Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hazai cégek egyesítik erőiket

Szeged - Megalakult a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszter, a MIÉNK. Tegnap Szegeden 30 magyar tulajdonban lévő építőipari vállalkozás csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek szellemi atyja a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Varga Mihály.
Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum dísztermében tartotta alakuló ülését, és mutatta be szakmai programját tegnap a MIÉNK, a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszter. Elnöke Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, a 30 csatlakozó között pedig a régió építőiparban érdekelt, kizárólag magyar tulajdonú vállalkozásai szerepelnek. A klasztert két oktatási és tudományos műhely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a CEU, a Közép-európai Egyetem támogatja.

Varga Mihály, a klaszter szellemi atyja, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta: ez egy erőforrás alapú együttműködés lesz, amely rövid időn belül 10 ezer ember erejét és tudását, és már most a csatlakozó vállalatok eszközállományát tudhatja maga mögött.

Megalakult a MIÉNK, az építőipari klaszter. Fotó: Karnok Csaba
Megalakult a MIÉNK, az építőipari klaszter.
Fotó: Karnok Csaba

A klaszter a jövőbeni munkákra szerveződött, de már most is kaphat feladatokat a KÉSZ csoport munkáira – magyarázta a vezető. Az új szerveződés regionális szintről induló országos, majd nemzetközi méretű gazdasági erővonalat szeretne létrehozni. A különböző régiókban úgy kívánnak megjelenni, hogy elsősorban az ottani szakembereknek adhassanak munkát.

Pintyőke Marcell, a KÉSZ Építő Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója tegnapi előadásában így fogalmazott: „Sokat tudunk egyenként, és még többet tudhatunk együtt." Azt mondta, elkezdenek rendet rakni a több sebből vérző építőiparban, amihez támogatást kaphatnak a kormánytól. Cél az is, hogy összefogjanak a multikkal szemben, mivel a hazai tulajdonú építőipari vállalatok jelenleg hátrányos helyzetben vannak.

Az alapítók

Néhány név az alapítók közül, a teljesség igénye nélkül: Alukonstrukt Építőipari Kft., Plus-Abacus Tetőfedő-Szigetelő Kft., Autoferr Zrt., Szignum Építő Fővállalkozó Kft., Szeplast Nyílászáró-Gyártó Kft., Impulzus Kft., GÉM Kft., Relavill Kft.

Olvasóink írták

 • 5. Mathiasking 2010. október 17. 13:25
  „A FIDESZ közeli érdekeltségű építőipari tömörülés! Gondolj bele, hogy az újjáépítést az árvíz sújtotta területeken és a zatty katasztrófa helyén szerintetek ki fogja megkapni? Nem lesz nehéz eltalálni. De legalább magyar alapokon van.”
 • 4. Ganxta 2010. október 16. 21:20
  „Nem tudom miért de az az érzésem, mintha a Nógrádi receptet látnám viszont. Csak nehogy a klasztertagoknak is azt kelljen tenni, mint a mórahalmi parasztoknak a tész-szel. Behordani a lóvét...”
 • 3. macs 2010. október 16. 16:06
  „Szerintem ez a tömörülés még nagyon messze van a klasztertől, inkább csak amolyan szoft hálózat. Arra mindenesetre jó, hogy kellő mennyiségű támogatást szerezzen.
  Tetszik a kijelentés, hogy a több sebből vérző építőipart akarják rendbehozni. Talán valaki szóljon, hogy fizetőképes megrendelések nélkül, csak kormányzati támogatásokkal nem lehet fejlődőképessé tenni egyetlen céget sem.
  Egyébként az építőipar a fekete munkások alkalmazásában élenjáró ágazat, lehet, hogy ezen kéne változtani. Meg fel kéne hagyni a "piramisjáték szerű" építkezésekkel. (kezdek egyet, majd a másodikba, harmadikba, n-dikbe belépők pénzével folytatom, majd egyszer talán befejezem).”
 • 2. fLeTo 2010. október 16. 14:09
  „A KÉSZ akar mindent, még jobban tönkre teszik az építőipart... Ők hozták be az építőiparba a 90 napos utalást, ha nem tetszik és előbb akarsz a pénzedhez jutni 5%-ot lecsippentenek belőle. Szánalmas egy banda.Megcsinálod a melót azt 3 hónapig ül a pénzeden. Arról nem is beszélve, hogy visszatart 10 százalékot garancia miatt. Természetesen, ha letelik a garancia és nem volt probléma a munkáddal a 10 százalékodat alig tudod kikönyörögni tőlük.
  A fuvarozóknak meg évente tíz százalékot kell jattolni a s szállítmány szervezőnek, hogy fuvart kapjon.
  Nem lenne sehol sem a KÉSZ, ha nem kapták volna meg anno az Expo elmaradása miatti kártérítést.”
 • 1. x 2010. október 16. 10:42
  „Miénk a gyár, nekünk dudál!
  Nyílt a klaszter, ezt ne b@szd el!
  "Pintyőke Marcell, marketing- és kommunikációs igazgató" a reménységem.
  ROTFLMAO”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két zebra készül, de csak halottak napja után

Az idei halottak napjára sem lesz zebra a szegedi Belvárosi temető két bejáratánál. Tovább olvasom