Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Hazai üdülőhelyek ingatlanpiaca

Nemcsak a Balatonnál, a nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein is folynak infrastrukturális és turisztikai beruházások, ezek hatással lehetnek a Dunakanyar, a Fertő-tó és a Velencei-tó környékének ingatlanpiacára.
A Dunakanyarban az év első negyedévére inkább a pangás volt a jellemző, csak később nőtt meg az érdeklődés. Esztergomban és környékén a lakásárak 8-10 millió körül alakulnak a távfűtéses panel kategóriában. Családi házakat már 18 millió forinttól lehet találni, ugyanakkor az igényes, kiváló környéken lévő ingatlanok 60 milliós ársávban mozognak. Új lakások nem túl nagy számban és inkább csak Esztergom és Nyergesújfalu körzetében épülnek.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a Dunakanyar – legalábbis az Esztergomtól Dömösig húzódó szakasza – elveszítette régi fényét. Az ingatlanárak Dömösön például hihetetlen mélységeket érnek el, 60 négyzetméter körüli nyaralót már 8-9-10 millió forintért lehet kapni. Szentendrén és környékén a családi házak 25 millió forinttól elérhetők. Az elsődleges célpont Budakalász, Szentendre és esetleg Leányfalu. Akik számára a közlekedés fontos szempont, azoknál szóba jöhet még Pomáz is.

Velencétől Gárdonyig

A Velencei-tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemző. Ez elsősorban a nyaralóingatlanokra igaz, ami azért nem indokolt, mert a magán-idegenforgalom jelentősen csökkent az elmúlt években. Több új lakóprojekt is indult mostanában, Gárdonyban, az Éva Házban 220, Velencén, a Rózsakertben 290 ezer forint a jellemző négyzetméterár. Ezen túl az északi oldalon lévő Sukorói Otthon-projekt az átlagembert, a velencei Venezia Villanegyed kifejezetten a prémium kategóriát célozza meg.

Tahitótfalu kevésbé keresett, viszont a Megyeri-híd építésével párhuzamosan megnőtt az érdeklődés a Szentendrei-sziget iránt is. Itt már 7,5 milliótól lehet lakható kis házakat vásárolni. Egy új építésű, 100 négyzetméter körüli ház azonban már 22-25 millió forint között van.
Budakalászon, az Omszki-tó partján áll előkészítés alatt egy 34 lakásos társasház. Pomázon most készül el a Paradiso lakópark 140 lakásos első üteme, és már elindult a második ütem értékesítése is.

A 90-es évek elején a Fertő-parton jelentős osztrák és német vásárlói erő jelent meg, sok ingatlant olcsón megvásárolva, azonban ma már többnyire ők is értékesíteni szeretnék az akkor szerzett házakat. Mostanában a külföldi vásárló már nem jellemző, ehelyett a Sopronból kiköltöző fiatalok adják a kereslet nagy részét, akik egy közepes lakás áráért juthatnak 15-25 kilométerre Soprontól családi házhoz.
A Fertő-parti településeknél az olcsóbb, 15-16 milliós ingatlanok iránt erősebb kereslet, míg a 20 millió forint felettiek esetében hosszabb értékesítési időre kell felkészülni. Kivételt képeznek azok a települések, ahol valamilyen idegenforgalmi fejlesztés már megvalósult vagy folyamatban van – például gyógyfürdő Hegykőn és Balfon.

Mivel kis falvakról beszélhetünk, kevés az új építésű projekt. Hegykőn a termálfürdő mellett a Natura Vita Residence-nek jelenleg a második üteme épül. Itt, az első ütemben még üdülő apartmanok készültek, most azonban már lakásokat kínálnak. A fürdő közelsége és szolgáltatásai, valamint a turistavonzó létesítmények indokolják a területen a megszokottnál magasabb, 300 ezer forintos négyzetméterárat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól változik a borpiaci szabályozás

Átalakul a magyar borpiaci szabályozás, a változások augusztus elsejétől érvényesek – mondta… Tovább olvasom