Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hazai Ízek Fesztiválja: a magyar termékeket erősítik Szegeden

Szeged - A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőinek piaci erősítése a fő cél - derült ki szombaton a szegedi megyeházán megrendezett Hazai Ízek Fesztiválján és szakmai fórumon.
- Olyan példaértékű rendezvényt tartunk Szegeden, amelyre elhozzuk azokat a nagyvállalatokat és multi cégeket, amelyek hajlandóak szóba állni magyar termelőkkel, illetve magyar gyártókkal, ezáltal is serkentve a hazai kereskedelmet - mondta el sajtótájékoztatón Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke. A klaszter és a Csongrád Megyei Kormányhivatal összefogásával rendeztek szombaton Magyar élelmiszeripari és beszállítói fórumot és konferenciát a szegedi megyeházán - első alkalommal.

Szakemberképzés és utánpótlás-nevelés, a helyi beszállítói kapcsolatok élénkítése és az élelmiszeripar gyártóit, termelőit, feldolgozóit és forgalmazóit együttműködésre ösztönző klaszter - egyebek mellett ebben látják a magyarországi agrárium fejlődésének lehetőségét vezető szakemberek.

Hazai Ízek Fesztiválja: a magyar termékeket erősítik Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

- Úgy tűnik, trendforduló kezd megvalósulni Magyarországon egy mezőgazdasági és élelmiszeripari mélypont után. Kezdenek érdeklődni a beszállítók, a multinacionális, kis- és nagykereskedők a magyar termékek iránt - hangsúlyozta B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott, aki személy szerint is elkötelezett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megyei és országos helyzetének erősítéséért. A kormánymegbízott szerint a valós igény akkor jelentkezik, amikor a magyar fogyasztó bármelyik áruházban a magyar árut választja. Hozzátette: Csongrád megye a sok napsütésről is ismert, innen indultak el mindig a primőrök az országban.

Másfél-két éve kezdett megnövekedni az igény a fogyasztók részéről a hazai élelmiszerekre, a kereskedők pedig érzékeny antennákkal figyelik a folyamatokat - véli Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kitért arra, hogy szeptember 1-je előtt nem volt törvényi háttere annak, hogy valaki milyen alapon jelölt magyar terméknek egy adott árut. Több hónapos szakmai és kormányzati munka után készült el az a rendelet, amely az önkéntes védjegyhasználatról szól. Pontosan meghatározták, mi az, ami magyar termék lehet, mi az, ami hazai termék, illetve hazai feldolgozású termék - ezekhez a kategóriákhoz különböző kritériumoknak kell megfelelni.

Az idei évben megalakult az Axiál Akadémia, amelynek fő célja, hogy OKJ-s és akkreditált képzésekkel jól képzett munkaerő utánpótlást biztosítsanak - tudtuk meg az Axiál Zrt. minőségbiztosítási igazgatójától, Polyák Tamástól.

- A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) a mai naptól teljes körű tagja a Magyar Gasztro Térkép Klaszternek - jelentette be Krivács András, az MNGSZ elnöke. Azt is kiemelte, hogy szombaton partnerségi megállapodást kötöttek a Mirbest Kft.-vel, amely mostantól a szövetség gyémánt fokú támogatói státuszát is megkapta. Az MNGSZ nyolc séffel részt vesz az októberi erfurti kulináris olimpián - 39 nemzet között képviselik Magyarországot az évente körülbelül 50 ezer látogatót vonzó rendezvényen.

Hazai Ízek Fesztiválja: a magyar termékeket erősítik Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Eötvös Barbara, a Tesco Global Áruházak Zrt. kormányzati kapcsolatokért felelős menedzsere kifejtette: már 2009-ben felismerték, hogy számos olyan kis- és középvállalkozás van hazánkban, amelyek méretüknél fogva nem biztos, hogy az áruházláncot országos szinten el tudják látni termékeikkel, ezért regionális beszállítói fórumokat indítottak. Regionális szinten hármas beszállítói stratégiát hoztak létre: felkeresik azokat a vállalkozásokat, amelyek jó minőségű magyar termékeket gyártanak, a második lépcsőben lehetőség szerint országos szinten is elindulhatnak a termékekkel, harmadrészt export piacokban kezdenek gondolkodni.

A megyeházán és az előtte lévő parkolóban termékbemutatókkal, kóstolóval is várták az érdeklődőket a fesztiválon és a konferencián vendégeskedő cégek.

Olvasóink írták

 • 5. Neszemetelj! 2012. szeptember 25. 20:05
  „Gyönyörű kis fesztivál lehetett a vendég listát elnézve :))”
 • 4. kontál52 2012. szeptember 24. 08:30
  „Elég zártkörű "fesztivál" volt.”
 • 3. stunde 2012. szeptember 24. 08:18
  „Jó tudni így hétfőn hogy mi volt szombaton...”
 • 2. jozko 2012. szeptember 22. 23:18
  „Romjaiból kell a magyar mezőgazdaságot, a mezőgazdasági termékeket feldolgozó ipart ujjáéleszteni!

  Remélem, sikerül.
  Hatalmas kárt tettek azok a címeres gazemberek, akik elkótyavetyélték a piacainkat, szélnek eresztették a hozzáértő termelőket, értékes tenyészállományt pusztíttattak ki, lerontották a termőföldet, lezüllesztették a feldolgozóipart , az értékesítési hálózatot!

  Innen szép nyerni!”
 • 1. gasztroblogger 2012. szeptember 22. 16:56
  „Nagyon jó ez a meglátás, én is szívesebben veszem a hazai terméket, mint a külföldit. Gratulálok! Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt az udvari burkolat a szegedi Oroszlán utcában

Balesetveszélyes az udvari burkolat, hullik a vakolat a függőfolyosón az Oroszlán utca 4.-ben. Tovább olvasom