Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

˝Hazamegy˝ a Csillagból Kiszely Pál parancsnok

Szeged - A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője lett május 1-étől Kiszely Pál, a Szegedi Fegyház és Börtön korábbi parancsnoka. A dandártábornok több mint 5 éven át vezette a Csillag börtönt: a váltásban a szakmai szempontok mellett a család is szerepet játszott.
5 év 2 hónap után adja át a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokságát Kiszely Pál dandártábornok.

– A fogvatartottak terminológiája szerint bőven megvolt az egy olimpiám. Május 1-jétől a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője vagyok. A váltás elsődleges szempontja, hogy szegedi parancsnokságom alatt is Kápolnásnyékről jártam be dolgozni a Csillag börtönbe. Szerettem volna még maradni 1-2 évet, hiszen nagy változások előtt áll a Mars téri fegyház.

– Zajlanak a felújítási munkálatok, a cél az épület régi pompájának visszaállítása. Egy külsőleg is szép intézetet akartam hagyni utódomra, de most ürült meg a lakhelyemtől néhány kilométerre lévő baracskai intézet vezetői posztja. Szakmailag is úgy tartom: egy börtönnek sem árt, ha élére 5 évente más szemléletű vezető érkezik – magyarázta Kiszely Pál. A parancsnok elmondta: korábban próbálta rávenni családtagjait a szegedi költözésre, de felesége olyan helyen dolgozik, ahol nehéz lett volna váltani.

A dandártábornok 5 év és 2 hónap után hagyja el Csillag börtönbeli irodáját. Fotó: Karnok Csaba
A dandártábornok 5 év és 2 hónap után hagyja el Csillag börtönbeli irodáját.
Fotó: Karnok Csaba

Azt mondta, hogy amikor 2008-ban 6 hónapos ideiglenes megbízással Szegedre került, nem tervezett nagyon előre. – Fél év alatt azonban annyira megszerettem a kollégákat és az itteni munkát, hogy végül 5 év 2 hónapot töltöttem itt. Ha a családom ideköltözne, nem hagynám itt Szegedet, ahol 18 éves koromig éltem, és édesanyám a mai napig itt lakik – magyarázta. A Csillag börtön szerinte a honi büntetés-végrehajtási intézmények csúcsa. – Előtte 4 más intézetet vezettem, de miután Szegedre jöttem, beláttam: korábban nem is tudtam, hogy mi az a börtön – mondta. Kiszely Pál nagy eredménynek tartja a nagyfai bv-intézet 2010-es integrációját a Szegedi Fegyház és Börtönnel. – 40-nel kevesebben, de ugyanolyan hatékonyan látjuk el feladatunkat: büszke vagyok munkatársaimra, a Csillag sportsikereire és a 2 évente tartott szakmai versenyeken elért első és második helyre. Siker, hogy a tényleges életfogytiglanra ítéltek Hosszidejű Speciális Rezsim körletét a Csillag börtönben már csak felkészítő részlegként használjuk, és onnan sikeresen illesztjük be őket más körletek közösségébe – magyarázta.

Baracskán más jellegű kihívás várja. – Két telephelyes börtönbe kerülök 1300 fogvatartottal, ahol főleg első bűntényes elkövetők ülnek. A társadalomnak nagyon fontos, hogy ezek a fogvatartottak kikerülésük után be tudjanak illeszkedni, és ne kövessenek el újabb bűncselekményeket. Véleményem szerint kétféle elítélt van: az egyik, akit sosem szabad kiengedni, a másik, akinek sose lett volna szabad bekerülni. Őket kell megóvni a börtönártalmaktól, és hasznos állampolgárként visszaadni őket – magyarázta. A parancsnoknak legjobban a Tisza fog hiányozni. – Régen kajakoztam, és a folyó mindig felejthetetlen élményt jelentett számomra.
Megbízott vezető

A Szegedi Fegyház és Börtön élére hamarosan új parancsnokot neveznek ki: addig megbízott parancsnokként Matovics Csaba alezredes vezeti az intézetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy húr hétezer síppal csap össze

Lajkó Félix és Varnus Xavér: két kultikus figura. Mindketten démonikusan improvizálnak, mindketten mertek és tudtak eltérni az akadémikus zenei kánontól. Tovább olvasom