Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Hazajöttek a Vadkerti téri gólyák

Szeged - Egy gólya már biztosan visszatért a szegedi, Vadkerti téri villanyoszlop tetején lévő fészekbe, de úgy tűnik, még egyedül van - írtuk - azóta kiderülét, párban vannak. – Az első visszatérő gólyákat olyan két és fél hete láttam. Az első fecskét is már a múlt héten szerdán sikerült megfigyelni Kisteleken – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

- A gólya valóban megérkezett, de ketten jöttek, most kivételesen egyszerre, valamikor 2014. március 21-e péntek magasságában - írja Gárdián-Váradi Nóra Vadkerti téri olvasó-tudósítónk, aki fotót is küldött.

Fotó: olvasó-tudósító
Fotó: olvasó-tudósító

Korábban írtuk:


Veprik Róbert úgy véli, vannak olyan madarak, amelyek mennek tovább északra, de amelyik a fészkére ül, az maradni fog, és hamarosan elkezdi a költést.

A gólyák általában Közép-Afrikába mennek el télen. – Az útjukat gyűrűzési adatokkal lehet követni, erre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek komoly programjai vannak, amelyekbe a Szegedi Vadaspark is bekapcsolódik. Azok a gólyák, amelyek itt nőnek fel, színes jelölőgyűrűt kapnak. Nyomon lehet követni utána, hogy merre járnak, ha távcsővel leolvassuk az adatokat – magyarázza az igazgató.

A visszatérő életerős, egészséges madarak életképes utódokat tudnak felnevelni – állítja a szakember. Fotó: Frank Yvette
A visszatérő életerős, egészséges madarak életképes utódokat tudnak felnevelni – állítja a szakember. Fotó: Frank Yvette

Egyre többször előfordul, hogy egy-egy madár télre is itt szeretne maradni, ennek általában egészségügyi okai vannak, például legyengült.

Veprik szerint az a jó, ha elmennek, bár a megerőltető úton sokan elpusztulnak. Ez a szelekció viszont fontos, mert amelyek visszatérnek, biztosan életerős, egészséges gólyák, és életképes utódokat tudnak felnevelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Midibuszunk már van, utasunk még nincs

Kipróbáltuk a Franciahögyön hétfő óta közlekedő midibuszt. A tesztjárat félóránként indul, negyedóra… Tovább olvasom