Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Hazamegy a doberdói fa

Szeged – Ünnepélyesen búcsúztatta el a doberdói fát hétfőn délelőtt a Fekete házban Solymos László alpolgármester. Az első világháborús ereklyét Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg, majd a fát a szegedi 46. gyalogezred hivatalos indulója búcsúztatta.
Az elesett első világháborús katonák szimbóluma az a doberdói fa, amely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban, azóta a múzeumban őrizték. A fa most visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában. A szegedi 46. gyalogezred hősiesen küzdött az olasz fronton az első világháborúban: a Monarchia haderejének ez volt az egyetlen alakulata, amely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, amelyet a szegedi Fekete házban őriztek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt, és túlélte a borzalmas pusztítást. A fa 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét.

Hazamegy a doberdói fa. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Olaszországban, melynek fővédnöke Giorgio Napolitano államfő lesz. A doberdói fa, amely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Casoban láthatja a közönség.

Olvasóink írták

 • 16. fiatlux 2013. március 28. 14:46
  „15. saturnus
  Egyetértek az alábbi gondolataiddal.”
 • 15. saturnus 2013. március 28. 11:17
  „fiatlux igen emlékezzünk,hogy többet itt ne legyen pusztulás. Hát szemeddel óvd ,hogy az elmegzavarodottak ne vigyék pusztulásba ezt a kis országot és népét. Kezeddel fogd le annak a kezét aki saját népére támad, ne hivatkozzanak több száz ezer éves múltra mert az soha viasza nem jön . Mindig minden átalakul semmi sem örök. Hunok,kunok,avarok,kavarok,magyarok,európaiak,népek és nemzetek föld lakók és pár évszázad ,de az is lehet egy évszázad sem kell és a naprendszert is elhagyjuk és érthetetlenül emlékezünk vissza ,hogy honnan emelkedtünk fel az értelem mezejére. Gondolom a mindenható nem azért teremtett bennünket,hogy egymást pusztítsuk. Szimbolika ha annak a jegyében történik és a fejekben is az van ,hogy többé ne történjen meg és az embereket ne alázzuk meg,ne szegényítsük le és ne tegyük alattvalóknak akkor egyetértünk ,hogy az ostorozás nem jó szó ,hanem emlékezzünk mert az elfeledett emlékek híján újra bűnbe esik az ember.”
 • 14. fiatlux 2013. március 28. 09:13
  „13. saturnus
  A doberdói fa a Nagy Háború poklát szimbolizálja és az egykori 46-os gyalogezred elesett katonáinak jelképes fejfája. Ez tér most vissza a harcok eredeti helyszínére, az akkori országhatárra. Legyen ez örök memento mindenki számára az értelmetlen halálról és pusztulásról. Aki ennek a kapcsán a nemzetet gyalázza, őseinket ostorozza, valamint aktuálpolitikai kérdéseket kever szándékosan a témába ahelyett, hogy megemlékezne az elesett hősökről, az az én szememben nem több egy szánalmas bért(r)ollnoknál.

