Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hazai siker a mórahalmi Vágtán

Mórahalom - Megkezdődött a Nemzeti Vágta Dél-alföldi előfutama Mórahalmon. Négy lovat kizártak, kettő meg sem érkezett, végül hét versenyző küzdött meg egymással. Délelőtt már ki is derült, melyik három település fut az esti döntőben: Algyőért, Bordányért és Mórahalomért lehet szurkolni 18.30-tól.
A Dél-Alföldi Vágta döntője 19.30-kor indult. Bordányért 10 éves szürke herélt magyar sportló, Friderikusz, Mórhalomért a 11 éves magyar félvér kanca, Remény, Algyőért pedig a 7 éves fekete félvér kanca, Csillag futott.

Vágta Mórahalmon - GALÉRIA

Szépek szépe lányok a Vágtán

Mórahalom negyedik éve látja vendégül a delmagyar.hu online valóságshowjának, az Opel C-Mobil Szépek szépének a jelöltjeit. A játék néhány hete ért véget és a lányok máris visszatértek a homokháti kisvárosba, ahol életük egyik legfelejthetetlenebb hetét töltötték. A szépségek bizonyították: imádják a négylábúakat - nemcsak messziről drukkoltak a versenylovaknak, de meg is simogatták őket.

 
Vera ezer százalék, hogy a második lesz. Vagy első. Ha harmadik, gyalog megyek haza – veregette meg indulás előtt kislánya vállát egy férfi, aki az algyői indulónak szurkolt. Aztán a lovak elindultak és egyre inkább egyértelművé vált, a férfi lassan ér majd haza. A mezőny egyetlen női lovasa ugyanis jócskán lemaradt másik két versenytársától, akik a második kör végére egészen szoros csatát vívtak. Bár Mórahalom lova már rögtön a rajt után az élre állt és sokáig nagy fölénnyel vezetett, a befutón már ott volt szorosan a nyomában a bordányi induló is. A győzelmet azonban már nem tudta elvenni a hazai színekben versenyző lótól és lovasától.

A harmadik továbbjutót rendezőkét Mórahalom jelölheti ki. Bár még nem döntöttek véglegesen, a verseny szervezői azt mondták, valószínűleg a mórahalmi lovat, Debórát indítják majd, melyet ezen a versenyen nem engedtek versenyezni. Az állatot felajánlják majd valakinek, hogy lovagolja meg az országos bajokságon.

Szépek szépe lányok a Vágtán - GALÉRIA

Jól kaptam el a rajtot, ezen nagyon sok múlt – értekelte győzelmét pár perccel a befutó után Ungvári András, aki utólag elárulta: nagyon aggódott a futam előtt, hiszen lova egész nap alig ivott. Végül azonban így is hozta a sokak szerint papírformának számító végeredményt, így Vida Csabával együtt ott lesznek szeptember 25-én és 26-án a fővárosi Hősök terén, a Nemzeti Vágtán.

Vágta Mórahalmon - GALÉRIA

Korábban:

Tegnap még építették, ma már a Nemzeti Vágta Dél-alföldi előfutamát rendezik a Futó Dobó Lovasparkban Mórahalmon. A vadonatúj lovaspályán dől el, mely három ló és lovas képviselheti régiónkat a fővárosi versenyen. Az 580 méter hosszú homokcsíkon két kört kell megtenniük a lovasoknak.

Vágta Mórahalmon - GALÉRIA

Program szerint az előfutamokat két részletben bonyolították volna le, délelőtt és kora délután. A kezdés azonban több mint egy órát csúszott: a mentőket egy balesethez riasztották, így nem tudtak a parkban lenni, e nélkül pedig nem kezdhették el még a bemelegítést sem a versenyzők. Így a menetrend is borult és a szervezők úgy döntöttek, a három előfutamot egyszerre tartják meg.

Voltak, akik hiába érkeztek: a futamok előtt több lovast kizártak. - Az idei év újítása, hogy telivérek nem indulhatnak a vágtán – mondta el Miksi István versenyigazgató. - A félvérek viszont általában ugró lovak, melyek gyakran sérülnek. Azt gondolom, a versenybizottság kissé szigorú volt: mivel a tavalyi vágtán több baleset is történt, óvatosak voltak és sérülések miatt négy lovat nem engedtek elindulni.

Vágta Mórahalmon - GALÉRIA

A topolyai versenyző lovát nem a bírók, hanem a határőrök tartóztatták fel: nem engedték át a határon. Ő a szervezőktől kapott „pótlovat". A nyíregyházi ló pedig meg el sem indult: azt az állatot a csontkovács nem engedte versenyezni.

