Hercegfalvi József magyar konzul és a család állt. Amikor a föld alól előkerült a koporsó egyik szeglete, a lány nevelőanyja, Martonosi Györgyné sírva borult Seres Lajos nyakába. Gabi koporsóját fél tizenegykor emelték ki a földből. A bírósági elnök kérdésére, hogy a hatóság vagy a család részéről látni szeretné-e valaki a holttestet, végül mindenki nemet mondott.

– Az arcát így is láttuk, az álláról azonnal felismertük – mondta Martonosi Györgyné, miután Gabit áthelyezték egy uniós szabvány szerinti fémkoporsóba. A család ezután a konzul kíséretében Szabadkára ment, ahol a szerb nyelvű okmányokat és a halottszállító levelet vették át. A halottas kocsi ezután a csanádpalotai halotthamvasztóba tartott, de idehaza még egy fordítóirodát is fel kellett keresniük: magyar nyelvű okmányok nélkül a hamvasztó nem vállalhatta az égetést. Itt szembesültek azzal, hogy a konzulátuson elfelejtették az okmányokra írni a „hamvasztható" megjegyzést. Végül többórás idegeskedés és utánajárás után a szegedi rendőrség segítségével elérték, hogy mire Csanádpalotára érnek, a konzulátus faxon elküldje a magyar nyelvű fordítást, a szükséges kiegészítésekkel. Az iratok végül megérkeztek, így elhamvaszthatták Gabi testét.

A lány hamvait egy fehér kerámiaurnában adták át a gyászoló családnak, ami végül arra a kegyhelyre került, amit Seres Lajos alakított ki lánya szobájában. – Reméljük, békét talál itthon és a mi lelkünk is megnyugszik majd – mondta a megtört édesapa.


Gyászol a család

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett kislányunk, Seres Gabriella 14 éves korában tragikus körülmények közt elhunyt. Megemlékezést szeptember 9-én, a Lechner téri templomban, délelőtt 11-kor tartunk. Szeretnénk köszönetet mondani Ambrus József temetkezési vállalkozónak, a Harmónia Lakóparknak, és mindenkinek, aki anyagilag és lelkileg segítette kislányunk hazajövetelét" – áll Seres Lajos és Marosvári Györgyné lapunkhoz eljuttatott közleményében, akik lányuktól az Edda zenekar néhány sorával kívántak elbúcsúzni. „Utolsó érintés, utolsó ébresztés. Amit megőrzünk egymásról, az álomszép".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeri és Szokol: nosztalgia zenével és filmmel

A retroőrület hullámait lovagolja meg két szegedi amatőr lemezlovas. Szokol Szilárd és Megyeri Tamás… Tovább olvasom