  "Respice post te! Hominem te esse memento! Memento mori!" (Tertullianus)”
 • 13. saturnus 2013. március 28. 07:41
  „12./ És mi lett a végeredmény ? Ez ami ma van. Azon felül Mohács, Don kanyar, Doberdó. Lehet hogy a tárgyalások és közös megegyezések esetén nem okoztak volna akkora veszteséget amiket ez az ország és lakosai szenvedtek el. Én a mai napig dokumentumokkal tudom bizonyítani,hogy egy nap igazolatlan hiányzásom sem volt az élet évek és élet pálya folyamán. De ha az általad említett birodalom többi népeit akiket alattvaló népnek nem MAGYARNAK tartottak /mert mi magyarok felsőbbrendűek vagyunk-és mindig vesztesek érdekes mint az elefánt ...ar alól kimászó egér/akkor minden bizonnyal másképpen alakult volna szerencsétlen hazánk sorsa és nem kellene ma sem állandó harcban állni szövetségeseinkkel és barátainkkal és újfajta népi tánccal elveszejteni hazánkat. Csak egy érzékletes adat ,rendszerváltáskor Ausztria és Magyarország gazdasági paritásban volt. Mára már Ausztria tíz emeletet emelkedett míg Magyarország húsz emeletet süllyedt. Iskola ? Szerintem egyesek a kiegészítőbe jártak akik iskolákat emlegetnek de nem ők tehetnek róla. Mert vagy megtévesztettek vagy tudatlanok mert őket nem terheli a feltelőség a kialakult helyzetért hanem azokat akik tudatosan ide vitték vagy hazardíroztak az országot. Lásd Portugáliába menekítették a nép által kitermelt GDP-t és a mai napig úri módon munka nélkül élnek.
  És álljon itt végül "Verum defectum deteriorationis in regione hodie" Örök mementónak. Exciperent citius mendax quam claudus canis.”
 • 12. fiatlux 2013. március 27. 19:45
  „11. saturnus
  1867-1918 között a dualizmus korában a magyar ember (is) egy nagyobb hazában élt, amelynek határait most nem sorolnám fel, de ha nem az iskola mellé jártál volna te is tudhatnád. Szóval a magyar ember - és nem Magyar, ahogy írod - nem tett mást, mint a birodalom többi népe - osztrákok, szlovének, olaszok, horvátok, vendek, csehek, morvák, németek, lengyelek, ruszinok, szlovákok, románok, szerbek, zsidók és örmények stb. - védte a közös hazát, amikor 1915-ben az Olaszország, majd 1916-ban Románia megtámadta az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az, hogy az általad említett kisembereknek nem állt érdekében a háború ez teljesen világos és egyformán megemlíthető bármely hadviselő nemzet fiairól. Nem a Monarchia indított területszerző hadjáratot sem Olaszország ellen, sem pedig Románia ellen - hanem pont fordítva történt a dolog. Ezek tények. A "qui prodest" elmagyarázására meg itt nincs elegendő hely, de abban biztos lehetsz, hogy nem "Osztrák uralkodók érdekében állt". Gondolj inkább azokra, akik mai analógiával élve egyformán fogadtak a győztesre és a vesztesre a tippmixben! Capisci?”
 • 11. saturnus 2013. március 26. 19:41
  „9. bánki 2013.03.26. 13:40 Tudtad e ,hogy minek a rövidítése az általad említett rövidítés "hülyén" _-HELYES-ÜGYES- JÓ NEVELT/OKOS/ -EGYÉN.
  8. fiatlux 2013.03.26. 13:05 /bánki neked is szól 1916-ban még írásos dokumentumok alapján Osztrák-Magyar Monarchia volt. Magyar falvaktól,városoktól szántóföldektől sok száz kilométer távolságra egy kopár, sziklás ,terület amely inkább az Osztrák uralkodók érdekében állt, mint a Magyar kisemberek érdekében. Szegedtől 686 Km re, Rédicstől 321 Km, Ausztriától Villach mindössze 143 Km.”
 • 10. Vörcsi 2013. március 26. 14:43
  „Jó példát említ 9. bánki. Láttam a fát a Fekete Ház kiállításában. pontosan olyan fájdalmas volt nézni, mint a 90-es évek végén a vasútállomáson két régi vagonban bemutatott képeket, ahol már a vagon is mély tiszteletet ébresztett. Emlékszik még arra a két vagonra valaki? A fa ugyanolyan az én szememben.”
 • 9. bánki 2013. március 26. 13:40
  „6. saturnus 2013.03.26. 10:12
  Hát ezt kb olyan nehéz lenne elmagyarázni mint a holokausztos történetet, avagy Afganisztánt !

  Jobb ha nem művelődsz !

  ,, boldogak a lelki szegények, mert övék a mennyek országa"

  Jobb esetben hülyén halsz meg !”
 • 8. fiatlux 2013. március 26. 13:05
  „6. saturnus
  Nem, igen, igen. Soha nincs késő tanulni.
  http://www.multunk.x3.hu/html/1.%20vilaghab_html/olasz%20front.html

  7. ikszy
  "lopott fa"? Majd szégyellem én magam helyetted.
  A szenvedéseket a méltatlan hozzászólásaid se enyhítik.”
 • 7. ikszy 2013. március 26. 11:34
  „A rokonságomban sok embernek apa, nagyapa, dédapa nélkül kellett felnőni. Azért, mert egy lopott fát visszavisznek az még nem mulasztja el szenvedéseinket!”
 • 6. saturnus 2013. március 26. 10:12
  „A szegedi 46. gyalogezred önkéntesek voltak? Védték Magyarországot ? Megtámadtak bennünket az Olaszok ?”
 • 5. fiatlux 2013. március 26. 09:32
  „1. ikszy 2013.03.25. 17:04
  Az egyik dédnagyapámnak nem a hallása veszett ott oda, úgyhogy az idétlen tréfát kéretik mellőzni.”
 • 4. geza 2013. március 26. 08:34
  „#3 Köszönöm hogy megosztotta szép történet!”
 • 3. Pintér_Tamás 2013. március 26. 07:17
  „A fa történetéről: http://nagyhaboru.blog.hu/2013/03/26/a_szegedi_46-osok_doberdoi_faja”
 • 2. Pintér_Tamás 2013. március 25. 21:31
  „A település neve helyesen San Martino del Carso és mindig csak egy kis falucska volt. Jelenleg az Isonzó partján fekvő Sagradóhoz tartozik. Az egy éves doberdói tartózkodásuk alkalmával kivágott fát vonaton küldték haza a 46-osok.”
 • 1. ikszy 2013. március 25. 17:04
  „Lehet, hogy ezzel megtaláljuk nagyapáink odaveszett hallását?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiugrott a vonatból és meghalt egy 17 éves fiú Kisteleken

A fiatalember a Budapest felől Szeged felé tartó vonatból ugrott ki, mert útközben valószínűleg elaludt és nem szállt le Kisteleken. Tovább olvasom