Végül heten, három futamban mérkőztek meg a délelőtti előfutamon. Elsőként Bordány képviseletében Vida Csaba Friderikusz nevű lován, Makó képviseletében Nagy György Richárd Madeira Szikrázón és Topolya képviseletében Davidovity Deán Bellával lépett pályára. A nem túl szoros küzdelemben Bordány jutott be a döntőbe.

Vágta Mórahalmon - GALÉRIA


A második futamon Mórahalom és Temerin mérkőzött. Ungvári András Remény nyergében már az elején hatalmas előnyre tett szert, így a második körben már vissza is vett az iramból. Ellenfele, Morvai Zoltán és Metaxe így sem tudta őt megszorongatni. Több versenyzőtől is hallottuk később: ezt a lovat nem lehet megfogni. A házigazdák tehát duplán is bebiztosították magukat: a rendező jogán ugyan lehetőségük van egy lovat a fővárosi döntőbe delegálni, egyelőre azonban úgy tűnik, nem lesz szükségük arra, hogy így jussanak a legjobbak közé.

A harmadik előfutamban indult a mezőny egyetlen női versenyzője: Algyő képviseletében Novákovics Vera, Csillaggal. Ellenfele az ásotthalmi Horváth László volt Fernando Formás nyergében. Ez volt az egyetlen futam, mely igazán szoros volt: a két ló szinte fej fej mellett ért célba. A győztes Algyő lett. A 28 éves lovas lány elárulta: lett volna még erő a lovában, kicsit vissza is kellett fogni, hogy maradjon ereje estére, a döntőre.

Vágta Mórahalmon - GALÉRIA

A délelőtti előfutam után Novákovics Vera elégedett volt: élvezte a versenyt. A 28 éves fóti lovas a negyedik előfutamon vett részt lovával, más településeken is futottak az elmúlt időszakban. Az állattal már összeszokott párost alkotnak, hiszen január óta együtt tréningeznek, hetente 4 alkalommal találkoznak. Bár a Nemzeti Vágtán idén indult el először, vagyis tapasztalata még nincs sok, azt mondta, bízik benne, hogy este bejutnak a döntőbe. Amikor egyetlen női versenyzőként arról kérdeztük, számít-e a lovas neme, azt válaszolta: természetesen. - Egy nő nem csak irányítja, hanem szereti, babusgatja is a lovat. Ez szerintem nagyon sokat számít.

Sokak tartják favoritnak Ungvári Andrást és Reményt, akik Mórahalom színeiben indulnak a Vágtán. A 30 éves ceglédi fiatalember az előfutam után mégis úgy fogalmazott: véleménye szerint lova nincs teljesen jó formában. - Két napja nem eszik jól – magyarázta. A fiatalember saját lovával versenyez, de a Vágta újdonságnak számít nekik, mivel Remény ugró ló. - Úgy vettem észre, az elején kilövi magát és a végére elfogy. Ráadásul elég stresszes is, nem tudom, mennyit vett ki belőle az előfutam. Titokban azért mégis azt várom tőle, hogy este beszalad elsőnek a célba.

A döntőt 18.30-kor rendezik, melyben Bordány, Mórahalom és Algyő mérkőzik meg. Az első és a második helyezett vehet részt a Nemzeti Vágtán, Budapesten, a Dél-alföld harmadik képviselőjét a verseny házigazdája, Mórahalom nevezheti meg.

Olvasóink írták

  • 2. uborka 2012. július 23. 12:54
    „GRATULÁLOK MIKSI ÚRNAK, HISZEN Ő EGY VÉRBELI LÓ TARTÓ ÉS HATALMAS TUDÁSA VAN A SZERVEZÉSBEN,ÉS A VERSENYEZTETÉSBEN. JÓ LENNE,HA ENNEK AZ EMBERNEK NAGYOBB BELE SZÓLÁST ADNÁNAK AZ ORSZÁG LÓ VERSENY MEG RENDEZÉSÉBEN.”
  • 1. benq 2012. július 21. 16:04
    „még mielőtt bár ki is szidni kezdené a határőröket, kérem igazítsák ki a cikket, mert a határrendészeknek semmi közük az állatok ki-be léptetéséhez, tartozó papírmunkához!
    Az a NAV hatásköre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hónapja élnek járadék nélkül

Két gyerekkel él a férje nyugdíjából egy balástyai asszony. Lejárt áprilisban a rehabilitációs járadéka, azóta nem kap ellátást. Tovább olvasom