Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Házak a Lencsés tó partján

Béketelep körül bővülhet tovább Szeged, mert a Tisza túlsó partján, Újszegeden egyelőre nem osztanak új telkeket. A Lencsés tó és a rókusi feketeföldek környékén viszont három területen összesen kétezer új házhely várja az építkezőket.
– A Jobb mint otthon vendéglő közelében, Béketelep környékén néhány éven belül kétezer új ház épülhet – magyarázza Lauer István, a városrész önkormányzati képviselője. A Béketelepen élő helyi politikus elismeri: jelenleg közlekedési szempontból rosszul megközelíthető e környék. Ugyanakkor kellemes e „városon belüli faluban" lakni. Jelenlegi méretei miatt e családi házas övezetben élő 1600 szegedi nem képes eltartani sem egy nagyobb boltot, sem egy gyógyszertárat, sem egy iskolát. De az elnéptelenedéstől nem tart a képviselő. Nemcsak azért, mert a Napos út mentén egyre több cég talál otthonra, hanem azért sem, mert a szegedi közgyűlés három itteni területet (a Lencsés tó Napos út felőli partját, a Régi posta utcai tömbbelsőt, továbbá a testület legutóbbi, a júliusi ülésén Öthalom városrész egy részét) is lakóövezetté minősített.

– A tereprendezés júliusban befejeződött, most a terület hasznosításának módjáról döntünk – árulja el a Lencsés tó és a Napos út közötti 6,6 hektár tulajdonosa, Császár Béla, a Transponder Kft. ügyvezetője. A volt Volán SC pályán földmunkát végző gépek láttán a szomszédok találgattak: ott bevásárló központ, vagy lakópark építése kezdődik. Egyik se – tudjuk meg Császár úrtól, ugyanis a Lencsés tó partján kialakított telkeken sor- és magánházak épülhetnek – egy szolgáltatásokat nyújtó település központtal. Az első kapavágást jövő év tavaszán ejtik meg a közművek építésével.

– Kertvárosi, kisvárosi lakóterületnek jelöltük ki a Lencsés tó partján a volt Volán SC pálya területét arra is gondolva, hogy a közeli ipari parkban dolgozók itt letelepedhessenek – mondja Fehér Éva. Ám a szegedi főépítész tapasztalata szerint nehezen változtatnak lakhelyet a magyarok. Ellenben a Lencsés tó rehabilitálása után partján kulturált lakóterület alakítható ki. A szabályozási terv módosításával a Régi posta utca folytatásában, a Rókusi feketeföldek egy részének belterületbe vonásával új, jórészt családi házas övezet alakítható ki. Újszegeden ugyanis – a déli híd hiánya miatt – nem kívánnak új telkeket osztani, mert arra a városrészre kitehető a „megtelt" tábla.

E tény a főépítész szerint fölértékeli Béketelep jelentőségét, mert csak abba az irányba terjeszkedhet tovább Szeged.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óhajok és csillaghullás

Ha garancia lenne arra, hogy a hullócsillag láttán elmormolt kívánság valóra válik, akkor az e hét… Tovább olvasom